Inedit - Emil Cioran catre Arsavir Acterian


„Paris, 14 oct. 1970

Dragul meu Arşavir,

Am primit cu bine cele două scrisori ale tale, precum şi pachetul cu cărţi. Mulţumesc. Relaţia mea cu limba noastră este foarte intermitentă şi mai de grabă vagă. Din cauza compatrioţilor noştri şi a vizitelor lor (ce coşmar!), am ajuns să nu mai pot suferi tot ce vine de la noi. E ridicul, dar nu pot face nimic. Ar trebui să mă duc la un psihanalist... Îi voi reciti cu siguranţă pe Barbu, Matei Caragiale şi Blecher. N-am avut încă răgazul să citesc cele două romane ale Alicei Botez, le-am adulmecat doar, m-au reţinut câteva reflecţii metafizice peste care am dat. N-aş spune acelaşi lucru despre Jurnalul lui Vlasiu. Graţie indicaţiilor tale, am găsit fără dificultate pasajele referitoare la mine: adevăr şi invenţie se combină la acest ţăran fermecător, coleric şi şmecher.1) Îl credeam mai simplu, mai natural. Este din păcate complicat, ca orice spirit puţin perfid. Am fost foarte interesat şi chiar mişcat de ceea ce îmi scrii despre Stelian.2) Totuşi nu sunt sigur că păstrez o amintire exactă despre el. Îl văd şi nu-l văd în acelaşi timp. Îmi amintesc, că la un moment dat am încercat să fac cunoştinţă cu el, căci reputaţia lui de savant mai mult sau mai puţin blestemat, mă intriga. Portretul pe care i-l faci e al unui spectru, ceea ce departe de a-l diminua, îl ridică în ochii mei. Încearcă să-i vorbeşti la un moment dat: căci doar oamenii care s-au dus la fund3) prezintă un interes oarecare.
Din greşeală, ţi-am trimis un alt număr din N.R.F. cu Arborele vieţii. Aruncă-l la gunoi: este o predică mai degrabă decât un articol. Nu degeaba sunt fiu de popă. Mulţumesc încă o dată pentru cărţi.
Prietenie

E.C.

Mircea,4) care a petrecut şase săptămâni aici, a plecat spre Chicago. Ca de obicei este incredibil de tânăr. Am văzut-o şi pe Sorana,5) alt exemplu de vitalitate. Mă simt aşa de bătrân alături de ei!

NOTE:

1) În româneşte în text.
2) E vorba de filosoful Stelian Mateescu.
3) În româneşte în text.
4) Mircea Eliade.
5) Sorana Ţopa.

Vizualizări: 403

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de mihai ganea pe Iulie 18, 2009 la 5:42pm
Trebuie sa amintim de "repulsia" pe care o manifesta Cioran fat de multi dintre "vizitatorii" sai in modestul apartament de la Paris, de pe rue de l Odeon unde traia retras la mansarda unei cladiri. Era de asteptat ca Securitatea romaneasca sa-i fi aratat un interes mai pronuntat. Multi dintre cei care-i treceau pragul aveau sarcina de a observa toate purtarile sale. Cred ca la aceste "vizite" se referea in scrisoare filozoful. Sa ne inchipuim, numai la discutiile purtate cu unii securisti pe tema Transilvaniei. Cioran era de parere ca alipirea acesteia la Ungaria ar aduce un nivel de trai mai bun, iar ungurii ar pune ordine in economie. Acesta era Cioran Emil si credintele sale. Personal, am ajuns sa-i inteleg "cosmarul" vizitelor si sa-mi reconsider atitudinea fata de marele filozof, uneori nu tocmai partinitoare. Emil Cioran a fost, poate, singurul care a pus degetul pe rana, asemeni unui chirurg obisnuit mai mult cu aspectul descriptiv al fenomenului patologic politic si social romanesc decat prietenii si contemporanii sai.animati de un patriotism deseori nemotivat.
Comentariu publicat de nina demercy pe Iulie 17, 2009 la 11:41am

Mii de multumiri pentru aceste informatii.
Comentariu publicat de Ion Burhan pe Iulie 17, 2009 la 7:07am
Multumesc de precizare ,domnule Fabian Anton.Am ,,prins ,,eu ,la vremea respectiva unul din volumele lui Ion Vlasiu.Il voi rasfoi sa vad daca sunt si acele referiri..
cu stima,
Ion Burhan
Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Iulie 17, 2009 la 12:27am
IDomnule Fabian,este minunat ceea ce faci ! imi aduci aminte de Raoul Sorban si Geo Bogza care au dat o anume atentie ,marelui N.N.Tonitza si exercitiile lui beletristice.Volumul "Corespondenta"1906 -1939 ,N.N.Tonitza, a fost constituit din cele 690 de scrisori adresate de catre pictor,unoe corespondenti.Toate aceste scrieri au fost depistate in colectiile statului,in arhive particulare.Sint putini oamenii care ar putea avea acces la Arhiva Culturala Romana,care in mod aleator sa publice anume documente.Dumneata esti chiar in virful piramidei inteleg,deci,numai timpul te poate opri sa nu dai "cititorului"ce ar fi greu de altminteri sa fie al lui.Mult succes ! si multumiri pentru ceea ce ne oferi.Cu stima Liliana Bertea (Iana)
Comentariu publicat de Fabian Anton pe Iulie 16, 2009 la 10:50pm
Este vorba de prozatorul Ion Vlasiu si de al sau "jurnal" nesfirsit publicat in patru volume sub titlul "In spatiu si timp" (Cluj, 1970 - 1987).
Comentariu publicat de Ion Burhan pe Iulie 16, 2009 la 10:03pm
Domnule Fabian ANTON,
multumirile noastre pentru postarea pe Retea a acestui document care completeaza imaginea domestica a unui Cioran agasat pana la saturatie de compatrioti penibili, lipsiti de cea mai elementara decenta, care voiau sa se imortalizeze in acele vizite plicticoase si istovitoare.Cei care aveau privilegiul de-a trece prin Paris trebuiau musai sa bifeze, din snobism, si acest episod, pentru a epata in ochii celor din tara.Stiam de acest episod cu vizitele din relatarile unei cunostinte dar acum am confirmarea.Ma incita sa stiu cine era acel personaj , VLASIU pe nume care facuse referiri intr-un jurnal,completate cu inventii,despre Cioran.Tot ca sa dea bine in poza pentru eternitate,desigur.
Comentariu publicat de gafiteanu george pe Iulie 16, 2009 la 7:37pm
Cioran e unul din mare ganditori ai filozofiei si nu numai putin stiu si e mare pacat.A fost in toata viata lui un original prin felul sau de a fi.
Comentariu publicat de Fabian Anton pe Iulie 16, 2009 la 5:32pm
Toate apartin fondului Acterian - Noica, etc ce fac parte din Arhiva Culturala Romana pe care o conduc
Comentariu publicat de Oancea Daniela pe Iulie 16, 2009 la 4:53pm
Fabian, de unde iei corespondenta? Scrisoarea lui Jeni Acterian catre Emil Cioran sau corespondenta C. Noica cu Inalt Prea Sfintia Sa, parintele Plamadeala, ce provenienta au?
Comentariu publicat de florin contrea pe Iulie 16, 2009 la 4:44pm
UN DOCUMENT PRETIOS...
... care face parte din bio-bibliografia marelui scriitor si om de cultura Emil Cioran. Era o personalitate complexa, de mare profunzime intelectuala si sufleteasca. Consider ca e minunat ca activitatea literara pozitiva a oamenilor de cultura, sa fie pretuita de noi. Din pacate, despre multi oameni de valoare, se pastreaza, pe nedrept, tacere. Chiar si despre Nichita Stanescu e cazul...
Florin Contrea

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor