Fenomenalul Herman Victorov"Oamenii s-au risipit în grabă. În câteva minute nu mai era nimeni în fața primăriei. În liniștea zilei de vară, părea că un murmur, ca un plânset, se ridica în văzduh din fiecare colțișor al orașului. 
Erau suspinele familiilor de evrei anunțați că trebuie să-și părăsească locuințele și agoniseala de-o viață și să plece toți, cu mic cu mare, spre un destin necunoscut, luând cu ei doar ce puteau duce într-un car cu boi.Au trecut mai bine de șaptezeci de ani de la acea zi, dar parcă simt și trăiesc și acum jalea evreilor care se vedeau alungați, fără să știe de ce, de pe pământurile pe care strămoșii lor trăiseră în pace și bună conviețuire cu oamenii locului. De ce ne dădeau afară din Târgu Ocna, orașul atât de drag în care am trăit o copilărie frumoasă, alături de părinții, frații și bunicul meu? În sufletul meu de copil, căruia-i plăcea să zburde cu prietenii prin Lunca Trotușului, am simțit că o întreagă lume s-a prăbușit, iar eu m-am ridicat dintre ruine, intrând neașteptat într-o altă vârstă, cea a maturității. "

Herman Victorov, inventator, om de afaceri şi scriitor, s-a născut într-o familie de evrei, la 9 august 1931, la Târgu Ocna, judeţul Bacău. A absolvit Școala Tehnică de Ofiţeri de Aviaţie de la Mediaş. Dat afară din armată, lucrează timp de douăzeci de ani în montaj de centrale hidroelectrice pe şantierele din ţară, printre care Argeş, Bicaz, Porţile de Fier. În anul 1975 emigrează în Israel, de unde va pleca în Canada şi se va stabili în oraşul Windsor din Ontario. În anul 1984  fondează în Canada compania Technophar, care va deveni lider mondial în construcţia de maşini de capsule din gelatină folosite în medicină. După 1990 pune bazele industriei  de maşini de produs capsule farmaceutice în România. Vinde companiile sale unui mare administrator de fonduri private, Carlyle, în anul 2007. Astăzi, companiile sunt parte a grupului Mitsubishi.


Prima sa operă literară, „Din viaţa unui om oarecare, Pagini de jurnal" apare la Editura Maple Red Publishing House - Toronto, în anul 2012. A urmat o a doua carte " Sub Aripa neagră a Războiului"publicată în 2016 la Maple Red în Toronto și acum în 2019 o variantă tipărită dar și una electronică ( ebook) la Editura SAGA-Israel.
Herman Victorov a fost martorul evenimentelor care au afectat omenirea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, evenimente care au avut consecințe dramatice și asupra țării lui natale. În urma Pactului Ribbentrop-Molotov de la 23 august 1939, România pierde Basarabia și Nordul Bucovinei, nevoită să le cedeze Uniunii Sovietice după Ultimatumul din 30 iunie 1940. Două luni mai târziu, la 30 august 1940, în urma Dictatului de la Viena, România pierde  și Nordul Transilvaniei. La nivel național, are loc o intensificare a mișcărilor naționaliste și antisemite.  Regele Carol II abdică iar mareșalul Ion Antonescu, preia conducerea țării, proclamând statul național legionar. În țară au loc manifestări naționaliste și antisemite. Prezentând consecințele acestor evenimente asupra propriei familii, a comunității în mijlocul căreia trăiește, dar și asupra țării, Herman Victorov ne dăruiește o lucrare autobiografică amplă, de o mare valoare documentară, dar și o realizare literară și artistică de mare frumusețe. Avem ocazia să cunoaștem prin mărturiile inedite ale unui copil, pe atunci de 10 ani, starea lucrurilor în Moldova în anii aceia care au precedat războiul și  holocaustul . Editoarea cărții, Mihaela Victoria Ignat , scrie în prefață volumului: "Autorul descrie casa părintească, membrii familiei, cu preocupările și interesele lor, vecinii și relațiile de prietenie și bună înțelegere cu aceștia. O vecină , doamna Ciurea și mama autorului se invitau la cafea   de sărbători, fie creștine, fie evreiești,  iar copiii se jucau împreună fără să facă vreo deosebire că unii erau creștini, iar alții evrei.
În orășelul de pe malul Trotușului domnea o atmosferă de înțelegere și armonie între locuitori. Diferențele etnice și religioase treceau neobservate. La sinagogă, cu ocazia „Sărbătorilor de toamnă”, conducătorii orașului vorbeau despre importanța bunei conviețuiri între oameni, despre cum evreii de-a lungul istoriei au luptat alături de români în războaiele pentru cucerirea independenței și reîntregirea pământului românesc și erau parte integrantă a comunității moldovene. 
"Bun cunoscător al sufletului omenesc și fin psiholog, autorul creează portrete viu conturate, în care abundă descrierile fizice, dar și analiza stărilor emoționale și sufletești ale personajelor". Dar liniștea idilică a orașului de provincie este tulburată de manifestația „cămășilor verzi”, care semnaleaza începutul distrugerii armoniei dintre membrii comunității. Copilul Herman observă că ceea ce la început părea  „o ieșire din monotonia zilei de toamnă” se transformă într-o acțiune agresivă în care se strigau lozinci antisemite și sunt bătuți membri ai comunității evreiești. Înțelege mai bine gravitatea evenimentelor, în momentul în care elevii și studenții evrei sunt dați afară din școlile și universitățile românești, iar școala româno-israelită este închisă.   Măsurile antisemite se amplifica prin prin înființarea comisiilor de românizare, eliminarea avocaților evrei din Barou, interzicerea tratării pacienților români de către medici evrei, eliminarea evreilor din armată etc. 

Aceste acțiuni divizează societatea românească. Evreii sunt atacați pe stradă, magazinele și casele lor sunt jefuite, le sunt adresate cuvinte jignitoare, precum acela de „jidan”. „Nu mai eram evrei, eram jidani”, constată cu tristețe Victorov, la schimbarea atitudinii celor din jur. 
Un moment de mare încărcătură emoțională în desfășurarea acțiunii romanului îl reprezintă evacuarea forțată a evreilor din târgurile și orașele mici din Moldova. Citirea ordinului de evacuare are loc la câteva zile după anunțarea la radio de către mareșalul Antonescu a intrării României în război, de partea Germaniei hitleriste. Autorul surprinde drama familiilor de români ai căror bărbați plecați pe front vor muri în bătăliile pentru eliberarea pământului românesc, dar și a familiilor de evrei, care privați de dreptul de a lupta pentru țară, erau alungați din casele și locurile în care unii trăiseră din moși-strămoși. Pentru copilul de zece ani evacuarea din Târgu Ocna la Bacău va reprezenta un șoc emoțional și o maturizare timpurie. 
Și iată că în secolul XXI, 70 de ani după pogromuri și holocaustul evreiesc, apar voci ale unor așa ziși istorici care neagă vehement evenimentele, deportările, transporturile și eliminarea unei întregi populații evreiești. Cartea de față,  este plină de relatări, comentarii și referințe la evenimentele reale, trăite de familia autorului, martori prezenți la actele de barbarie, azi negate și minimalizate. Vom încerca în măsura spațiului disponibil să aducem exemple vibrante ale acestor mărturii.
Rebeliunea Legionară este redată prin scrisoarea mătușii sale Dora, care locuia în cartierul Dudești-Văcărești din București, pogromul de la Iași prin relatarea mătușii Ana, verișoara tatălui său, a cărui băiat a murit în trenurile de la Iași, deportările în Transnistria, prin povestea domnului Bercovici, cizmarul, din Târgu Ocna al cărui frate a fost deportat împreună cu familia, și a nepoatei tatălui său care a murit la Bogdanovca.
Herman Victorov a fost martor direct al intrării rușilor în Bacău și al evenimentelor care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial: cucerirea puterii politice de către comuniști, înființarea securității, anchetele și arestările liderilor partidelor politice tradiționale, a liderilor sioniști, abdicarea regelui Mihai, seceta din 1946-1947, reforma monetară, naționalizarea mijloacelor de producție, colectivizarea. Efectele acestor evenimente asupra oamenilor sunt prezentate cu obiectivitate.|

Cartea începe la 6 septembrie 1940 cu abdicarea Regelui Carol. Țalic, tatăl familiei, vine acasă și anunță: "Rege este acum Mihai[1]. În fruntea guvernului a fost numit generalul Ion Antonescu[2], care a semnat o alianță cu Horia Sima[3]. Vom avea guvern legionar. Peste tot în țară sunt manifestații ale Gărzii de Fier. Am auzit că vor fi și la noi".
Analizând obiectiv evenimentele dramatice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Herman Victorov realizează un roman autobiografic, cu valoare de testament literar și moral, pe care îl dăruiește familiei, prietenilor, dar și tuturor celor care vor să cunoască această parte a istoriei poporului român, din care și evreii au făcut parte cu mândrie și devotament.

  ________________________________

[1] Mihai I (n. 1921) – fiul lui Carol al II-lea, ultimul rege al României. A fost silit să abdice la 30 decembrie 1947.
[2] Ion Antonescu (1882-1946) – general, apoi mareșal al României, a fost conducătorul statului între 1940 și 23 august 1944. Sub conducerea lui, România a luptat alături de Germania hitleristă în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost condamnat la moarte drept criminal de război și executat la 1 iunie 1946.
[3] Horia Sima (1907-1993) –  după 1938 conducătorul Mișcării Legionare și al Partidului “Garda de Fier” de orientare naționalist-fascistă. În 1940, a devenit vicepreședintele consiliului de miniștri în guvernul național-legionar condus de Ion Antonescu. A declanșat și condus Rebeliunea legionară din 21-23 ianuarie 1941, când a avut loc pogromul împotriva evreilor de la București.    
Va urma.   


Adrian Grauenfels- SAGA

  

Vizualizări: 35

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor