În chestiunea premiului Eminescu și a timbrului literar. Două precizări pentru Nicolae Manolescu

                   RADU VANCU  * sursa foto: youtube.com by Vlad Pojoga

Cu fiecare articol pe care îl produce în chestiunile premiului Eminescu și a timbrului literar, dl Manolescu își șubrezește o dată în plus poziția. Cea mai recentă luare de atitudine a domniei sale se petrece pe blogul Adevărul – reproduc un pasaj ilustrativ:

 

Iată şi pretenţia unor tineri scriitori care semnează un protest colectiv contra atribuirii unui premiu, aberaţie despre care am mai vorbit în Adevărul de Weekend, ca şi în România literară. Fără măcar să fi citit cartea. Care aparţine unui foarte bun poet şi a fost  premiată de un juriu compus din şapte critici reputaţi.

 

Iată acum cele două precizări pentru dl Nicolae Manolescu.

 

1) Deși face parte de două decenii din juriul în cauză, dl Manolescu nu a aflat nici acum că premiul Mihai Eminescu Opera Omnia se acordă pentru… Opera Omnia – așadar nu pentru o carte sau alta. Dacă tot a reconstituit în fals etapele jurizării într-un comunicat din România literară, ar fi putut să-i întrebe pe membrii juriului ce anume au votat – o carte sau o operă întreagă. Sau, dacă nu anul acesta, atunci măcar în anii trecuți ar fi făcut bine să se intereseze în ce fel anume se jurizează. Pentru că e, totuși, păcat să faci parte dintr-un asemenea juriu fără să știi măcar criteriile de jurizare. Bașca să-l mai și prezidezi.

 

2) În altă parte, dl Manolescu susține că, întrucât numai o parte dintre „reformiști” sunt membri ai USR, părerea celorlalți (adică a nemembrilor USR) e lipsită de legitimitate. Profit de ocazie ca să-i explic dlui Manolescu de ce chiar și părerea mea de nemembru USR ar trebui să fie importantă pentru domnia sa.

 

Deși nu sunt membru USR (fiindcă am refuzat constant să-mi depun candidatura atâta vreme cât dl Manolescu e președinte), am publicat totuși un număr de cărți – din a căror vânzare, fără să fiu întrebat dacă sunt de acord sau nu, s-a încasat timbrul literar de 2% pentru USR.

 

Făcând un calcul rapid și aproximativ, reiese că din munca mea au rezultat la bugetul USR următoarele sume:

 

6 cărți de poezie x 500 ex. x 15 lei x 2/100                                       = 900 lei

 

4 cărți critică literară x 500 ex x 25 lei x 2/100                             = 1000 lei

 

4 romane traduse Humanitas x 1000 ex x 30 lei x 2/100         = 2.400 lei

 

1 vol. traducere Berryman x 500 ex x 15 lei x 2/100                    = 150 lei

 

3 antologii colab. cu C. Komartin x 500 ex x 20 lei x 2/100  = 600 lei

 

Total: 5.050 lei

 

Am mai publicat câteva antologii în colaborare cu Mircea Ivănescu, dar acelea nu erau comerciale, așa încât nu știu dacă s-a achitat timbrul literar și pentru ele.

 

Prin urmare, domnule Manolescu, munca mea a dus în vistieria USR aproape 1.200 de euro. Într-una din lunile dumneavoastră de președinte al USR, indemnizația v-a fost plătită din beneficiile pe care munca mea de nemembru USR le-a adus organizației pe care o conduceți. Și încasați, de asemenea, timbru literar de la toți nemembrii USR care au semnat propunerea de reformă. Nu mi se pare corect, dar trec peste asta. Avem însă dreptul să ne interesăm ce face cu banii obținuți de pe urma muncii noastre asociația care-i încasează. S-ar cădea mai degrabă să ne lămuriți, în loc să ne trimiteți la plimbare.

 

Fiindcă să mă aștept să ne mulțumiți pentru contribuția noastră involuntară ar fi totuși prea mult.

Radu Vancu

* sursa: http://www.contributors.ro/

Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” și redactor la revistele „Transilvania” și „Poesis internațional”. Editor coordonator al revistei „Timpul”. A publicat șase volume de poezie și patru de critică literară. A tradus din John Berryman (Cântece vis, Casa de editură Max Blecher, 2012) și din Ezra Pound (Opera poetică I, în pregătire la editura Humanitas). Împreună cu Claudiu Komartin, editează anual antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este Poezie și individuație (Tracus Arte, 2014). 

Vizualizări: 219

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Lucretia Ionescu Buiciuc pe Martie 11, 2015 la 2:33pm

CEL BUN, VA INVINGE!

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe Martie 10, 2015 la 9:40pm

O floare pentru Domnia Voastră și felicitările mele pentru opinia postată.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor