«Jaffa», arta între simbolistică şi realitate

Photobucket

În luna iunie a avut loc la Paris premiera filmului «Jaffa» o producţie franco-germano-israeliană în regia cunoscutei Keren Yedaya. Scenariul este semnat de Keren Yedaya şi Illa Ben Porat.
Regizoarea israeliană Keren Yedaya este cunoscută pentru «Mon trésor» filmul distins cu premiul «Caméra d'or» în 2004, primit în cadrul «Semaine de la critique» la Cannes, ea fiind premiată anterior cu Grand Prix de la SACD, cât şi Prix de la jeune critique, oferit de liceeni cât şi Prix «Regards jeunes», decernat de un juriu al tinerilor cinefili europeni.
Interpreţii dramei sunt: Ronit Elkabetz, Dana Ivgy, Moni Moshonov, Mahmud Shalaby, Roy Assaf, Hussein Yassin Mahajne, Lili Ivgy.
«Jaffa» este o istorie tragică de familie din «Jaffa» oraşul supradenumit şi «logodnica mării», nu departe de Tel-Aviv, locuit deopotrivă de israelieni şi palestinieni din 1948.

«Jaffa» poate fi un nou tip de «Romeo şi Julieta» aclimatizat într-un cadru atipic modern alimentat de relaţiile intercomunitare, al cărui final capătă o turnură totuşi credibilă în care dragostea imposibilă dintre o evreică Mali şi Toufik un palestinian acuzat de moartea involuntară a fratelui acesteia, poate deveni realitate.
Imaginile deţin o conotaţie superioară proporţională cu acţiunea iar finalul este realmente sublim prin simplitate şi mesaj.
O tonalitate remarcabilă o putem sublinia în jocul actorilor care au reuşit să se transpună perfect dincolo de subiectul melodramatic în personaje veridice şi să le dea un autentic contur umanist.
Totul deţine o forţă de expresie rar întâlnită, o violenţă în exprimarea emoţiilor personajelor de altfel caracterizantă întregului film, ce reuşeşte a delimita conflictele interasiale de ceea ce numim metaforic dragoste şi moarte.

De subliniat jocul actriţei Ronit Elkabetz într-un rol bine conturat, expresiv.

Film selectat oficial la Festivalul de la Cannes 2009.

Vizualizări: 11

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor