Filmul ”Exodus: Zei și regi”, regia Ridley Scott  (recenzie)

*

Filmul ”Exodus” este povestea unui om care a avut curajul să înfrunte un imperiu, a unui erou care ar fi considerat azi un terorist. Nu este ușor să refaci povestea biblică a lui Moise, istorie produsă și reprodusă poate de mii de ori în toate formele posibile de media. Realizarea capitolului biblic nu oferă spectatorului nimic nou; ea este in schimb reprezentată cu multă violență, lipsă de clasă, de măiestrie și de înțelepciune divină. Deasemenea, este lipsită de dinamică și profunzime în construcția personajelor, structurii și dezvoltării conflictului. Dialogul foarte sărac, pare destinat în mod intenționat analfabeților. Versiunea lui Ridley Scott apare ca o carte pentru copii cu poze mari și două cuvinte explicative sub imagine.

Singurele aspecte noi sunt trucajele produse pe calculator: miracolele lui Moise cu apa însângerată, broaștele, lăcustele, grindina, gândacii, etc. sunt excelent executate. Scott a fost întodeauna fascinat de trucaje electronice, însă o istorie majora care stă la baza creștinătății nu se poate reprezenta ignorând simţul umanitaţii, emoțiile, spiritualitatea și credința divină. Filmul e plin de aroganță, cu dialog în doi peri și dublu sens sau … contra sens, asemănător discursurilor si atitudinii politicienilor noștri care iau decizii lipsite de responsibilitate și discernământ, decizii care distrug intenționat valorile create.

Biserica se lasă și de această dată strivită de știință și de logica atee. În acest film, Dumnezeu și-a pierdut toate drepturile, astfel fiind pusă sub semnul îndoielii chiar temelia identitară a umanității. Dumnezeu a devenit un fel de imaginație schizo-paranoică a lui Moise care nu dă impresia că ar crede în Creator.

Regizorul Ridley Scott e un mare artist, fapt ce reiese din imaginile extraordinare de pe ecran. Insă probabil că suma de 140 de milioane de dolari nu ar fi fost aprobată de Pentagon dacă nu s-ar fi schimbat scenariul în concordanță cu noua ideologie mondială, ceva asemănător cenzurii lui Ceauşescu. Din cauza ameninţărilor “teroriste” Pentagonul a devenit administratorul financiar al Hollywoodului, distrugând individualitatea și talentul multor artiști, un aspect tot mai proeminent în industria de film americană.

Filmul parcă urmărește să-i supere pe toți, pe creștini și în mod special pe evrei, prin denaturarea capitolului biblic care îi atestă ca popor ales. Un film sărac în substanță. Două stele pentru imagine și efecte. 

Ben Todică

* *

Vizualizări: 203

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Benoni Todica pe Decembrie 28, 2014 la 3:00am

Superb spuse domnule Alexandru! Va multumesc!

Comentariu publicat de Alexandru MAGHIAR pe Decembrie 27, 2014 la 7:36pm

Cu scuzele de rigoare dar ar trebui sa stiti ca pentru mine filmul american are rolul sclavului nu stiu carui senator, imparat roman sau filozof grec, care-i soptea tot timpul: esti un nimic, esti muritor,

Cum nu-mi pot permite un sclav si nici casti in urechi (fac rau ciocanelelor) imi mai cumpar cate un 1/2 bilet la stereosupervisionpanaramic si dupa 5 minute sunt normal, temebelizat gata sa ma inteleg cu cei din jur. Un fel de purgativ moral. Trebuie sa-i multumim lui Americo Vespuci. Daca ramaneau emericanii in Europa? Noroc cu Oceanul Atlantic. De ce nu a jucat Bruce Willis in Titanic? Pt. ca i-ar fi salvat pe toti.

Comentariu publicat de Rafael Manory pe Decembrie 27, 2014 la 8:34am

In Egipt l-au interzis din cauza ca spune ca evreii au constrauit piramidele. E adevarat, evreii nu au construit piramidele ci orasele Piton si Raamses. Acest fil m e pacat de bani.

Comentariu publicat de Benoni Todica pe Decembrie 22, 2014 la 1:11pm

Ridley Scott a avut posibilitatea sa ingenunchieze intraga planeta cu filmul asta. Pacat.

Va multumesc pentru apreciere! 

Comentariu publicat de amalia munteanu birnat pe Decembrie 22, 2014 la 12:05pm

am vazut filmul si sincer va spun ca sinteti foarte generos .Mie personal nu mi-a placut .La cata reclama s-a facut pe marginea lui ma asteptam la cu totul altceva .Poate am avut eu prea mari asteptari ...Intr-o perioada  e efectelor speciale ...cred ca nici acestea nu au fost iesite din comun .Probabil ca ,asa cum spuneti dv ,a trebuit sa se adapteze noii ceriinte de piata si sa ,,retuseze " ceva ... dar nu au fost nume prea mari in film si asta spune tot 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor