Fantezie electorală într-o țară fabuloasă

 

Din ordinea de zi a congresului al infinit-ulea al Uniunii Socialist Creștină (USC) cu rădăcinile înfipte în Democrație prin Educ(r)ație, extrag următoarele idei principale:

Avem nevoie de socialism pe principii dumnezeiești, hristice și pe principiile democrației asumate, garantate de educația și cultura poporului. Avem nevoie de noi ca unitate. Avem nevoie ca omului să-i pese de celălalt om-proxim. Fuga nesătulă după capital (cu mult dincolo de decență) ne face indiferenți. Indiferență cu semnificație criminală. Dragostea a retrogradat în bancnote. Omul a retrogradat în animal, de nu cumva în vegetal. Vrei putere? Evanghelia e arma ta. Vrei bani (dincolo de decență)? Nu te gândi la ei…și vor veni..la tine.

Vrei individualitate? Pune-te, câte o bucată din tine, în papucii fiecăruia și vei fi lumea întreagă.

Ce este omul în viziunea capitalistă? Este un animal. Capitalismul nu vrea ca omul să-și domine instinctele și să-și fixeze scopuri superioare. Capitalismul nu vrea ca omul să fie acea ființă care își propune scop dincolo de condiția biologică. Omul, acel ceva din viziunea capitalistă nu trebuie să se clădească pe premise de nici un fel. Nu trebuie să gândească în termeni de cauză-efect ca nu cumva să observe înșelătoria. De asemenea nu trebuie sau nu are voie să contemple viitorul pentru al modela din substanța trecutului. Să trăiască doar în prezent! Precum realitatea animală!

…capitalism-consumerism, asta e otrava cu care se ucide un suflet pe orizontală și un spirit pe verticală. Ni se impută libertatea de conștiință?! Da. Dar e simplu să oferi libertate unei entități pre-debusolate sau ca inexistentă. E avantajos. De ce zic asta? Constituțional vorbind, libertatea de conștiință se împarte în trei compartimente: libertatea de gândire, libertatea de opinie și libertatea credinței. Da, dar teza finală al respectivului articol din sfânta noastră Constituție afirmă toate aceste libertăți funcție de convingeri.

Aici e baiul! Convingerea. Ca să existe convingere citim în Dex ce înseamnă acest termen:

1 Determinare a cuiva de a recunoaște, prin argumente și dovezi, veridicitatea unui lucru. 2 Părere fermă asupra unui lucru.

…aș mai adăuga: toate trecute prin sita logicii.

Ce rezultă de aici? Că libertatea conștiinței are nevoie de argument și rațiune pentru a fi, a funcționa, a avea un sens constructiv. E avantajos deoarece, fără convingeri sănătoase, capitalismul se potențiază la nivel de creator de conștiințe după bunul plac, de obicei mecanism de dus de nas. (fără educație nu există libertate de conștiință)

Libertatea mea se traduce prin respectul și bunăstarea ta.

Este nevoie, deci, de informație, de cunoaștere, de analiză și reflecție. Cu ce să analizezi dacă nu ai educație, cultură, informație, cunoaștere? Poți avea câtă logică vrei, dar fără cunoaștere, logica e doar o dimensiune vidă, un aparat performant nebăgat în priză. Așa că, educație, culturalizare; cât de multă educație și culturalizare. Nu le avem? Atunci libertatea de conștiință este o noțiune goală, de pomană, inutilă. Nu vom știi vota, nu vom știi guverna, nu vom știi nici de noi. Asta este rampa perfectă de lansare a politrucilor, a escrocilor care vor să-și vadă rapandula în posturi înalte și beat sau beată prin cluburi pe spezele sufletului nostru pe orizontală și a spiritului pe verticală.

Asta vrea capitalismul pentru noi: libertate de conștiință fără argument. Adică libertate zero.

Lumea se împarte în două secțiuni: cea anorganică și organică. Cea organică înseamnă principiul de viață vegetală, principiul de viață animală și principiul de viață rațional și liber = ființa umană.

Principiul animal înseamnă viață doar senzitiv, pe instincte, pe consum material. Înseamnă doar prezent. Despre ieri și mâine nu mai știe. La acest nivel te vrea capitalismul. Te vrea consumator de supraproducții inutile de care nu este o nevoie într-adevăr. Te vrea soldat în războiul altora. Te vrea ucis degeaba doar pentru a-și motiva acțiunile. Te vrea la un loc de muncă pentru satisfacerea capriciilor câtorva din sistemul anti-ființă conștientă de sine, anti-om. Cu siguranță nu te vrea la un loc de muncă pentru tine și prin fiecare pentru celălalt.

Lipsa de educație și cultură îl face pe om să voteze prost, să aleagă orbește, să moară un fraier livrat familiei înfășurat în drapel cu eticheta de erou lipită pe pardesiul de lemn. Eroul cui?! Mă întreb…

Erou în războiul găinăriilor câtorva. Ăștia câțiva, boierii/baronii lumii capitaliste ori sunt animale de pradă, ori sunt bebeluși care nu-și înțeleg existența. Ei nu înțeleg că groapa le este la fel ca cea a săracului oprimat, prostit, folosit, vătămat fizic și psihic, ucis. Capitalismul stabilește un singur nucleu: banul; ban în jurul căruia se învârt valorile, oamenii, demnitatea ființei umane, respectul, considerația, umanismul, religia, autoritatea, cultura, educația, interesul, etc. Banul îți dă valoare chiar dacă nu o ai, banul te face om chiar dacă ești/te comporți ca un neom, banul te face demn chiar dacă conștiința-ți este minerală, vegetală sau animală, banul îți atrage respectul tuturor chiar dacă ești un individualist și egoist împuțit, indiferent la traiul altora, banul te face considerabil chiar dacă judecata ta socială se rezumă doar la ego, banul te face un mare spirit transcendent, banul te cioplește zeu, banul îți cumpără loc în vreo academie chiar dacă locul tău funcție de intelect e doar la țigară la capătul coridorului înaltei instituții, banul îți semnează și ștampilează diploma de bacalaureat și universitară, banul te face atractiv, interesant în ochii aserviților orbiți, inconștienți, voit-absenți.

Capitalismul este cauza justificativă a omorului asupra spiritului adevărat în comuniune cu adevăratul Dumnezeu; dă omorul valorilor eterne, veritabile, demne; mai dă omor și teandrismului specific și inerent Ființei Umane; capitalismul otrăvește cealaltă pâine de care omul are nevoie pe lângă pâinea din cuptor. Acest individualism utilitar – numele operativ secret al capitalismului – deturnează, în formă continuată, înțelesul și accepțiunea sensului libertății și exercițiul acesteia. Libertatea și exercițiul ei poate fi înțeles și acceptat doar cu respect față de statutul de ființă umană, de demnitatea și transcendența omului – unicul lor purtător între entitățile pământești. Absolutizând omul pe care capitalismul la adus în pragul existenței ca instalație de produs plăceri și deșeuri, crează drept cu noțiuni strâmbe, crează dreptate pe principii părtinitoare funcție de capital și cu o măiestrie nemaipomenită cultivă pământ în suflet.

Este capitalismul marxism? Da. Cea mai strălucită formă de dialectică materialistă a începutului de secol XXI.

Vizualizări: 52

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor