Iurie Darie şi Anca Pandrea sau Şansa la plus infinit

În amintirea lui Iurie Darie, care astăzi ar fi împlinit 87 de ani.

Considerând că viaţa le-a acordat o mare şansă aducându-i împreună, Iurie Darie & Anca Pandrea au căutat să se bucure permanent, de acest dar. Şi... chiar dacă promisiunile cu care Iura a... împodobit-o pe ,,Anca – Panca’’ nu s-au adeverit întru totul, minunatul cuplu - unit în fapte şi în gând - nu şi-a pierdut niciodată entuziasmul de la început.

,,Ne-am gândit să facem un teatru care să fie copilul nostru"

Cornelia Alexoi: Spuneţi-mi, vă rog, cum v-a venit ideea de a înfiinţa un teatru independent?…
Iurie Darie: Anca regretă foarte mult faptul că n-am putut să facem copii împreună; de-aia ne-am gândit să facem un teatru care să fie copilul nostru. S-a născut, astfel, teatrul ,,Incomod".
Cornelia Alexoi: Cât de... incomod este, având în vedere situaţia actuală din România, să ţii frâiele unui teatru particular? Vorbiţi-ne puţin despre asta.
Iurie Darie: E, da, nu reuşeşti să ai o cursivitate a spectacolelor... Poate se va da o mână de ajutor şi teatrelor independente... E greu şi pentru că în România nu există impresari de teatru.
Cornelia Alexoi: Cum vă explicaţi faptul că tinerii intră din ce în ce mai puţin în sălile de spectacol?
Iurie Darie: Tinerii n-au descoperit rostul spectacolului de teatru. Trebuie să le fie dezvăluit acest rost...
Cornelia Alexoi: Ar fi interesant de ştiut dacă aţi avut idoli, în materie de actorie.
Iurie Darie: În primul rând, persoana mea... Pe al doilea nu-l mai ţin minte...
Anca Pandrea: Ca actriţă, m-am considerat, întotdeauna, cea mai bună, stând în culise şi furând totul de la marile artiste.
Cornelia Alexoi: Dacă, dintre toate rolurile interpretate până acum, ar fi să alegeţi unul singur, care ar fi acela?
Anca Pandrea: Ania - din ,,Livada cu vişini".
Iurie Darie: Nu am fost îndrăgostit de rol niciodată, pentru că am fost foarte responsabil... Am trăit într-un echilibru extraordinar.
Cornelia Alexoi: Ce fel de tabieturi aveţi înaintea unei reprezentaţii?
Iurie Darie: Tabieturi?... Nu am tabieturi... A!... Nu beau înainte de spectacol, ăsta e tabietul meu.

,,Trebuie să fii în locul în care se dă bătălia"

Cornelia Alexoi: Se spune că viaţa unui actor depinde foarte mult de şansă... Spuneţi-mi, vă rog, care consideraţi că au fost şansele din viaţa dumneavoastră, în această privinţă?
Iurie Darie: Într-adevăr, eu am avut şansa să fac multe... Am început să fac film când s-a născut cinematografia română. Am început să fac teatru într-un moment de solidaritate al tinerilor actori. Da, cred că viaţa noastră, a actorilor, depinde foarte mult de şansă... Trebuie să fii în locul în care se dă bătălia -  nu în altă parte  - şi să le poţi arăta celorlalţi că eşti capabil şi că ai ceva de spus.
Cornelia Alexoi: În câte filme aţi jucat până acum?
Iurie Darie: Am făcut şaizeci şi nouă de filme… Cifră fatidică...
Anca Pandrea: Eu am jucat foarte puţin în film, deşi am avut vreo două mii de promisiuni.
Cornelia Alexoi: Ce credeţi că aţi fi fost, dacă nu eraţi actori?
Anca Pandrea: Aş fi fost subalterna Elenei Ceauşescu, pentru că am vrut să fac chimia.
Iurie Darie: Mai întâi am dat examen la Arte Plastice, cu Laocoon. L-am făcut într-o singură zi. Am căzut însă la teorie, pentru că nu am ştiut când a avut loc răscoala de la Bobâlna.
Cornelia Alexoi: Dumneavoastră, domnule Iurie Darie, sunteţi şi un desenator foarte cunoscut... De la cine aţi moştenit acest talent?
Iurie Darie: De la bunica mea. Da, emisiunile de televiziune pe care le-am avut în acest sens, au înregistra  întotdeauna un mare succes... Sunt copt pentru reluarea unei astfel de emisiuni. Desenul m-a ajutat de multe ori să-mi câştig existenţa. Primele desene le semnam ,,Iu - Da"... Am ilustrat peste 10 - 15 cărţi pentru copii.
Cornelia Alexoi: Ce alt hobby aveţi?
Iurie Darie: Să construiesc. Prima mea operă a fost un coteţ de păsări, făcut din lut.
Anca Pandrea: Putem vorbi şi despre un hobby în devenire: să avem o herghelie de cai.
Cornelia Alexoi: Cum arată casa pe care v-aţi fi dorit-o cel mai mult?
Anca Pandrea: Casa pe care o am de la bunica; unde locuim, de altfel, acum. Nu mi-aş fi dorit niciodată alta. În '89, demolarea s-a oprit la câţiva paşi de ea... Am fost foarte ataşată şi de casa copilăriei mele, de la Chibrit. Făceam acolo spectacole, punând o perdea între doi caişi; luam şi bănuţi la intrare.
Iurie Darie: Eu m-am născut pe malul Nistrului, într-o casă cu mulţi copii... Păstrez şi acum în sufletul meu această casă, dar - printre scrisorile de dragoste pentru mama mea, rămase de la tatăl meu - am descoperit, la vârsta de 13 ani, un plan de casă... Mai târziu, la Tărtăşeşti, am întâlnit o locuinţă în paragină, a cărei configuraţie arhitectonică era identică celei proiectată de părintele meu... Am avut un impuls interior de a merge acolo. Am refăcut totul din temelii... Soarta mi-a purtat paşii într-acolo... Această casă are un loc aparte, într-adevăr, în inima mea...
Cornelia Alexoi: Aş vrea să îmi spuneţi acum dacă aveţi vreo amintire mai deosebită din viaţa dumneavoastră profesională sau din cea personală, pe care aţi fi dispuşi să ne-o relataţi...
Iurie Darie: E, da... Fiind invitaţi la Băileşti în calitate de naşi - în aceeaşi biserică în care s-a căsătorit Amza Pelea - am constatat că nu puteam oficia evenimentul, nefiind legaţi cu jurământ în faţa lui Dumnezeu. Atunci, preotul a înşfăcat în grabă câteva flori din curtea lăcaşului sfânt, i-a făcut Ancăi un buchet de mireasă, ne-a înmânat verigheta lui şi ne-a pus să spunem ,,Da".
Anca Pandrea: Eram în turneu la mare şi înotam amândoi în larg, departe şi Iura mă învăţa să sar în cap de pe umerii lui.
Iurie Darie: Avem şansa de a fi un cuplu fericit... Sunt într-o călătorie miraculoasă cu Anca Panca... Aşa o alintă prietenii cei mai apropiaţi... Anca a fost cea care a vegheat la căpătâiul fostei mele soţii, Consuela... Foarte ciudat... Ea a fost să-mi fie dată.
Cornelia Alexoi.: Care e secretul armoniei cuplului dumneavoastră?
Iurie Darie: Ne susţinem unul pe celălalt.
Anca Pandrea: Şi când ieşim undeva împreună avem grijă să ne asemănăm şi în îmbrăcăminte...
Cornelia Alexoi: Cât de mult puneţi preţ pe accesorii?
Anca Pandrea: Am o atracţie specială pentru argint. Port doar argint. Îmi plac toate bijuteriile din argint. Când am avut aur, l-am pierdut sau mi-au spart casa şi l-au furat.
Cornelia Alexoi: Domnule Iurie Darie aţi fost, în teatrul şi filmul românesc, prototipul junelui prim... În ce măsură v-a influenţat atenţia de care v-aţi bucurat, întotdeauna, din partea sexului frumos?...
Iurie Darie: Poţi să ai succes la una, două, trei femei, dar sunt milioane care trec pe lângă tine fără să te bage în seamă. Am fost un bărbat fericit, dar printre oameni am fost mereu un copil...
Cornelia Alexoi: Unde v-ar plăcea să călătoriţi în viitorul apropiat?
Anca Pandrea: Aş vrea să văd Veneţia. Iura mi-a promis că mă va duce să văd Italia, dar nu ştiu când o va face.
Iurie Darie: Ţi-am promis, Anca, e-adevărat, că te voi duce în Italia, dar nu am precizat anul în care o voi face...
Cornelia Alexoi: Vă mulţumesc pentru această seară deosebită şi sper ca dorinţele dumneavoastră să prindă viaţă cât mai curând.

Vizualizări: 78

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor