Interviu - Scriitorul Gelu Vlasin candideaza la presedintia ASB !


"Scriitorul nu este un boem prost imbracat care umbla tot timpul beat"

Opinie: Scriitorul Gelu Vlaşin este de parere că a venit vremea unei schimbari de mentalitate


Alegerile pentru un nou mandat de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, care vor avea loc pe 23 noiembrie la Teatrul Naţional, sunt privite din ce în ce mai mult ca un moment al adevărului. Ca şi în viaţa politică autohtonă, lucrurile ar trebui să se îndrepte într-o direcţie care să ofere o deschidere mai mare spre valorile consacrate la nivel european şi mondial. Ruperea cu trecutul devine astfel o chestiune majoră, iar suflul nou şi experienţa dobândită în Occident pot oferi o variantă a unei mult cerute schimbări. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Gelu Vlaşin reprezintă una dintre vocile din interiorul instituţiei care cer o dinamizare a relaţiilor dintre scriitorii „bătrâni” şi cei care vin din urmă. Gelu, ce părere ai despre conflictul dintre generaţiile de scriitori, despre acest „tineri versus bătrâni” existent la toate nivelurile de creaţie literară?
De fapt, conflictul ăsta între generaţii a existat întotdeauna. E adevărat că parcă s-a acutizat foarte mult, cel puţin în ultimul deceniu, şi asta este din cauză că există un sentiment foarte clar, frust, de necomunicare între ce înseamnă scriitor aşa-zis consacrat, ca să nu spun bătrân, şi scriitorii care sunt la început de drum. Acum, de ce s-a acutizat distanţa asta dintre tinerii scriitori şi scriitorii consacraţi, e foarte clar, sunt tineri care au mult mai multă vizibilitate publică decât mulţi scriitori consacraţi. Avem de-a face cu oameni care au publicat o carte sau două şi care sunt mai cunoscuţi decât scriitori care au şase, şapte cărţi publicate şi care, din păcate, nu au mai avut posibilitatea de vizualizare atât de puternică precum o au cei tineri.

Tinerii scriitori, un fel de paria ai societăţii

Cum sunt priviţi scriitorii tineri: în USR şi în afară, în societate?

S-a consolidat ideea că un scriitor trebuie să fie, în genere, un suferind, un boem care toată ziua este pe la Muzeul Literaturii cu capul pe sub masă, beat, prost îmbrăcat şi care locuieşte într-o dependinţă, într-o mansardă nenorocită. Or, ideea este păguboasă rău de tot. În primul rând pentru că şi ei sunt oameni, în al doilea rând sunt artişti, iar condiţia artistului în România este cea care este, în al treilea rând pentru că, fiind consolidat pe ideea că pentru a fi un artist autentic trebuie să fii un nenorocit de boem, unii îşi autovictimizează poziţia şi le dau astfel posibilitatea celorlalţi să-i marginalizeze.

Care sunt pârghiile ce ar putea duce la o inversare a raportului de responsabilităţi din USR în cadrul relaţiei tineri-bătrâni?

Acum, să fim sinceri, ce se întâmplă în USR este, practic, exact ce se întâmplă în societatea românească. Haideţi să ne uităm la structurile politice, haideţi să ne uităm la structurile administraţiei publice şi o să vedem că sunt conduse de oameni în vârstă care au probabil formată ideea din vechiul sistem de a controla totul. Atunci, foarte greu o să reuşească tinerii să pătrundă în structurile astea. Eu sunt de-a dreptul bulversat când stau de vorbă cu scriitori de o anumită vârstă şi care, pur şi simplu, nu înţeleg ce se întâmplă în scriitura de astăzi.

La USR, ca la prezidenţiale

Ce părere ai despre prezumtivii candidaţi la şefia USR?

Sunt nişte disproporţii evidente, ca şi la Preşedinţia României, şi la preşedinţia USR. Când tu nu eşti capacitat şi capabil nici măcar să participi la preşedinţia asociaţiei de locatari, şi tu vrei la Preşedinţia României sau, în speţă, a USR, mi se pare că nu există simţul ridicolului. Dan Mircea Cipariu, spre exemplu, cred că a făcut o alegere foarte proastă să candideze. Sincer, Nicolae Manolescu nu cred că are un contracandidat serios. Costi Stan este un tip echilibrat, dar nu are susţinerea necesară în afara Bucureştiului. Cât îl priveşte pe Nicolae Breban, valoric, îl văd egalul lui Manolescu. Din păcate pentru el, Breban nu are şarm şi este considerat că are o obtuzitate mai pronunţată în relaţionarea cu ceilalţi.

Intenţionezi să participi la alegerile din 2 noiembrie, de la Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti. Ce ai putea schimba în bine dacă ai câştiga?

Sunt multe de schimbat şi dau în acest sens doar câteva exemple: în primul rând, paginile web ale ASB şi ale USR sunt jalnice, de o lipsă de profesionalism strigătoare la cer. Pe urmă, aş crea cluburi de lectură în care scriitorii să se întâlnească şi să socializeze. Eu am întâlnit la ASB o mulţime de oameni care spuneau că se întâlnesc numai când sunt alegeri. Aproape că nici nu se mai recunoşteau între ei. E absurd. Spaţii sunt nenumărate, Sala Oglinzilor de la USR stă acolo şi zace, nu are niciun fel de utilitate, deşi se plătesc toate cheltuielile de administrare.

Casa Monteoru, o afacere derulată sub tăcere

„Despre Casa Monteoru se spune că a fost câştigată în instanţă de cei care au revendicat-o, dar că s-a ajuns la o înţelegere să rămână în administrarea patrimoniului USR un timp determinat. Aici a fost mai degrabă o înţelegere între proprietarii de drept şi actualii chiriaşi. Asta implică şi o acţiune financiară, dar nimeni nu poate să spună în ce constă, pentru că nimeni n-a văzut vreun contract, nu s-a făcut publică niciun fel de situaţie şi asta datează încă de pe vremea de când preşedinte al USR era Uricaru.”

„Dacă ne vom trezi cu un vot dintr-ăsta, de pildă, Dan Mircea Cipariu - preşedinte, atunci eu îmi dau demisia. Îmi dau demisia din USR, din ASB, pentru că atunci chiar voi considera că am fost învins, chiar voi considera că nu mai este nimic de făcut în USR şi că lucrurile se află într-o decadenţă totală.”


* Interviu realizat de Gelu Diaconu in ziarul RING din 15 octombrie 2009 - detalii la: http://www.ziarulring.ro/stiri/8348/scriitorul-nu-este-un-boem-pros...

Vizualizări: 254

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Decembrie 14, 2009 la 5:11am
Am si uitat de "casa Monteorul"pina acum citiva ani o mai aminteam ca gluma.Cind cineva dormea mai mult,era tachinat:"Pai,ce e aici:casa de odihna Monteorul?Ce vremuri!-sa stai linistit "sa vezi unde si-au ascuns ,veveritele nucile-n iarba"si sa scrii...primavara,vara,toamna.....cu sau fara muza...sa scrii,fara griji ..ca.vecinul are mercedes,sau casa la Baneasa,ca vedetele sint trecute in cartea de istorie,si nu sint nici macar un sfert ,articulate ca simpaticele "spicherite",ca ne conduce vaporeanul,ca oierii ne reprezinta in CU,ca nu mai poti folosi Caracalul,ca semn de referinta pentru acel proverb....
Comentariu publicat de LILIANA BERTEA pe Decembrie 14, 2009 la 4:44am
Schimbarea,este nu numai necesara,ci poate fi singurul pas inainte.Sa nu uitam cit de greu se putea in orice gen ,de "uniune"(US,UAP,etc)datorita ,monstrilor sacri.E timpul ,ca schimbarea sa fie facuta ,pe criteriile creativitatii si nu pe cele ale nepotismului,sau sentimentalismului.Sint tineri,care au si talent si minte organuzata si putere de discernamint si criterii reale dupa care pot conduce,orice fel de organizare.Sint mult mai abili in minuirea noii ehnologii ,mult mai perceptivi la tot ceea ce este nou si mult mai informati.Sint ,pentru schimbare,sint pentru mintile proaspete si inteligente,fara sabloanele impuse de vremuri.
Comentariu publicat de adrian ionita pe Decembrie 13, 2009 la 9:22am
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Decembrie 13, 2009 la 8:19am
NĂSCUT PE MELEAGURI NĂSĂUDENE,,,CONAŢIONAL''CU GEORGE COŞBUC,GELU VLAŞIN POARTĂ ÎN SPATE TRADIŢIA IUBIRII ŞI A MUNCII,A IUBIRII DE NEAM ŞI ŢARĂ!ESTE UM ,,AMĂNUNT ''EXENŢIAL,PENTRU SCRISUL ROMÂNESC,CARE ÎL RECOMANDĂ PENTRU ACEASTĂ ÎNALTĂ DEMNITATE!
Comentariu publicat de Valery Oisteanu pe Decembrie 13, 2009 la 4:41am
I am not impressed! poetry is just that poetry nothing else! it has to be from you soul You have one?
Comentariu publicat de Serban Tomsa pe Octombrie 28, 2009 la 8:55pm
E nevoie de schimbare, e nevoie de altruişti de tipul Gelu Vlaşin, pentru realizarea uni climat favorabil creaţiei şi pentru ca fiecare scriitor să se simtă protejat... Succes !
Comentariu publicat de Marilena A. pe Octombrie 22, 2009 la 11:39pm
Competenţa, capacitatea practică de a înnoi în sensul bun modul de funcţionare al ASB, deschiderea spre iniţiative care pot sprijini cu adevărat scriitorii (indiferent de vârsta lor) atât de marcaţi în această perioadă de criză, ar trebui să fie criteriile după care se va alege noul presedinte al ASB.
Eşti animat de dorinţa de a produce o schimbare în bine. Ai forţa să o faci.
Îti doresc succes, Gelu Vlaşin!
Comentariu publicat de Vasilica Stir pe Octombrie 20, 2009 la 11:51am
Sunt de acord cu schimbarea , de fiecare data cand ea este calitativa!
Succes, Gelu!
Comentariu publicat de Iarca Ludmila Georgeta pe Octombrie 19, 2009 la 12:01pm
multa bafta , Gelu Vlasin, sunt alaturi de tine
Comentariu publicat de george ionita pe Octombrie 18, 2009 la 11:30am
sunt alături de tine, Gelu Vlaşin
îţi doresc mult succes
cu prietenie,
george ioniţă

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor