Aveți o Reclamație? Iată cum protestul venețienilor a consolidat Republica

 

Aveți o Reclamație? Iată cum protestul venețienilor a consolidat Republica  

Sa ne imaginăm o societate  în care cetățenii își pot exprima preocupările în mod anonim, plasând note scrise de mână în căsuțe desemnate. La rândul său, guvernul va aborda fiecare plângere în mod individual. Nu este nevoie de proteste sau demonstrații în masă. Bine ați venit în Veneția din epoca Renașterii.
Aceste cutii, sau bocche di leone (Gurile leilor), au fost împrăștiate în tot orașul, de la Palatul Dogilor până la cartierul Dorsoduro. Fiecare recipient de piatră semăna cu o față sculptată, de multe ori cu cea a leului  înaripat al St. Marco care este simbolul Veneției - cu o fantă la gură în care puteau fi inserate scrisori. Cea mai veche gură de leu, care împodobea Palatul Dogilor, datează din 1618 și este încă intactă.

 
Cu atâtea birouri juridice  în jurul palatului, fiecare departament de stat avea propria sa cutie. Și în tot orașul, diferite cutii au abordat diferite probleme - cum ar fi impozitele, frauda din piață sau disputele comerciale - în funcție de locația lor. Acest sistem descrie sistemul de guvernare existent la acea vreme: o republică oligarhică condusă de doge și numită   La Serenissima (Cea mai senină Republică a Veneției).   Cutia încorporată în peretele bisericii Santa Maria della Visitazione din Dorsoduro, de exemplu, a fost folosită pentru plângeri legate  de gunoiul din canale. Se citea pe cutie: „denunțări legate de sănătatea publică pentru Sestiere din Dorsoduro”. Secole mai târziu, această cutie rămâne, la fel și problema poluării.  

Gurile adevărului
Veneția nu a fost singurul loc care a urmat acest tip de protocol. În perioada medievală și renascentistă, „multe orașe și țări aveau sisteme de denunțare anonimă de un fel sau altul - care făceau parte din modul în care sistemul juridic funcționa în toată Europa”, scrie Filippo de Vivo, istoric și autor al informației și comunicării din Veneția: "Regândirea politicii moderne timpurii".
„A fost un sistem juridic cunoscut sub numele de inchizitoriu”, spune el. „Anchetele porneau de la o acuzație publică care implica adesea martori sau un denunț secret.”

Ceea ce a făcut eficiente cutiile de reclamații de la Veneția a fost că, prin lege, denunțurile anonime erau acceptate numai împotriva oficialilor publici, nu a persoanelor private. Cetățenii au fost obișnuiți să „ scrie denunțuri împotriva ofițerilor guvernamentali care își foloseau greșit puterea, cel puțin teoretic”, spune de Vivo. Acest lucru a contribuit, de asemenea, la crearea unei republici puternice, deoarece „opiniile venețienilor obișnuiți au fost luate în serios”.
În timp ce, oricine ar putea arunca o notă în cutii în orice moment al zilei sau al nopții, notele semnate au avut prioritate. Fiecare a fost citită și adresată către departamentul de stat relevant. Plângerile semnate și susținute de martori au fost adesea examinate de unul dintre principalele organe de conducere de la Veneția, Consiliul celor Zece.
Au urmat adunări și investigații sprijinite de probe, iar consecințele puteau fi grave, atât pentru acuzat, cât și pentru acuzator, dacă acesta din urmă ar fi mințit. Cele mai grave infracțiuni au fost pedepsite prin încarcerare în închisorile notorii ale orașului, exilul sau chiar moartea. Sistemul avea defectele sale și uneori oamenii nevinovați erau condamnați.
Dar pe tot parcursul secolului al XVII-lea, Veneția era cunoscută pentru că avea un sistem juridic eficient, deși strict, în parte datorită cutiilor, numite și bocche che parlano (gurile care vorbesc).   Caterina Vianello, lectoră de teatru și operă la universitățile din Veneția și Paris, consideră că „excepționalitatea Veneției s-a datorat faptului că nu există un rege, un prinț, dictator ... nicio concentrare a puterii”.
Metoda cutiilor de reclamații a permis tuturor să aibă o voce. Și împărtășind puterea, oamenii și-au împărtășit responsabilitatea. „Toți cetățenii au fost angajați pentru o cauză comună, nu ca acum, unde accentul este pus pe individ”, spune Vianello.

Tăcerea leilor

Căderea republicii a urmat unei serii de evenimente politice, alimentate de războaiele revoluționare franceze. În cele din urmă, în 1797, Napoleon Bonaparte a amenințat că va declara război Veneției, cu excepția cazului în care va fi de acord să se democratizeze. Senatul venețian nu a avut de ales decât să abdice, încheind astfel 1.100 de ani de republică calmă și ordonată.
Sub conducerea lui Napoleon, francezii au ocupat Veneția și au procedat la jefuirea acesteia, deteriorând părți ale orașului, inclusiv Arsenalul Venețian - și distrugând multe dintre "Gurile de leu".
Zeci de ani mai târziu, scriitorul  american Mark Twain a dat o altă lovitură în cutii, subliniind reputația lor uneori înspăimântătoare. În cartea de călătorie din 1869, The Innocents Abroad, el scria: „La capul scării uriașe, unde Marino Faliero a fost decapitat și unde Dogii au fost încoronați în cele mai vechi timpuri, ne-au fost arătate două mici fante în peretele de piatră - două orificii inofensive, nesemnificative, care nu ar atrage niciodată atenția unui străin - totuși acestea erau teribilele Guri ale leilor! Capetele au dispărut (sparte de francezi în timpul ocupației lor la Veneția), dar acestea au fost gurile, care au dus acuzația anonimă, împinsă în secret în timpul nopții de către un inamic, la condamnarea multor oameni nevinovați să treacă pe Podul Suspinelor și coboară în temnița în care vor spera să revadă soarele. ”
În ciuda opoziției sale asupra "bocche di leone", Twain a ajuns să aprecieze vestigiile trecutului Veneției ca oraș-stat de semnificație globală. Un moment anume pare să-i fi trimis călătoria în timp, așa cum a scris „în lumina lunii, cele paisprezece secole de măreție, orașul acesta își bine merită gloria și este încă o dată cea mai mare dintre națiunile pământului”.
AG, NG, Internet

Vizualizări: 17

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor