Sunt timpuri și momente, ce trec cu viteza sunetului sau cel puțin aceasta este senzația pe care o am.

         Trebuie să recunosc că de ceva vreme mă frământă două cuvinte, „iluzie” și „trăire” , două stări diametral opuse, ce parcă astăzi par a fi din ce în ce mai apropiate.

         Țin să înclin că nu puțini sunt aceia ce într-un moment anume  au fost marcați de „ILUZIA TRĂIRII” astfel încât am să încerc să mă exprim cu ajutorul argumentelor logice și raționale pentru a  susțin această afirmație și a  ajunge la o concluzie comună.

         Așa cum natura a încercat,prin evoluție să se perfecționeze, să se adapteze continuu la factorii de mediu pentru a-și păstra șansele de supraviețuire și omul este predispus aceluiași mecanism.Și anume, acela al adaptării la schimbare.Acesta în cazul persoanelor identificate cu un sistem, lăsând deoparte tema unicității individuale sau a marginalizării geniilor.

         Omul, a fost mereu în căutarea unor răspunsuri, dacă se poate cât mai plauzibile și demonstrabile, fapt ce a dus la multitudinea de teorii și teze apărute de-a lungul istoriei umanității.Frământările zburdalnice, umbra îndoielii și amprenta timpului ce mi-au marcat diversele etape ale vieții, m-au făcut să constat că sunt incurabil de iluzia trăirii.

         Afirmații de genul: alb-negru, material-spiritual, bun-rău, comunism-democrație,calificat-necalificat,inteligent-prost,...etc sunt termeni ce în conjunctura actuală și-au schimbat locul și percepția.

         De ce ?

         Pentru simplul motiv că nu trăim într-o lume normală, în care scara de valori este pusă în practică, iar acest lucru este evident în fiecare zi ,lăsându-ne melancolici la anii copilăriei când trăi-am într-un univers inocent și perfect.

         Timpul ,ca un martor și pereche a omului, lucrează ca un bumerang .Cine cand era mic nu și-ar fi dorit sa fie adult dar....,cand a ajuns adult ar face orice să de-a timpul înapoi. Dacă am avea puterea de-a transporta o picatură de inocență, țin să cred că lumea ar fi mai bună. Însă cine are această putere.Doar un nebun sau un inadaptat al vieții socio-culturale actuale.

         Astfel spus, lucrurile simple ...nu sunt,iar sentimentul că facem parte dintr-un timp prezent este relativ, având tendința zilnică de a ne gândi la ce a fost sau la ce va fi.

 „ A TRĂI ” , depinde de modul de percepție a fiecăruia, însă ca o constatare generală, și-a pierdut valoarea și semnificația reală.

Un exemplu elocvent ar fi societatea ,care prin pârgiile economice ne constrânge la a face acțiuni tipice iar experiențele zilnice ne demonstrează că a fi bun sau a fi inteligent de cele mai multe ori ridică valuri de ironie, invidie, rea-vointa,etc. 

          Lumea de astăzi ,pe care de copii ne-o imaginam idilică , ne arată dimensiunea reală a lucrurilor, în care tot ceea ce ne înconjoară este într-o strânsă relație cu banul iar libertatea este direct proporțională cu cantitatea de bani pe care o ai. Așa se face că pe vremea lui Ceaușescu dorința oricărui român era aceea de a trăi afară , în democrație, în libertate, în prosperitate.Acum că avem aceste lucruri realizăm că de fapt totul este o utopie, o iluzie dureroasă cu care am trăit mulți ani.

         Tot ceea ce facem zi de zi rezultă că ne este impus.Așa zisa libertate este îngrădită de valori materiale iar guvernele și religiile nu fac altceva decât să îsi exercite dreptul de posesia asupra oamenilor.De-a lungul anilor rasa umană a evolua în așa fel încât de la frica religioasă și cea militară s-a ajuns astăzi la amenințare energetică, alimentară sau informatică.

         Cine poate afirma atunci că trăiește așa cum și-ar dorii ? . Cred că nimeni.

 

  „ Care este cel mai înfricoșător vis al omului ................trezirea la realitate” .

Vizualizări: 53

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor