HANUCA, sărbătoarea luminilor la evrei, 27 noiembrie - 5 decembrie 2013

HAG HANUCA SAMEAH (Sărbători fericite de Hanuca) tuturor celor care sărbătoresc, oriunde s-ar afla!

     

HANUCA din acest an se sărbătorește începând cu seara zilei de 27 noiembrie până la 5 decembrie 2013.

Sărbătoarea de inaugurare, sau sărbătoarea Macabeilor, se celebrează timp de 8 zile și este cunoscută și ca sărbătoarea luminilor. Ea a fost instaurată de către Iehuda Macabeul împreună cu frații săi și sfatul bătrânilor din Iudeea în anul 165 î.e.n., ca să fie prăznuită în fiecare an, cu bucurie și veselie, în amintirea purificării Templului și a sfințirii altarului.

Cu trei ani înainte, în aceeași zi, regele Siriei, Antiochus Epifanes, ordonase ca pe altarul Templului din Ierusalim să se aducă jertfe idolului grec Zeus Olimpius. Antiochus IV Epifanes (Ilustrul), care în literatura rabinică are porecla ”ha`rasha”, cel rău, domnea la Antiochia (azi Antakia, în Turcia, la nord de granița cu Libanul), care a fost capitala regatului seleucizilor, o rămășiță a cuceririlor lui Alexandru Macedon.

Regatul a fost mai târziu anexat imperiului roman de către Pompei (64 î.e.n.). În urma unei campanii militare în Egipt, pe drumul de întoarcere în Siria, Antioochus Epifanes a trecut prin Ierusalim, unde a jefuit trezoreria ș a prădat Templul de obiecte de cult scumpe, făcute din aur. Aceasta a provocat puternice manifestări anti - heleniste și o rezistență pasivă în rândurile populației. Pentru a pune capăt acestor manifestări, un decret regal a proclamat desființarea religiei iudaice, anularea Shabatului și a sărbătorilor, interzicerea circumciziei și obligația evreilor de a aduce jertfe idolilor greci instalați în Templu.

Datorită politicii sale de helenizare forțată, Antiochus Epifanes a provocat în Iudeea revolta Macabeilor (168 î.e.n.) Spre marea surprindere a tiranilor greci, bâtrânul Matitiahu, din familia Hashmonaim, împreună cu fii săi, în special Iehuda Macabeul, au organizat o rezistență activă și apoi au distrus două armate mari trimise să înăbușe răscoala, în anul 165 î.e.n. Ca urmare a acestor victorii, Iudeea și-a redobândit independența, Ierusalimul a fost eliberat, Templul curățat și a fost înălțat un nou altar.

Surse talmudice atribuie originea celor 8 zile de sărbătoare și obiceiului de a ilumina și decora casele și lăcașurile de rugăciune unui miracol care, potrivit legendei, s-a întâmplat la inaugurarea Templului și a altarului purificat. Se spune că preoții, revenind în Templu după răscoală, au găsit o foarte mică rezervă de ulei special preparat pentru a fi ars, dar, datorită unui miracol, candelabrul sfânt nu s-a stins timp de opt zile, până când a putut fi preparat un alt ulei.

În vechime se aprindeau 8 lumânări în prima seară de sărbătoare și apoi câte o lumânare mai puțin, rămânând doar o singură lumânare în ultima zi. Obiceiul s-a schimbat cu timpul și astăzi se începe cu o lumânare în prima seară, numărul lumânărilor crescând în fiecare zi și ajungându-se la 8 în ultima seară. În sinagogă se citește din Thora, în afară de pericopa ”va`ishev” ( a locuit), și capitolul din Numeri despre darurile la sfințirea altarului în pustiu, precum și versetele din Numeri în legătură cu sfeșnicul de aur realizat în timpul peregrinărilor evreilor în deșert.

Sărbătoarea de Hanuka este menționată și în Noul Testament ca sărbătoarea de târnosire a Templului. După unii, obiceiul creștin de a aprinde lumânări și de a decora un pom de Crăciun, precum și sărbătoarea americană a recunoștinței (Thanksgiving Day) au fost influențate de sărbătoarea evreiască a luminilor.

De Hanuka se joacă diferite jocuri. În antichitate nu se obișnuiau amuzamente cu jocuri în timpul de relaxare. În Mishna sunt menționate jocurile cu zaruri. În Perioada helenistă au fost introduse în Iudeea jocuri de origine greacă, în special atletismul ș tragerea la țintă cu arcul. În ultima perioadă a celui de-al doilea Templu, jocurile cu zaruri au fost adoptate de evrei cu toată opoziția categorică a autorităților rabinice. În Evul Mediu, sub influența popoarelor din Europa, autoritățile rabinice au fost mai indulgente și în cazul unor evenimente speciale - nunți sau sărbători (Purim sau Hanuka) - se admiteau jocurile și chiar cărțile de joc. Un joc foarte răspândit, în special de Hanuka, este cel cu titirezul (”sevivon”, în idiș ”dreidel”, probabil de la germanul ”drehen”, a se învârti). Este vorba de un cub din metal, lemn sau plastic, care se învârtește. Pe cele patru fațete sunt gravate literele ת.ש.ג.נ. inițialele cuvintelor ”nes gadol haia șam” (o mare minune s-a întâmplat acolo). Fiecare literă are o valoare numerică și cine acumulează mai multe puncte câștigă.

            

     

Se mănâncă sufganiot (gogoși) și levivot, un fel de chifteluțe de cartofi.

Sursa: MINIMUM nr. 201 - Decembrie 2003 - Pagina 72, Israel Imagini: www.google.com Hag Hanuca Sameah!

Vizualizări: 371

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Noiembrie 29, 2013 la 8:13pm

E regretabilă pierderea, Adrian! În memoria sa, să-l asculăm cântând:  

Mulțumiri, tuturor, pentru vizită și aprecieri!

Comentariu publicat de Elena Mititelu pe Noiembrie 28, 2013 la 7:39pm

Mulţumesc pentru postare, am citit cu mult interes!

Comentariu publicat de Menelas CAPLOIU pe Noiembrie 28, 2013 la 7:23pm

Interesante  etape: război, serbări religioase, evenimente sportive, e.t.c. Captivantă expunere.

Comentariu publicat de Mihaela Popa pe Noiembrie 28, 2013 la 12:31pm

Sărbători fericite de Hanuca!

Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Noiembrie 27, 2013 la 6:12pm

Din pacate azi l-am pierdut pe Arik Einstein , legendarul muzician Israelian..

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor