FLORIN CONTREA - DESPRE POEZIA LUI MARCEL TURCU

DESPRE POEZIA LUI MARCEL TURCU

de Florin Contrea

 

          Am ascultat astăzi 21 aprilie 2013, în sala Lyra din Timişoara, câteva poeme scrise de poetul Marcel Turcu pentru un volum ce va apare la începutul anului viitor. Este o ocazie pentru mine să scriu câteva idei despre acest eveniment. Desigur, autorul este un poet consacrat, cunoscut pentru activitatea sa prodigioasă de mulţi ani în acest domeniu. Este cunoscut ca adept al suprarealismului apropiat al poetului Geo Dumitrescu, dar este profund original în ceea ce scrie.

          Mi se pare extrem de greu să spun în câteva cuvinte, ceva definitoriu despre esenţialul Universului literar al acestui poet, cu deschidere spre infinit în mai multe direcţii.

          Despre volumele anterioare ale autorului, începând cu Farfuria sălbatică până la Unchiul meu aerul de după 1990, păstrez senzaţii disparate. Despre celelalte, până la cel mai recent apărut în acest an, Bietul templu, - pot afirma că le-am citit cu atenţie, din „doască în doască”, cum se spune, şi – atunci când am considerat necesar şi am avut ocazia, mi-am exprimat ideile cu seriozitate şi responsabilitate faţă de cititor. Am publicat articole în numeroase reviste literare, mai ales în Anotimpuri literare, până, recent în Orient latin, într-un capitol consistent intitulat „Marcelturcisme” din cartea mea de Eseuri critice, dar şi pe ecranul magic al Internetului.

          Am constatat că există o remarcabilă constanţă de-a lungul timpului, în acea zonă a de maximă concentrare, similară, pe plan geologic, - cu granitul, pe plan vegetal, - cu trunchiul arborelui lumii, sau pe plan biologic, cu coloana vertebrală a fiinţei. Despre aceasta o parte, care se subţiază pe măsură ce trec anii, este, chiar după cum recunoaşte autorul, - impenetrabilă - pe planul logicii cotidiene.

Această zonă, îmi pare a fi, înconjurată, de un fel de „aură” de vibraţie asemănătoare cumva celei electromagnetice, care se manifestă material prin muzicalitate, pe alt plan de un conţinut filozofic, iar pe altul de un complex de sentimente şi emoţii de o varietate greu de definit. O parte din aceste aspecte le-am analizat în mai multe rânduri în operele mele anterioare.

Cât despre poezie în sine, am impresia că aceasta are o personalitate mult mai puternică decât a creatorului său, pe care îl priveşte de sus, de foarte sus. A pătruns pe diferite căi, în cultura europeană, fiind redată în limba germană, de traducerea scriitorului Andrei Pogany iar, în limba franceză de Marius Turcu, fiul mai mic al autorului care în prezent este stabilit în Franţa. Menţionez şi faptul că poezia lui Marcel Turcu este analizată competent şi aprofundat de un cunoscut critic literar francez, într-o carte voluminoasă apărută recent.

Dorindu-i succes pe viitor şi cu felicitări pentru apropiata sărbătorire a zilei de naştere, îmi închei aici scurtul meu eseu.

 

 

 

         

         

 

 

Vizualizări: 44

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor