"Gheţarul" de Şerban Tomşa, Editura Cartea Românească, 2009Intr-un oras imaginar, Christiana, un amfitrion misterios a strins laolalta oameni de tot felul − un scriitor, un sportiv, un calugar, un profesor, un doctor, un ofiter in rezerva, functionari pensionati, fosti securisti, victime si calai, inocenti si perversi, desfrinati si asceti − pentru a-i supune unui experiment, intr-un moment in care, obositi, plictisiti, debusolati, acestia nu mai asteapta nimic de la viata. Scosi din mediul lor obisnuit, smulsi din rutina si framintarile zilnice, se trezesc intr-un loc mai mult decit ciudat, unde amfitrionul mefistofelic ii obliga sa-si deruleze la nesfirsit amintirile. Iar locul cu pricina devine treptat-treptat un infern... Din care personajele, mai ales halucina(n)tul Tom Kastelka, incearca sa se elibereze prin fabulatie.
Ghetarul lui Serban Tomsa este o naucitoare utopie negativa, o carte captivanta, cu scene vii, colorate, relatate alert, cu nerv si cu un haz rabelaisian, revelind o lume nebuna, condusa dupa legi stranii si proiecte funambulesti.

„Ghetarul lui Serban Tomsa e facut din povesti. Unele neterminate, altele neincepute, asezate pe pagina cu gestul calm al unui dresor blind. Aluzia culturala sta in fundal, pindindu-l pe nestiutor, raplatindu-l pe opusul lui si mingiindu-i pe amindoi. E cartea generoasa – la citire si la recitire – a unui scriitor adevarat.” (Calin-Andrei Mihailescu)„O atmosfera stranie, cu personaje nu mai putin stranii... Momentele de realism magic, amestecul de principii si trecerea de la credibilitate la himeric sint cultivate anume spre a tine povestea in priza fantasta. Personajele, cu nume exotice, au un fel de biografie mecanica, strinsa intr-o masca si constrinsa intr-o functie. Episoadele nu tin insa cont de functionalitatea lor epica (redusa cit se poate) si se dezvolta baroc, facind golfuri de placere si deviind in verva.” (Al. Cistelecan)Şerban Tomşa
Răspunsuri pentru domnul Bogdan Romaniuc - „Suplimentul de cultură”1. Bogdan Romaniuc : Cine este Tom Kastelka ? Un Mâşkin „ignorant” ?
Şerban Tomşa : Aţi intuit foarte bine natura personajului meu. Da, se poate spune că Tom Kastelka este un alt Mâşkin. „Ignorant” doar în sensul că îi lipseşte credinţa profundă care îl caracterizează pe eroul dostoievskian. Şi poate că el nu înţelege în întregime tot ceea ce i se întămplă. Tom suportă presiunea unei societăţi care îi reduce la dimensiuni meschine toate nobilele sale elanuri. Povestea tinerei care moare într-un accident de automobil este, de fapt, romanul scris de Tom şi el nu trece de limita superioară a unei mediocrităţi lăudabile. Tom este „Maestrul” lui Bulgakov, un Mâşkin autohton, un fel de Ladima cu o aureolă slavă... Construit pe sugestii oferite de mitul lui Moise, căruia nu i se permite să păşească pe Pământul Făgăduinţei, Tom Kastelka ilustrează, ca şi prinţul Mâşkin, tipul insului care face parte din altă lume decât aceea în care vieţuiesc semenii săi. În plan social, el evidenţiază neputinţa unui anumit tip uman de a-şi finaliza aspiraţiile. Tom ajunge să trăiască în imaginaţie, într-o lume formată din elemente selectate din propria copilărie şi din cărţile citite. Conflictul în care este prins Tom este unul specific tragediei : el se luptă cu fantasmele şi cu destinul său. Călătoria în oraşul Christiana şi întâmplările de acolo se petrec numai în mintea personajului. Drumul către Cristiana poate fi socotit nu numai o întoarcere acasă, o călătorie a personajului în propria imaginaţie şi în universul ospitalier al literaturii, ci şi una în moarte.
2. Bogdan Romaniuc : „Eu nu pretind că sunt personaj de poem sau de epopee. De roman, da, dar asta este altceva”, spune la un moment dat Tom. Ce îl împiedică să fie personaj de epopee ?
Şerban Tomşa : Epopeea presupune o perspectivă narativă „de jos în sus”, iar Tom este privit de narator de „la egal la egal”, cu îngăduinţă şi cu o tuşă abia vizibilă de umor. Personajul are şi el simţul umorului în aceeaşi proporţie. Poate că ar fi fost mai în spiritul romanului să fac din Tom un personaj comic. Să-l privesc, adică, „de sus în jos”, cum procedează John Kennedy Toole în „Conjuraţia imbecililor”. Trăind în virtual, Tom legitimează un alt tip de roman, total diferit de realismul dur, cinic sau teribil în care excelează proza românească. În altă ordine de idei, „Gheţarul” este, poate, şi printre ultimele romane româneştide mari dimensiuni, cu o miză artistică riscantă, deoarece cred că viitorul nu va fi, cel puţin pe piaţa literară, al romanelor „mari”, de anvergură, al căror scenariu este o învârtire la nesfârşit în jurul propriei cozi. Vor triumfa cărţile de mai mici dimensiuni, cu o poveste la suprafaţă, cu un conflict bine pus în evidenţă, care să-l ţină în priză pe cititor. Aşadar, nu Thomas Mann sau Nicolae Breban, ci Friedrich Durrenmatt.
3. Bogdan Romaniuc : Spuneţi : „cea mai mare miză a unui roman este viaţa”. Care ar fi atunci miza poeziei ?
Şerban Tomşa : Da, cea mai mare miză a unui roman este viaţa, dar nu văzută ca o supravieţuire de azi pe mâine. E viaţa trecută prin filtrul unor idei, iluminată de nişte revelaţii. Realismul dur şi-a consumat ultimele experienţe valabile artistic şi a atins apogeul odată cu remarcabila operă a lui Radu Aldulescu. Nu-mi dau seama dacă acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu romanul de idei promovat de Dan Stanca. Deschiderea către virtual, grotesc, comic şi fantastic, într-o formulă originală, este unul dintre pariurile „Gheţarului”. Constantin Ţoiu arătase cândva, la aparţia primului meu roman , „Biblioteca lui Noe", că sunt, ca prozator, un fel de... Urmuz.. Da, „Ghetarul” ţine de un urmuzianism romanesc.
Aşa cum alţii se concentrează pe scriitură sau pe conflict, eu mi-am îndreptat atenţia asupra unui personaj care nu poate vieţui normal în societate, dar poate trăi cu succes în plan literar. Tom înţelege că suferă de complexul lui Leonardo, acela de a lăsa neterminate toate lucrurile începute. Dacă l-aş fi făcut conştient de toate implicaţiile actelor sale, ar fi ieşit schematic şi răsuflat. E mai bine ca personajul să fie dus la vale de apele epicului... Este evident, pentru mine, că miza marii poezii nu va fi niciodată mimesis-ul, ci absenţa, virtualitatea şi negativitatea lucrurilor, cum ar spune dl. Nicolae Manolescu. Dumneavoastră, ieşenii, care aţi dat cei mai mari poeţi din literatura română, ştiţi, cu siguranţă, acest lucru. Tom trăieşte virtual fiindcă are o structură de poet ratat, care pune în viaţa sa ceea ce ar fi trebuit să scrie. În cazul său, funcţiile vieţii şi ale literaturii se inversează...

Vizualizări: 273

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Serban Tomsa pe August 26, 2009 la 5:02pm
Vă mulţumesc pentru aprecierile generoase, dar care evidenţiază un profesionist în spaţiul literaturii. Sunt onorat de ceea ce mi-aţi scris.
Cu drag,
Şerban
Comentariu publicat de Igor URSENCO pe August 26, 2009 la 1:04pm
un maestru care depaseste "zgomotul" literar generationist (de tabla goala) cu aceeasi usurinta cu care anuleaza genurile trans-"rationale", sufocante de la Descartes incoace.

Felicitari unui scriitor adevarat
Comentariu publicat de Serban Tomsa pe August 24, 2009 la 5:29pm
Mulţumesc pentru mesajele primite. Vă întorc, cu drag, urările înmiit...
În romanul meu s-au strecurat, din păcate, câteva greşeli de tipar, iar la pag. 353, în loc de "Lecţie de poezie" de Florina Ilis, se va citi "Lecţie de poezie" de Simona Popescu.
Comentariu publicat de Sibisteanu Livia Liliana pe August 24, 2009 la 1:33pm
Felicitari si multa inspiratie pentru creatiile urmatoare!
Comentariu publicat de Carmen Duvalma pe August 24, 2009 la 8:03am
Felicitari pentru noul volum...insa nu ne-ati spus cand va fi lansarea...
Comentariu publicat de mihai ganea pe August 23, 2009 la 9:24pm
Mă bate gândul să încerc să strâng un grup de iniţiativă pentru a pune bazele unui curent modern pentru o literatură "non fiction" cu texte "de scurt metraj" şi "la obiect". Aştept provincia. Cât despre "Gheţarul" domnului Şerban Tomşa, numai de bine.
Comentariu publicat de NEACSU VIORICA pe August 23, 2009 la 6:48pm
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe August 23, 2009 la 4:32pm
domnul Ştefan Tomşa este un lord şi un principe,în literatura română!cu multă seriozitate şi discernământ foloseşte limbajul literar în naraţiunile Domniei Sale!Surprinde momente din viaţă,tipice unei generaţii,carora le dă girul intrării în lume pe scena sacră a vieţii!
Comentariu publicat de Rodica Martinescu pe August 23, 2009 la 2:37pm
Modul in care a fost prezentata cartea mi-a trezit interesul pentru a o lectura sper ca si continutul acesteia sa fie la fel de interesant.Felicitari si mult succes !
Comentariu publicat de Serban Tomsa pe August 23, 2009 la 1:19pm
Vă mulţumesc mult pentru urare.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor