poezie, proză, eseu, teatru, jurnalstică, evenimente literare
Adaugă un comentariu
de ce aveți impresia că m-am supărat? nici vorbă...
pînă recent, limba literară pretindea să spunem o curiozitate de-ale mele, un comentariu de-ale mele. dar, avînd în vedere că exprimarea la singular - o curiozitate de-a mea - este mult mai răspîndită decît cea la plural și percepută de mulți vorbitori ca fiind singura acceptabilă (ca dumneata), norma s-a schimbat și acceptă acum ambele forme. schimbarea s-a făcut prin DOOM2, în 2005. găsiți, la pagina XCIII, următoarea explicație:
în construcția cu prepoziția de (care și-a pierdut sensul partitiv „dintre”, dobândind sensul „de felul”) + pronume posesiv, norma actuală admite, pe lângă plural, și singularul: un prieten de-ai mei/de-al meu, o prietenă de-ale mele/de-a mea.
prin urmare, nu e greșită nici una dintre forme. e greșit să spui nici una, mai nou. niciuna este, însă, o formă pe care o refuz. la fel cum refuz, într-o limbă fonetică, folosirea a două litere pentru un singur sunet (î/â).
sînt cu gramatica la zi, scumpă doamnă. totuși, chiar dacă aș fi greșit, este ușor meschin și pueril să generalizezi astfel: E o condiție să nu știi gramatică pentru a fi publicat la Cartea Românească și recomandat pe site?
dincolo de toate acestea, vă atrag atenția asupra faptului că scriitorul nu trebuie considerat un expert în gramatică. scriitorul scrie în limba română. nu este profesor de limba română. este ușor jenant atunci cînd este nevoit să dea lecții.
chiar așa? v-am părut supărat? agresiv, sau cum? sînt temperat, moderat pînă și în excese, doamnă dragă.
sd
Da, putin Hip Hop in poezie nu strica, si marii poeti au avut asemenea incercari, ma gandesc la Eminescu, dar a ramas in istoria poeziei pentru altfel de versuri.
Citesc, pot intelege, dar nu imi place.
Ma gandesc ca boschetarul care se pisa in liftul dumneavoastra, isi incearca condeiul.
dinelastan, convingerile, credințele ne permit să navigăm pe un culoar cert în călătoria noastră terestră. convingerile, opțiunile fixe sînt drumul însă, mare atenție, sînt și marginea sa. realitatea se întinde dincolo de limitele pe care ni le impunem. dincolo de propriile cenzuri.
doamna mara paraschiv, ok. îmi puteți, rogu-vă, oferi o explicație? altfel, nu văd rostul intervenției dumitale. așa nu, înțeleg. dar cum altfel? și de ce? :)
doamna Șerban Ecaterina, foarte frumoase cuvinte ați ales... poezia mea este inspirată, în mare măsură, ca formă, din muzica jazz. jazz-ul scoate ascultărorul din zona de confort, pentru a-i ridica provocări subtile. nu vă sînt străine provocările, sînt convins. :)
Ruxandra, mulțumesc. este, probabil, o trăsătură de caracter la tine aceea de a vedea ce e mai frumos în ceilalți și în ceea ce transmit. o trăsătură de caracter pe care o apreciez foarte mult, mai ales de cînd a devenit o pasăre rară.
mulțumesc frumos,
sd
îți mulțumesc, gelu, pentru încredere. nu e nevoie să faci prezentările de fiecare dată cînd postez în rețea. noi amîndoi știm că poezia izvorîtă în străzi nu e ușor de digerat. cei mai mulți cred că această poezie ar trebui să rămînă în stradă. întîlnesc acest blocaj de multe ori cînd încerc să o ridic în turnul de cleștar al „adevăratei poezii”. poezia este peste tot, domnilor, doamnelor. nu îl părăsește nici pe boschetarul ăla care se pișă în liftul meu cam o dată pe săptămînă. nici pe ferentarezul flămînd care doarme iarna, între etajele șapte și opt. însă poezia de mai sus nu îi include, în mod explicit. mai sus, sînt zbateri ale unei generații pe care dumneavoastră, domnilor, doamnelor, ați condamnat-o la opt ore de sclavie zilnică, la depresie și nesfîrșite alergături printre bănci, farmacii și biserici. nu e întîmplător faptul că împrumut eul liric acestor tensiuni. le înțeleg și consider că trebuie cunoscute.
doamnă scarlet... fată, sînt un om educat. în fiecare zi, însă, învățăm cîte ceva. învățăm în continuu. uite, facem un pact. eu închid ușa, trag apa și las capacul așezat iar tu, în schimb, ba chiar în răstimp, îmi povestești pe îndelete cum ai ajuns în toaleta bărbaților.
Domnule Ungureanu, poezia nu trebuie nimic.
mircea, comentariul tău mă ajută. ajută și cititorii, oferind oarece repere de interpretare. ai surprins bine faptul că revolta nu se targetează în acest text.
© 2021 Created by Gelu Vlaşin.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !
Alătură-te reţelei reţeaua literară