Antoni Tàpies Puig s-a născut la Barcelona în Decembrie 1923. 


Tatăl, care era un avocat naţionalist Catalan, şi-a expus fiul la o viaţă culturală bogată. Era deja familiar cu arta modernă la primirea sa la liceu, în 1934. 
Se simte imediat atras de artiştii Duchamp, Braque, Kandinsky, Picasso. La numai 17 ani suferă un atac de inimă combinat cu tuberculoză. Timp de doi ani se va întrema într-un sanatoriu în munţi, acolo tânărul citeşte enorm despre artă şi mediile de expresie care îl pasionau. 


Studiază ştiinţe legale timp de 3 ani după care se dedică numai picturii. Din 1945 experimentează cu materiale cu care dorea să estompeze culoarea. Adaugă oxizi sau praf la uleiul de in. Aplică filosofie în pictură (în special îl aprecia pe Sartre) cât şi un spirit religios. Curând devine unul dintre cei mai renumiţi artişti abstracţi şi avangardişti ai Spaniei. În 1948 fondează în Spania "Dau al Set ", o mişcare postbelică suprarealistă şi dadaistă.În publicaţia mişcării, Tapies apare cu desene influenţate de Miro şi Paul Klee, dar curând trece la a folosi materiale neconvenţionale (aşa zis neartistice) încorporate direct în pictură. Din 1953 foloseşte tehnici mixte inovatoare la acea vreme. Este primul care adaugă picturii lut, marmură, praf, hârtie uzată, fire, ţesături. 
Pleacă cu o bursă la Paris în 1950, acolo va fi primit şi promovat cu entuziasm de critica locală. 


Spre sfârşitul anilor 50 reputaţia lui devine internaţională. În 1966 este arestat la o adunare clandestină ţinută la Universitatea din Barcelona. Are vederi pro Catalane şi se opunea dictaturii lui Franco. Litografii datate 1974 (numite Asasinii) sunt expuse la celebra galerie Maeght din Paris. Din 1970 este influenţat de Pop Art şi adaugă picturii sale materiale triviale, chiar şi frânturi de mobilă. Între anii 70-80 dezvoltă o gândire a neantului, un bun exemplu sunt caligrafii orientale făcute cu spray, apoi suprapuse cu elemente lineare în general cruci sau semnul X. Influenţa artei sale se simte în sculptură, pictură şi litografie.

Este intens colecţionat şi expus. În grafică lucreză în asociaţie cu poeţi şi scriitori ca Alberti, Bonnefoy, Du Bouchet, Brodsky, Brossa, Dupin, Frémon, Gimferrer, Guillén, Jabès , Paz, Saramago, Takiguchi, Ullán, Valenţe şi Zambrano. Înclină să evite procedurile obişnuite preferând tehnici simple împărţite după conceptele de artă "de jos" sau "înaltă". Adaugă materiale străine ca de exemplu paie, nisip, praf. Alege tipografi creativi care colaborează cu entuziasm la ideile sale ieşite din comun. Îl publică "La Polígrafa" în Barcelona, Erker-Presse în St. Gallen, şi Galeria Maeght în Paris, Zurich, Barcelona.

A murit în anul 2012 în vârstă de 80 de ani. La Barcelona Fundaţia Antoni Tapies (deschisă în1990) prezintă picturi, grafică şi cărţi ilustrate de marele artist. Clădirea care a aparţinut Editurii Montaner i Simon, a fost renovată de arhitecţii Roser Amadó şi Lluís Domènech Girbau. Fundaţia combină expoziţii temporare cu simpozioane, lecturi şi proiecţii de filme acoperind modernismul şi lucrările lui Tapies. Fotografiile anexate au fost luate în curenta expoziţie. AG 
text şi foto

Vizualizări: 133

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor