Juriul Concursului National de Literatura 2012

                                  Reţeaua literară                                                  

în parteneriat cu     

 

Editura Tracus Arte

sub egida

Uniunii Scriitorilor din România

Reţeaua literară în parteneriat cu editura Tracus Arte - sub egida Uniunii Scriitorilor din România - a organizat cea de-a III -a ediţie a concursului naţional de literatură  "Reţeaua literară" (secţiunile poezie şi proză). 

Câştigătorii vor beneficia de publicarea manuscriselor la editura Tracus Arte  şi de lansare la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus iar finaliştii de promovare preferenţială atât în Reţeaua literară cât şi prin intermediul site-urilor partenere. 

La sectiunea poezie concursul a fost câștigat de  Cătălina Matei

La sectiunea proza concusul a fost castigat de Elena Navlea.

Juriul concursului este alcătuit din:

  1. Șerban Axinte
  2. Crina Bud
  3. Paul Cernat
  4. Alex Goldiș
  5. Alexandru Matei
  6. George Neagoe
  7. Gelu Vlașin

 

 

Şerban Axinte s-a născut la 27 iulie 1976 la Iaşi. Actualmente, este cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română “A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iaşi, redactor al publicaţiei cu profil academic „Philologica Jassyensia” şi colaborator la mai multe reviste culturale, printre care „Observator cultural” , „Convorbiri literare”, „Tribuna”. A fost secretar general de redacţie al revistei culturale „Timpul” (2004-2007).  Doctor în filologie din ianuarie 2010. Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată. Semnează articole în Dicţionarul general al literaturii române, vol. I-VI (coord. Eugen Simion, Editura Univers Enciclopedic, 2004-2007). A publicat volumele de versuri: Starea balanţei, Ed. Eurocart, Iaşi, 1996; Pragurile Apeiron, Ed. ouTopos, Iaşi, 1999; Lumea ţi-a ieşit aşa cum ai vrut, Ed. Vinea, Bucureşti, 2006. Prezent în antologiile oZone friendly. Iaşi. Reconfigurări literare (coord. O. Nimigean), Ed. T, 2002 ; Antologie de la poésie roumain contemporaine, în Confluences poétiques, nr. 3. (Anthologie établie par Magda Cârneci et Linda Maria Baros); Nasturi în lanul de porumb (coord. V. Leac), ed. Brumar, 2008 şi Poezia antiutopică. O antologie a douămiismului poetic românesc (coord. Daniel D. Marin). Coautor al Dicţionarului general al literaturii române, vol. I-VII (coord. Eugen Simion), Ed. Univers Enciclopedic, 2004-2009. Doctor în filologie din ianuarie 2010. Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată.

 

Crina Bud (n.10 ianuarie 1975), lector universitar la Facultatea de Litere a Universitatii de Nord Baia Mare. 2011/2013, bursieră a Școlii Postdoctorale a Academiei Române. Septembrie / Noiembrie 2011, stagiu de cercetare la Ecole de Hautes Etudes en Sceices Sociales - Paris. Iunie / iulie 2009, bursă de cercetare la Universitatea Montreal, Canada. Din iunie 2005 este doctor în filologie (Magna Cum Laudae)  - titlu obținut la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca sub conducerea prof.univ.dr. Ion Pop. Este membră a Asociației de Literatură Generală și Comparată din România, redactor asociat la revista Poesis Internațional, membră a Asociației Central Europene de Studii Canadiene. Colaborează la majoritatea revistelor de literatură importante din România. În anul 2007 a fost nominalizată la Premiile revistei Observator Cultural - secțiunea Critică și eseistică. Premiul filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. În anul 2007 obține Premiul Cartea Anului la secțiunea Critică literară acordat de Asociația Scriitorilor din Maramureș. 

 

 

 

Paul Cernat (n. 5 august1972, București) este publicist, eseist, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați critici literari din tînăra generație.  În prezent este lector universitar doctor la Catedra de istoria literaturii române a Universității București. A colaborat cu cronici literare și eseuri la numeroase publicații culturale din țară, Dilema, Dilema Veche, Dilemateca, suplimentul Vineri al revistei Dilema, Observator Cultural,   Suplimentul cultural al revistei 22Idei în dialog etc. A participat în calitate de critic de cenaclu la Cenaclul Litere , condus de Mircea Cărtărescu. Este specialist în avangarda literară interbelică. Este autor a nenumărate prefețe și studii critice. Din 2007 este doctor Summa Cum Laudae in Filologie. A publicat in colaborare cu Ion Manolescu, Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir volumele colective: In cautarea comunismului pierdut (Paralela 45, 2001), O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (Polirom, 2004),Explorari in comunismul romanesc (vol. I, Polirom, 2004), Explorari in comunismul romanesc (vol. II, Polirom, 2005) si Razboiul fluturilor (Polirom 2005).

 

 

Alex Goldiș, născut la 26 aprilie 1982, în Arad. Critic și istoric literar, redactor al revistelor CulturaSteaua și Vatra. Doctor în filologie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, cu o teză despre critica românească postbelică, iar în prezent  asistent universitar la Facultatea de Litere. A publicat peste 200 de cronici literare și eseuri în revistele menționate, dar și în Bucureștiul culturalCuvântul, Echinox,Euphorion, Tribuna, Ziarul de duminică etc. Doctor in filologie – cu distincția summa cum laude – Universitatea Babeș Bolyai. Prezent în volumele colective: Horea Poenar (coord.),Dicționar Echinox, 2004; Ruxandra Cesereanu (coord.), România înghesuită – cutii de chibrituri, borcane, conserve, 2006; Sanda Cordoș (coord.),Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu, 2009; Al. Cistelecan (coord.), Mircea Ivănescu – 80, 2011. Coordonator al colecţiei „Prozoteca” a Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă.

 

Alexandru Matei s-a născut la 11 aprilie 1975 în București. Este licenţiat al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde a absolvit de asemenea un masterat în antropologie culturala în 1998. Este doctor în literatură franceză contemporană, la Universitatea din Bucureşti şi la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A beneficiat de o bursă doctorală din partea Guvernului francez în perioada 2003-2006. Semneaza eseuri, articole şi recenzii în majoritatea revistelor culturale din Bucureşti şi în revista Vatra din Targu-Mureş. A tradus Societatea de consum de Jean Baudrillard la Editura comunicare.ro în anul 2005. În anul 2000, a debutat iîn poezie, la Editura Dacia, cu volumul Tractir. În 2008 publică la Editura Careta Românească volumul de eseuri Ultimele zile din viaţa literaturii.

 

 

 

George Neagoe (n. 19 august 1986) este asistent cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române, unde se află angrenat în două proiecte: Enciclopedia literaturii române vechi (sub coordonarea acad. m. c. Gh. Chivu), în curs de publicare, şi Istoria vieţii literare româneşti în perioada 1989–2009. O cronologie (coordonator Daniel Cristea-Enache). Doctorand al Facultăţii de Litere (Universitatea din Bucureşti), unde a şi condus seminare, cu o teză despre Ştefan Aug. Doinaş, avându-l îndrumător ştiinţific pe prof. univ. dr. Nicolae Manolescu. Fondator al grupului de critică „Intertext“, ale cărui şedinţe se desfăşoară la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Coordonator al proiectului Manuscriptum în 65 de numere, demarat de MNLR, care cuprinde indicele bibliografic (sumare, autori, rubrici şi iconografie) al revistei, în intervalul 1984–2000. Cercetător acreditat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Colaborări cu studii, eseuri şi cronici la publicaţiile: „Cultura“, „România literară“, „Transilvania“ şi „Caiete critice“.

 

 

Gelu Vlașin (n. 30 august 1966) este poet și a debutat literar în revista România literară 16/1999 cu o prezentare de Nicolae Manolescu; debutul editorial a fost în 1999 cu volumul de versuri Tratat la Psihiatrie, publicat la Editura Vinea, București, cu o prefață semnată de Nicolae Manolescu și o postfață de Paul Cernat; volumul a fost premiat de Asociația Scriitorilor din București la secțiunea debut 1999 și a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România , 1999. A obținut câteva prestigioase premii naționale și internaționale (Premiul Tertulia Cerro Almodovar - Madrid 2004, Premiul Puertas Abiertas - Madrid , 2002, Premiul acordat de Uniunea Scriitorilor din România - Colocviile Coșbuc - 2000, Premiul pentru debut al Asociația Scriitorilor din București - 1999, Premiul Festivalului Internațional Sighet - 2000, Marele Premiu Ion Vinea - 1999, Premiul Cristian Popescu - 1999, Premiul Saloanelor Liviu Rebreanu - 1999). În luna ianuarie 2012 primește Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler categoria A - Literatură, În luna august 2012  primește titlul de Cetățean de Onoare oferit de Primăria și Consiliul Local Telciu (Bistrița - Năsăud). A publicat până în prezent 6 cărți  de poezie și 1 de eseuri - proză. Este membru în Consiliul Național al Uniunii Scriitorilor din România, membru al  Asociației Scriitorilor din București, prim-vicepreședinte al Federației Asociațiilor Românești din Spania, președinte al asociației DIVERBIUM din Madrid, fondator al platformei online Rețeaua literară, fondator al clubului românilor de pretutindeni - România din Diaspora, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania.

 

 

* Datorită faptului că  Paul Cernat se află într-o bursă de cercetare în Italia n-a putut participa la procesul de jurizare pentru această ediție însă rămâne în continuare în stafful de jurizare al Concursului Național de literatură din Rețeaua literară.

 

 

Vizualizări: 1294

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Septembrie 16, 2012 la 1:11pm

       Fina alegere a juriului! Membri cu palmares bogat in literatura! M-a incantat citirea lor!

Comentariu publicat de Mariana Cristescu pe Septembrie 15, 2012 la 11:57pm

Ce juriu frumos!

Comentariu publicat de grecu constantin pe Septembrie 15, 2012 la 9:55pm

SEMN CĂ ROMÂNIA NU DUCE LIPSĂ DE VALORI!SUCCES!

Comentariu publicat de Serban George pe Septembrie 15, 2012 la 9:33pm

Frumoasă, tânără și serioasă echipă. Dragă Gelu, m-am apucat de scris la vârsta senectuții. Am lansat deja trei romane și până la sfârșitul anului poate îl termin și pe al patrulea. Sunt tare curios de părerea voastră , în special de a ta. Ți le pot trimite prin poștă. Dacă ești de acord cu ideea mea să-mi trimiți adresa. Sunt membru al "Rețelei Literare" și îmi place activitatea ce se desfășoară aici. Vă felicit pentru toate realizările deosebite. Dacă considerați că merit am să trimit și eu proză. Cu multă simpatie și stimă - George Șerban 

Comentariu publicat de Katy urucu pe Septembrie 15, 2012 la 9:14pm

Felicitari tuturor castigatorilor!

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe Septembrie 15, 2012 la 9:07pm

Cinste JURIULUI de elita !!! SI, felicitari si castigatorilor .

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor