FLORIN CONTREA DESPRE NUVELE NE/CENZURATE DE ANDREI POGANY

 

NE/CENZURATE POVESTIRI DE ANDREI POGANY

de Florin Contrea

 

          Apărut la editura timişoreană Mirton în anul 2012, volumul Nuvele ne/cenzurate al prozatorului, poetului şi traducătorului Andrei Pogany evocă, în stil clasic, realist dar şi modern, destinul unor personaje complexe inspirate din realitatea pe care cei mai în vârstă dintre noi, încă ne-o mai reamintim cu nostalgie împletită cu o anume amărăciune uşor de înţeles.

          Autorul provine, cum aflăm din postfaţă: „dintr-o familie cunoscută de ziarişti timişoreni de limbă maghiară (bunicul şi tatăl)” – iar volumul de faţă este: „debutul activităţii sale literare în limba română”.

          Din prefaţa cărţii, realizată de Marcel Turcu aflăm despre o: „prefigurare rapidă a unui paralelogram al forţelor (…) ceea ce dezvoltă o dinamică şi o energie a conflictului, bine conduse; de asemenea (…) o paradoxală logică a sensibilului iar pe întreaga suprafaţă, fraza lui A.P. are robusteţea coerentă a falezei.”

          O tinereţe zbuciumată – prezintă biografia, uşor romanţată, a unui tânăr, fiu de ţăran din Oltenia, Georgică Motea, a cărui evoluţie biografică ascendentă este mereu stânjenită de circumstanţe politice ostile, specifice anilor trecuţi. Cu răbdare şi înţelepciune, eroul depăşeşte opreliştile politice, ajutat de oameni care ştiu să preţuiască cinstea şi hărnicia şi să depăşească nedreptatea impusă arbitrar.

          Remarc un fragment semnificativ din începutul primei povestiri: „În partea sudică a Olteniei, în mijlocul lui septembrie sufla vântul de toamnă. Acesta era blând şi mângâia lin lanurile nesfârşite de porumb. Privirea lor aproape vrăjindu-te. Parcă eşti pe malul unei mări care pe zi ce trecea îşi schimba culoarea dintr-un verde spre un galben, încă nu prea intens. Mângâierea scotea un zumzet abia perceptibil prin care lanul de pământ anunţa că vremea culesului este aproape”.

          Un ochi obişnuit cu analiza textului literar observă cu uşurinţă aici utilizarea cu măiestrie a personificării naturii care, prin semne abia perceptibile, transmite personajelor idei, îndemnuri, pentru a se înscrie în legea firii, conform a ceea ce autorul menţiona în povestirea: Un zbor ciudat spre eternitate. Citez: „Filozoful Teilhard de Chardin contemplă trecutul din care, în fine, a dedus legităţi care se referă la interacţiunea universului asupra controlului întregii mişcări evolutiv

          Emoţionantă este întâmplarea, reală desigur, în care eroul povestirii scapă cu viaţă dintr-un avion de pasageri care era să se prăbuşească în munţii Carpaţi într-un gol de aer. Din nefericire, o colegă a acestuia, Hellen, mergând în capitală cu un alt avion cu câteva zile mai târziu, îşi pierde viaţa în alt accident aviatic, petrecut cam în acelaşi loc. Soarta face ca uneori, realitatea să fie mai tragică decât ficţiunea.

Salvarea dintr-un pericol iminent, relatează un moment emoţionant din perioada ultimului război mondial. O familie din preajma Timişoarei reuşeşte să salveze o tânără de origine germană de la deportare şi un eventual sfârşit tragic punându-se şi pe ei într-un eventual pericol.

          Lăsăm cititorului plăcerea şi bucuria de lectura pe îndelete acest demers literar de prestigiu. Îl salut şi eu, cu aceeaşi bucurie şi satisfacţie intelectuală.

 

         

         

 

         

 

 

Vizualizări: 57

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor