FESTIVALUL CALLATIS 2011. Lira Tracă, în sfârşit, la Roma!

În perioada 9 - 15 august 2011, la Roma va avea loc ediția a XII-a a Festivalului Callatis - Festivalul Românilor de Pretutindeni, sub genericul „Grazie Roma, Callatis ti saluta!”. Festivalul Callatis 2011, cu toate brandurile sale: Hai Acasă - Simpozionul Românilor de Pretutindeni, Plaza România - Salonul Artiștilor Români de Pretutindeni (SARP) și Miss Diaspora este organizat de Asociația Românilor din Italia (A.R.I.), Pro Familia și Aldaco Film, sub patronajul Roma Capitale (Primăria Generală a Romei).
În premieră, Festivalul Callatis se desfășoară în afara granițelor țării, la propunea A.R.I., pornind de la faptul că în Italia se află cea mai mare comunitate românească din diaspora.

 


 

„O picătură de sânge cântătoare”

Una dintre prezenţele insolite de la acest festival va fi Ion Creţeanu (Ion al Cobzei, după cognomenul nobiliar pe care i l-au dat Cristian Mihăilescu şi Felicia Filip), însoţit de nelipsita cobză şi ipingeaua roşie de Romanaţi, veche de peste 150 de ani. Prezenţa lui în Cetatea Eternă este o binemeritată împlinire a unui vis mai vechi. Anul trecut, pe 11 septembrie Ion Creţeanu urma să susţină, în faţa Columnei lui Traian, un concert în cadrul proiectului “Lira Tracă. Ion Creţeanu pe urmele lui Badea Cârţan. Al doilea dac coboară de pe Columnă”. Voia să atragă atenţia, prin acest concert-dezbatere, că există un element de brand naţional chiar în instrumentul la care cântă, şi anume cobza. Acest instrument era numit de romani Lira Tracă şi există suficiente argumente că era chiar lira la care cânta Orfeu, simbolul universal al muzicii esenţiale. Cocertul urma să fie susţinut de Federaţia Intelectualilor Români din Italia, condusă de Horia Corneliu Cicortaş. N-a fost să fie atunci, pentru că o grea problemă de sănătate a rapsodului a anulat proiectul. Se va întâmpla acum, cu prilejul Festivalului Callatis.

 

Dincolo de prestaţia propriu-zisă de pe scena festivalului, Ion Creţeanu va cânta şi în faţa Columnei, şi în faţa statuilor reprezentând prizonierii daci din Piaţa Poporului. Va cânta pentru sufletul lui, dar şi pentru sufletul cetăţenilor Romei.
Timp de şapte zile va fi peste tot, ca o hologramă halucinantă venită dintr-un mileniu pierdut sau, cum îi spunea Adam Puslojic, parafrazându-l pe Nichita, „ca o picătură de sânge cântătoare”. 

 

P.S. Din lipsă de alte resurse, participarea lui Ion Creţeanu la Festivalul Callatis este susţinută de Biserica Ortodoxă Română.

 

Citeşte tot textul pe www.certitudinea.ro

 

Vizualizări: 156

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de ofelia pe August 5, 2011 la 3:22pm

Minunat!!!! Iata o  modalitate de a promova Romania in lume !!!!

Folclorul  = ambasadorul Romaniei !!!!!!

SUCCES !!!!!!!

Comentariu publicat de CRISTESCU EMANUELA MARIANA pe August 5, 2011 la 11:56am

O veste minunata! Doamne-ajuta! Felicitari, domnule Manega, materialele Dvs. sunt extrem de valoroase şi aveţi un condei minunat!

Mariana Cristescu

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor