In Memoriam : Paul Barbăneagră (1929-2009)

Photobucket

Toamna pariziană s-a îndoliat: cunoscutul cineast francez de origine română Paul Barbăneagră a plecat dintre noi în ultima sa călătorie, într-o inevitabilă şi ireversibilă dimensiune mistică, dincolo de frontiere şi convenţii, de coordonatele mistice ale geografiei sacrului, în care proiecţia timpului în arhitectura vieţii umane tinde să aibă de această dată o singură interpretare simbolistică.

Paul Barba-Negra sau Paul Barbăneagră, s-a născut în 11 februarie 1929 la Isaccea, România, fiind absolvent de medicină şi cinematografie (IATC) la Bucureşti în 1957. S-a stabilit la Paris din 1964, Paul Barba-Negra devenind un cunoscut cineast, autor şi realizator de filme documentare de scurt şi lung-metraj cu tematică legată de tradiţie şi modernitate, pentru o serie de canale de televiziune franceze şi nu numai.

În Franţa cât şi în întreaga lume, Paul Barba-Negra este cunoscut pentru celebrul său documentar dedicat lui Mircea Eliade: «Mircea Eliade et la Redécouverte du Sacré».

Paul Barbăneagră a publicat în anul 2000 la editura Polirom volumul «Arhitectură şi geografie sacră. Mircea Eliade şi redescoperirea sacrului» în traducerea lui Mihaela Cristea si Marcel Tolcea.

Paul Barba-Negra a obţinut Marele Premiu pentru scenariu în 1976 pentru filmul « Versailles Palais-Temple du Roi Soleil » la Festivalul Internaţional al Filmului de Artă (International Festival for Art Films).

În primăvara acestui an, Institutul cultural român din Paris a omagiat personalitatea lui Paul Barba-Negra cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viaţă şi a organizat Festivalul “Arhitectură şi geografie sacră” la Halle Saint Pierre din Paris.

Ceremonia religioasă a fost programată sâmbătă 17 octombrie la ora 14 la Biserica ortodoxă română rue Jean de Beauvais, la Paris.

Un ultim şi dureros omagiu celui care a fost cineastul şi filosoful elocvent al arhitecturii sacrului: Paul Barba-Negra.

Odihnească-se în pace!

Vizualizări: 14

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor