"Luni, 10 ianuarie, la ora 18.00, la Galeriile de Artă ale Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa, în cadrul celei de-a doua ediţii a „Întîlnirilor de luni”, desfăşurate sub sloganul avangardist „Cetitor, deparazitează-ţi creierul!”, Marin Mălaicu-Hondrari va citi un fragment din romanul Apropierea (Cartea Românească, 2010). În a doua parte a serii, în cadrul cenaclului literar al Bibliotecii judeţene, tînărul bistriţean Alexandru Văsieş va citi din poemele sale.


Moderator: Dan Coman


Eveniment organizat de Uniunea Artiştilor Plastici-Bistriţa, împreună cu Biblioteca Judeţeană Bistriţa. „Întîlnirile de luni” este un eveniment literar bilunar care îşi propun să promoveze lectura în rîndul tinerilor bistriţeni, să îi atragă spre literatură şi biblioteci, demonstrînd totodată că literatura este un fenomen viu. Pentru un scriitor, cartea pe care tocmai a scris-o e şi cea mai bună. Desigur, cu trecerea timpului (cu scrierea altor cărţi) îşi va putea da seama că s-a înşelat, sau că (vai!) a avut dreptate. Judecînd astfel, pot spune că Apropierea e cea mai bună carte a mea.(Marin Mălaicu-Hondrari)

 

Apropierea este punctul de intersecţie în care biografiile a trei prieteni se transformă din realitate în ficţiune. Pe alocuri recognoscibile, personajele scapă întruna din mîna cititorului, modificîndu-şi traseele şi profilul. Se camuflează cu abilitate. Cînd firele par unite, o bruscă răsturnare de situaţie schimbă radical perspectiva. Alte drumuri, alte roluri, alte poveşti trec în prim-plan. Marin Mălaicu-Hondrari cultivă arta suspansului într-un roman de dragoste, în care nu există personaje secundare.

 

„Poet în fibra lui intimă, dar – ca atîţia poeţi buni – atras irezistibil de roman, Marin Mălaicu-Hondrari este un spirit cultivat, puternic interiorizat. Discursul său „alb“, de un rafinament aproape auster, are o discretă, dar autentică nobleţe, iar nevoia de echilibru „clasic“ merge mînă în mînă cu fascinaţia „coborîrilor în Infern“. Marele său atu, pe care cred că va şti să-l exploateze pînă la capăt, este forţa interioară, dublată de o capacitate neobişnuită de esenţializare a experienţelor-limită.” (Paul Cernat)

 

„Pentru Marin Mălaicu-Hondrari, ca şi pentru Mircea Cărtărescu, scrisul constituie actul existenţial cel mai profund, iar viaţa ţîşneşte din grafemele şi biografemele cărţii. Literatura include, absoarbe, integrează – şi devine – Totul. Aş spune că restul nu mai contează, dacă ar mai exista vreun rest...” (Daniel Cristea-Enache)

 

Marin Mălaicu-Hondrari s-a născut la 29 ianuarie 1971. A debutat cu volumul de versuri Zborul femeii pe deasupra bărbatului, Editura Eikon, 2004. Cartea a obţinut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. În anul 2006, publică romanul Cartea tuturor intenţiilor, Editura Vinea, ediţia a II-a, Editura Cartea Românească, 2008. Este prezent în antologiile de poezie Camera şi La Neagra. Traduce poezie din limba spaniolă: Alejandra Pizarnik, Roberto Bolaño, Nicanor Parra."

 

* sursa:http://www.cartearomaneasca.ro/agenda/stiri-si-lansari/lectura-publ...

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Ianuarie 8, 2011 la 9:07pm

Frumoasă iniţiativa bistriţenilor! Am urmărit şi interviul cu Dan Coman la AS.TV., unde expunea obiectivele propuse în cadrul Întâlnirilor de luni. De remarcat faptul că, venind din sistemul şcolar, Dan Coman ştie foarte bine că şcoala îi  poate îndepărta pe elevi de literatură ( e o discuţie lungă, nu dezvolt aici) şi mai ştie că este necesară "îmbinarea" literaturii contemporane cu literatura clasică. Vorbeşte despre posibilitatea de a descoperi pe Eminescu şi pe Bacovia pornind de la literatura contemporană. Iată o viziune foarte sănătoasă, acum când clasicii sunt trataţi, de prea multe ori, drept "vechituri" de care ne putem debarasa, înghesuindu-i la "opţionale", cu toptanul.

În cadrul primei întâlniri a fost programată o audiţie Bacovia, cu o înregistrare din 1958!

Bună şi ideea de a da mai multă viaţă întâlnirilor şi prin formatul de cenaclu pe care-l vor primi uneori, dacă am înţeles bine.

Felicitări şi bun drum organizatorilor şi participanţilor! Felicitări şi Reţelei că se implică în promovarea acestor acţiuni şi evenimente!

Comentariu publicat de grosu rodica pe Ianuarie 7, 2011 la 11:43am
La multi ani, si multa sanatate intregului colectiv.La multi ani si tuturor mebrilor  din Reteaua  literara. Succes moderatorului Dan Coman.
Comentariu publicat de Vasilica Ilie pe Ianuarie 7, 2011 la 7:00am
Iata, initiativa continua! Mult succes!
Comentariu publicat de soare ion pe Ianuarie 6, 2011 la 11:18pm
Apreciez la superlativ demersul cultural al înfiinţării "Întâlnirilor de luni" şi îi felicit pe iniţiatori şi organizatori. Îi mulţumesc şi postatorului, care mi-a adus la cunoştinţă evenimentul. Cu această ocazie, am făcut cunoştinţă cu un foarte bun şi polivalent scriitor, a cărui operă o voi căuta prin/pe Internet. Constat încă o dată eficienţa "Reţelei . . . " domnului Gelu, în care ne-am "prins" cu toţii! La mulţi ani tuturor şi noi realizări pe 2011! I. S.
Comentariu publicat de Virginia Stanciu pe Ianuarie 6, 2011 la 10:15pm
Cele  mai  alese  succese  !
Comentariu publicat de Serban George pe Ianuarie 6, 2011 la 8:12pm

Mult succes tuturor...

Comentariu publicat de Terezia Filip pe Ianuarie 6, 2011 la 8:01pm
Succes intalnirii, autorilor care vor citi, moderatorului, tuturor participantilor!
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Ianuarie 6, 2011 la 7:15pm
VĂ UREZ SUCCES ÎN ACEASTĂ ACŢIUNE CULTURALĂ!

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor