FLORIN CONTREA DESPRE SECRETUL SECRETAREI - CARTE DE LILIANA ARDELEAN


LILIANA ARDELEAN - DIN POVEŞTILE UNEI SECRETARE
de Florin Contrea

Ultima carte a scriitoarei Liliana Ardelean poartă titlul Secvenţe de culise, cu subtitlul lămuritor: "poveştile unei secretare". Este publicată la Editura timişoreană Victor Babeş. Este de fapt, un roman în cel mai clasic stil cu subiect, desigur, - autobiografic. Poate intra şi în categoria memorialistică prezentând experienţa de viaţă şi, mai ales profesională a unei personalităţi puternice, aflată într-o continuă luptă de afirmare, într-un context istoric şi social de cele mai multe ori ostil personajului principal.
Desigur, atitudinea autorului faţă de evenimentele trăite, dar şi faţă de celelalte personaje, este obiectivă, cu înţelepciunea celui care a trecut cu bine prin toate capcanele vieţii, fiind, în acelaşi timp intens subiectivă, afectivitatea povestirii conferindu-i un farmec inimitabil.
Mediul reflectat este cel universitar, mai exact din domeniul medicilor care sunt în acelaşi timp profesori. Din postura de secretară, aparent destul de modestă în sine, personajul principal reuşeşte, cu eforturi inteligente şi susţinute în timp, să-şi câştige preţuirea şi respectul colegilor, care - de multe ori, - sunt chiar... "şefi" din punct de vedere administrativ.
Lupta de afirmare, de câştigare şi menţinere a statutului profesional al protagoniştilor, presupune, de multe ori o strategie atent studiată, de analiză psihologică şi sociologică a celorlalţi, de lovituri sub centură, ale unora, de replici sclipitoare şi tăioase ale altora, ceea ce aduce cititorului bucuria de a urmări o serie întreagă de partide de "box intelectual" plin de spontaneitate, dinamism şi de neprevăzut.
Cititorul poate urmări, de asemenea, scene conţinând aspecte inedite, ascunse de obicei publicului larg, dar emoţionante din viaţa unor personaltăţi de marcă, mergând până la cel mai înalt rang posibil, şi care ne aduc mărturia unei vieţi trăite intens şi plenar.
Cartea are un aspect exemplar, atât în conţinut cât şi în formă, iar autoarea constituie pentru cititor, prin voinţă, inteligenţă şi talent, - un model de urmat.

Vizualizări: 27

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor