Fotoreportaj de la vernisajul expoziţiei „Îmbrăţişează-mă-n culoare” a Maiei Martin

22 martie 2012. O zi frumoasă de primăvară şi un eveniment deosebit: vernisajul expoziţiei de pictură „Îmbrăţişează-mă-n culoare” al prietenei noastre, Maia Martin, un artist plastic foarte  talentat si complex pentru că ea nu numai pictează dar şi creează poeme, le recită şi le înregistrează.

Nu puteam lipsi de la acest eveniment; atât pentru faptul că o apreciez şi o respect pe Maia ca om, dar şi pentru că îi iubesc lucrările. Destinul a făcut ca numele artistei să îl am încrustat pe cartea „Răscrucea destinului”, datorită celor trei picturi de pe prima copertă: „Nu te vreau”, „Miri îmbrăţişaţi”, „Memoria iubirii” şi nu numai; ea a creat şi coperţile cărţii.

Vernisajul a avut loc la Galleron Grand Cafe, un local destul de central, elegant, cu separeuri şi cu o atmosferă intimă, pe pereţii cărora tronau lucrările Maiei, tocmai bune de privit şi de comentat în timp ce savurai o cafea sau sorbeai o cupă de şampanie, alturi de pişcoturi.

Artista ne-a întâmpinat cu zâmbetul ei nelipsit de pe buze şi cu flori de primăvară,  parcă atunci îi înfloriseră în mâini.

Întâlnirea noastră a devenit realitate.

 

"Expoziţia reuneşte compoziţii abstracte şi abstract-figurative. Am simţit dorinţa de a mă desfăta în bucuria pură de a aşterne culori în structuri diverse şi de a le înfrâna apoi cu ajutorul liniei. O linie neagră, superbă în raţionalitatea ei. Am simţit actul de creaţie ca o luptă între Iraţional, reprezentat de culoare şi Raţional, reprezentat de linie. Am înţeles astfel că Raţionalul îmblânzeşte Iraţionalul, iar Iraţionalul dă farmec Raţionalului. O joacă mentală ce s-a transpus în căutări înfrigurate de noi efecte plastice.”(Maia Martin)

Pâna a început manifestarea, am mers în fiecare separeu şi am fotografiat exponatele.

 

 Între timp, Maia era ocupată cu interviul.

 

Iată, manifestarea a început! Criticul de artă,  Luiza Barcan a făcut o prezentare minuţioasă despre arta Maiei Martin pe care domnia sa o încadrează în curentul  suprarealist.

Iată şi părerea altor critici de artă:

“Pictoriţa MAIA MARTIN ne aduce în lumină culorile tandreţii, culori în care te poţi scufunda, în care poţi pătrunde cu ochii inimii. Toate lucrările ei iradiază culoare şi iubire deopotrivă. Picturile artistei reprezintă viaţa cotidiană, transpusă în imagini, aşa cum numai ea o simte şi o vede. (Rodica SULTANA, 2009)
Datorită abilităţii creatoare şi a imaginaţiei, artista ne introduce într-o lume în care-i putem descoperi pictura, hibrid între posibil şi imposibil, între veridic şi neplauzibil, între extravaganţă şi invenţie. Ea prilejuieşte privitorului o superbă aventura spirituală şi o excursie pe un teritoriu subtil. (Dr. Dorel SCHOR, Israel, 2011)

Am ascultat pledoaria criticului de artă şi apoi a Maiei, noi, cei care am participat fiind foarte încântaţi, aplaudând frenetic.

Alături de Maia s-a aflat familia şi multă lume venită special pentru acest eveniment.

Şi nu, în ultimul rând, noi, prietenele,  la un pahar de şampanie, de vorbă despre manifestare.

Am plecat de la această expoziţie bogată sufleteşte, îmbrăţişând toate culorile primăverii din exponatele Maiei pe care eu am botezat-o „albinuţa” Republicii fiindcă este o persoană nu numai talentată dar şi muncitoare, ea contribuind la creerea bibliotecii cetăţii prin cărţile online ale autorilor care stau cu cinste pe rafturile acestei biblioteci.

Felicitări, Maia, pentru tot ce ai facut şi faci pentru artă! Drumul tău să fie presărat cu mult succes!   Eşti "simply the best", aşa  cum spune şi Tina Turner în cântecul ei:

Vizualizări: 27

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor