"Gheţarul vrăjit" - cronică literară semnată de Gabriela Gheorghişor în "Dilemateca"

Gheţarul vrăjit

Şerban Tomşa, Gheţarul
Colecţia „Proză”
Editura Cartea Românească, 2009Gheţarul lui Şerban Tomşa oferă cititorului o călătorie deopotrivă halucinantă şi amuzantă, pe apele când nervoase şi învolburate, cînd somnoroase şi line ale unui imaginar multistratificat (realist, oniric, livresc), trecîndu-l, printr-un act de prestidigitator (care aminteşte de Magicianul lui J. Fowles), din lumea românească a sfîrşitului de secol XX în toposul magic al Christianei, iar de aici în universul interior al amintirilor, coşmarurilor şi fantasmagoriilor protagonistului Tom Kastelka
Romanul, o junglă tropicală împînzită de scurte şi numeroase liane epice, se dezvoltă după tehnica povestirii în ramă. Cîrciuma „Nirvana” din Pharos este noul han al volubilităţii discursive şi narative, iar hotelul din fantomaticul oraş Christiana seamănă cu vila boccaciană din apropierea Florenţei. Numai că personajele lui Şerban Tomşa nu se adăpostesc de spaima ciumei, ci de ghereale destinului prădalnic. Convocarea acestora, de către un misterios Big Brother, în „ţarcul” de la poalele muntelui de gheaţă nu este deloc întîmplătoare. Deşi diferiţi din punctul de vedere al profesiei sau al caracterului (un scriitor, un sportiv, un călugăr, un profesor, un doctor, un colonel în rezervă, un fost politruc etc.), „cobaii” bizarului experiment meliorist au în comun dezabuzarea, nedesăvîrşirea talentelor, spectrul ratării. Proiectul, generos şi umanist (principiul traiului în Christiana este acela al abaţiei Thélème: „Fă ce-ţi place!“), arată cît de repede utopia se poate răsturna în distopie. Musafirii îşi păstrează apucăturile specifice şi ţintele himerice, inadecvate, în acest paradis artificial, iniţial un fel de pays de Cocagne. Prezenţa “Clasicilor Vii” şi a “Strămoşilor”, cu toate reprezentaţiile lor burleşti, vine să întregească spectacolul tragic-comic al unei umanităţi pitoreşti, consumîndu-se în “marea trăncăneală” (sîntem în ţara lui Caragiale), dezmăţ (bahic, sexual), nelegiuire (furt violenţă), absurd şi simulacru (copii urbanistice, înmormîntări fictive).
În atmosfera realist-magică, lîngă muntele vrăjit, Tom se (re)întîlneşte cu propriul trecut (secvenţe din copilărie, adolescenşă, studenţie, armată; experienţe nefaste, eşecuri sentimentale) şi cu demonii subconştientului (complexe, frustrări, inhibiţii erotice, traduse în vise monstruoase, daliniene sau goyeşti, în viziuni terimorfe şi în fantasme compensatorii). Tipul perdantului prin excelenţă (sensibil, cu animus slab,depresiv, romantic şi idealist purtând lentile de Don Quijote), eroul îşi încheie tratamentul (cvasi)fabulatoriu prin regăsirea timpului fericit, niciodată pierdut cu adevărat : seară de Crăciun cu ninsoare mirobolantă, casa părintească luminată, brad împodobit, aroma mâncărurilor de sărbătoare, glasul cald al mamei. Pe lângă reuşita scenelor – dinamice ( în genere, comic-groteşti) sau, din contră, aproape hieratice ( plastic-poetice ) -, marea performanţă a prozatorului constă în menţinerea, până la final, a confuziei între realitate şi ficţiune, între viaţă şi vis. După ce închizi cartea, încă te întrebi unde sfârşeşte iluzia ori în ce stranie dimensiune a existenţei a intrat Tom Kastelka.
Gheţarul este un roman complex, cu linii realist-critice şi simbolic-fantas(ma)tice, polifonic (în sensul dialogismului bahtinian), mustind de referinţe livreşti şi de aluzii culturale, de haz rabelaisian ( cum avertiza prezentarea de pe coperta a IV-a ), dar şi de ecouri borgesiene ( Tom visează oraşe şi păduri-biblioteci şi simte, mai ales iarna, că trăieşte „în marea, singura şi adevărata poveste a lumii”, fiind un „personaj în centrul universului”, care se mişcă „între filele celei mai frumoase cărţi”). Un labirint din poveşti şi de poveste.

Gabriela Gheorghişor

Dilemateca, nr.42, noiembrie, 2009

Vizualizări: 67

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Serban Tomsa pe Noiembrie 9, 2009 la 2:07pm
Domnule Mihai Ganea,
vă multumesc din suflet pentru aprecieri şi va rog să mă iertati pentru că, din motive obiective, vă scriu cu întârziere. Voi fi onorat să comunicăm în continuare.
Domnule Alexandru Boris Cosciug,
vă multumesc. Faceţi observaţii de mare fineţe. Când primesc asemenea semnale, ca şi cel din partea domnului Ganea, consider că merită să mai scriu literatură... Ţinem legătura.
Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Noiembrie 8, 2009 la 11:56pm
Nu am citit romanul, dar din prezentarea facuta de dumneavoastra intuiesc traseul umanitatii prevazut de autor, care, dupa secole de restrictii si de razboaie generate de dorinti organice si de concepte despre viata, si-a dobandit libertatea de "a face ce-ti place", o libertate lipsita de sufletul uman, un rug aprins care nu arde, dar care ar mentine Ghetarul departe.
Felicitari pentru prezentare si pentru indemnul de a-l citi.
Comentariu publicat de Serban Tomsa pe Noiembrie 8, 2009 la 3:07pm
Domnule Ionescu,
fiind apărut la "Cartea Românească", romanul ar trebui să se găsească, in principiu, la orice librărie din ţară.
Doamnă Ada Chifor,
va multumesc pentru cuvintele frumoase. Acum, după ce volumul a apărut, aş mai avea câte ceva de modificat...
Doamnă Victoria Stoian,
vă mulţumesc pentru aprecieri. Cum spuneam, sunt două-trei lucruri ( mărunte ) pe care le-aş face altfel, pentru a uşura sarcina cititorului...
Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Noiembrie 8, 2009 la 12:35pm
Frumoasa cronica, tentanta carte, fuga de destin, adapostul oferit de un Ghetar pentru un grup de personaje, care au in comun sentimentul ratarii. Locuitorii fostului tarc comunist intra in tarcul din Ghetar. Nostalgia tarcului ii face sa raspunda la convocare, frustrarile traite altadata urmeaza terapia lui „Fă ce-ţi place!“ Multumiri cronicarului! Felicitari autorului!
Comentariu publicat de ada chifor pe Noiembrie 7, 2009 la 10:35pm
ispititoare prezentare...
asa cum v-am mai citit, dar l-am citit si pe Fowles, gasindu-l genial, sper sa procur acest roman, pentru ca il intuiesc un epic de anvergura stilistica.
felicitari, ada chifor
Comentariu publicat de mihai ganea pe Noiembrie 7, 2009 la 9:19am
Excelenta cronica la un roman cu subiect pretentios. Domnule Tomsa, felicitari !
Comentariu publicat de Ionescu pe Noiembrie 7, 2009 la 8:28am
Interesantă cartea, dar de unde am putea s-o cumpărăm?

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor