La Festivalul National de Poezie "Costachi Conachi", 9-10 octombrie 2015, Tecuci

Aizic Iancu – despre Festivalul National de Poezie “Costache Conachi”,

9 – 10 octombrie 2015, Tecuci

                                     Traiasca poezia si marii visatori !!

 

Vineri 9 octombrie 2015, Tecuci

      Sub acest memorabil si inconfundabil indemn al marelui poet Ioanid Romanescu, a debutat vineri 9 octombrie 2015, in sala "Studio" a Casei Municipale de Cultura din Tecuci, cea de a XXIII-a editie a Festivalului National de Poezie "Costache Conachi”. Organizatori au fost, alaturi de Casa de Cultura din Tecuci, U.S.R Filiala Iasi, Reprezentanta Galati-Tecuci, Editura "Junimea" Iasi, avandu-se si sprijinul Primariei Municipiului Tecuci.

      Manifestarea a fost deschisa de managerul Casei de Cultura, prof. Mircea Calianu, apreciind numarul mare de participanti in sala, la acest eveniment, aratand apoi valoarea si amplitudinea acestuia acestui festival. S-a aratat si faptul ca si la aceasta editie au fost inscrisi si au participat cu lucrari, concurenti din Iasi, Suceava, Botosani, Bacau, Galati, Focsani, Cluj, Constanta si Sighetul Marmatiei. A fost apoi prezentat juriul, format la editia din acest an din scriitorii: Lucian Vasiliu - membru al USR Filiala Iasi, Director al Editurii "Junimea " Iasi, presedinte juriu; Angela Baciu - membru USR Filiala Iasi , redactor la revista "Porto-Franco", membru un juriu; Sterian Vicol - membru al USR Filiala Iasi, redactor sef al revistei "Porto- Franco", membru in juriu. Dupa ce profesorul Mircea Calianu a mentionat prezenta in sala, printre spectatori, a unor personalitati tecucene cum ar fi : prof. N. Chiscop, poetul prof. Costica Oanca - presedinte al Cenaclului literar " Calistrat Hogas" Tecuci, poetul Vasile Sevastre Ghican, prof, scriitor Ionel Necula - unul din intemeietorii acestui festival, poeta Roxana Braniste, poetul prof. Sandel Stamate si, nu in ultimul rand, prezenta poetului Gheorghe Tei, unul din laureatii primei editii, azi un poet cunoscut. Cu aceasta ocazie, acesta a multumit si pe aceasta cale organizatorilor pentru continuitatea acestui festival al poeziei.

       Profesorul Calianu a predat microfonul profesorului Vladimir Radu, moderatorul festivalului. Acesta incepe prin a ne spune ca nici nu stie cand au trecut deja 23 de ani de festival, aratand ca daca acum, Tecuciul nu are industrie, fenomenul cultural-artistic se mentine si se va “incapatana" sa continue. Vorbind de Costache Conachi, ni se reaminteste faptul ca au trecut 238 de ani de la nasterea acestuia, ni se prezinta renumitul Conac de la Tiganesti si vorbind de numeroasele bogatii ale acestuia, se consemneaza faptul ca “averea cea mare pe care el ne-a lasat-o, o reprezinta poeziile acestuia”, trecute cu bine prin "sita" renumitului Anton Pann si ajungandu-se la primul volum de versuri conachiene, aparut sub ingrijirea marelui poet national Vasile Alecsandri. Ni se reamintesc si inaltele functii detinute in stat de marele poet, ajungand pana la a fi si Ministru de Externe sau cum se spunea atunci " Ministru de afara!". Se consemneaza apoi si faptul ca prima poezie a acestui poet, a fost o oda, publicata in anul 1802 si ne este prezentat apoi si ginerele acestuia, Nicolae Vogoride, subliniindu-se faptul ca "scrisul, in general opera lui Costache Conachi, a strabatut cu mare usurinta veacurile, trecand prin secolele 18, 19, 20 si ne mandrim acum si acum cu el, in plin secol 21 ! Sa nu uitam , spune profesorul Radu, si de interesul acestuia pentru naturaletea si curatenia limbii romane, creand acel memorabil 'Mestesug al stihurilor romanesti" Sa nu uitam totusi, ca la un an dupa moartea acestuia, se naste marele nostru poet Mihai Eminescu. Profesorul Radu, isi incheie frumoasa si interesanta pledoarie despre marele poet Conachi, facand o succinta trecere in revista a poetilor romani oprindu-se si la poetii tecuceni numind pe: Emil Baicoianu, Dionisie Duma, Costica Oanca, Vasile Sevastre Ghican, Eleonora Stamate si altii. Revenind la festivalul de acum, moderatorul spune doar atat: “Santem siguri ca juriul isi va face cu prisosinta datoria si cel mai bun, va invinge!”. A urmat un film despre "Parintele Culturii Romane", adica poetul Costache Conachi, realizat de Aida Zaharia, un film bine realizat prin sintetizarea principalelor evenimente din viata si activitatea acestuia, totul pe fundalul versurilor poetului, cantate prin acompaniamentul chitarei, de profesorul Mircea Calianu.

         Au urmat lansarile de carte, asa cum am citit in programul si afisele festivalului. (realizate cu profesionalism de echipa institutiei organizatoare si Adquest Image)

Scriitorul Lucian Vasiliu, director al editurii "Junimea" Iasi a prezentat cartea " Despre cum nu am ratat o literatura grozava” de Angela Baciu, publicata in colectia “Dialog XXI” la Editura “Junimea” Iasi. Inainte de a trece la prezentarea cartii, scriitorul Lucian Vasiliu a apreciat frumoasa prezentare a profesorului Vladimir Radu, spunand printre altele: “personal, il stimez si il apreciez enorm pe profesorul Radu si mi l-as dori, oricand, colaborator pe acest magistru! Saluta apoi si prezenta in public a pictorului Mircea Cojocaru si pe sotia scriitorului Victor Aciocarlanoaiei. Ne vorbeste in continuare de pregatirile ce se fac la Iasi pentru ca acest oras, capitala Moldovei, sa fie in 2021 si "Capitala Culturii Europene". Sunt aduse multumiri metodistei Aida zaharia pentru montajul filmului despre Costache Conachi. Vazandu-l apoi in sala pe profesorul scriitor Ionel Necula, isi reaminteste de eforturile acestuia  pentru punerea "pe picioare" a acestui festival national de poezie, aratand si contributia fostului primar, ing. Gh. Lazar. Ne aminteste si de personalitatile culturale ce au trecut prin acest festival, incepand cu Leo Butnaru din Chisinau, poeta ana Blandiana, Daniel Corbu, Ion Pintea si multi altii, aratand ca in prezent, Editura Junimea incearca sa reediteze o noua editie de poezii ale lui Costache Conachi. 

        Revenind la cartea Angelei Baciu, o caracterizeaza pe aceasta ca fiind "foarte inimoasa, dinamica, talentata, o adevarata "Angela Merkel de Dunare”, poeta fiind de origine din Braila". Ne vorbeste in cuvinte elogioase de Chira Chiralina noastra (cum i se mai spune in lumea literara), si despre cartea de fata, formata din trei capitole: “Interviuri la cafea”, “Iti mai aduci aminte, Doamna” si “Asa cum i-am cunoscut”. Domnul Lucian Vasiliu vorbeste si de migala si daruirea prin care s-a realizat fiecare interviu din cele prezente in lucrare, incheind cu frumoasele cuvinte : “In concluzie, autoarea stie sa puna intrebarile!!". Invitata sa ia cuvantul, autoarea incepe prin a spune: "Nici eu nu stiu cand au trecur acesti …23 de ani, cat timp a trecut!”. Aduce aprecieri Editurii "Junimea" pentru buna colaborare si publicarea cartii de interviuri, o lucrare de  aproape 600 de pagini ce cuprinde interviuri realizate in ultimii opt, zece ani. Angela Baciu citeste din volum cateva fragmente din interviuri cu Norman Manea, Nora Iuga, Constantin Abaluta, Ana Blandiana, cat si o scurta povestioara  plina de umor  (din capitolul III) dedicata scriitorului Mircea Santimbreanu.

         Revenit la microfon, scriitorul Lucian Vasiliu, prezinta cartea "Memoria lui Femios III - Manuscrisele lui Terian" de Sterian Vicol, pe care il considera " Un om de o adevarata cultura si un mare neastamparat". In aplauzele publicului, Sterian Vicol raspunde: "Eu ma consider un fiu adoptiv al Tecuciului si aduc si pe aceasta cale multumiri  si felicitari acestui reusit festival national de poezie. Sant de 33 de ani membru al U.S.R Filiala Iasi, iar acum, cu aceasta lucrare, ma aflu la cea de a douazecea aparitie de carte din care 19 sunt de poezie si un roman.” Ne aminteste si de o alta poeta, Florin Zaharia, trecuta si premiata prin acest festival, azi, redactor sef la o publicatie galateana. Incheie apoi cu frumoasele cuvinte : "Suntem ceea ce suntem".

      A urcat pe scena  si pictorul tecucean Mircea Calianu, insotit de eleva acestuia, Livia Copaceanu - o tanara pictorita in devenire, speram noi. Pictorul Mircea Cojocaru incepe cu o dedicatie poetei Angela Baciu, repoducere la un cunoscut titlu : "Duios Angela …la Tecuci trecea!!" dupa care, Livia Copaceanu ii ofera poetului Sterian Vicol in dar un tablou realizat de aceasta, iar poetul a oferit celor doi artisti plastici cate un exemplar din ultimul numar al revistei " Porto-Franco". Un grup de elevi de la CNCH au recitat un grupaj de poezii din creatia conachiana, pentru ca apoi profesorul Mircea Calianu, sa ne mai prezinte cateva piese proprii, pe versurile marelui poet, din albumul intitulat : "Inima, mai fa rabdare" - piese la care a acompaniat, tot la chitara si profesorul Cristi Corcioveanu, parintele folkului tecucean.

         Seara s-a incheiat cu un "Laudatio" surpriza, scris si citit de poeta si publicista Angela Baciu dedicat poetului Sterian Vicol: “Atunci cand doresti sa vorbesti despre o personalitate, sa o arati lumii asa cum e, cand stii ca o intreaga comunitate se mandreste cu tine, aproape ca nu stii de unde sa incepi si unde sa termini. Ce ne intereseaza mai intai despre un om? Cum e ? ce varsta are? Ce studii? Ce orientare politica? Sau ne intereseaza omul si sufletul lui, destinul si ce lasa el concret lumii in care traieste? L-am cunoscut in urma cu multi ani, eram o tanara eleva la Liceul “Pedagogic”, cochetam cu scrisul ca orice adolescent, mergeam la sedintele de cenaclu al liceului, iar dupa-amiezile imi facem ucenicia la editura “Porto Franco” (era undeva pe Str. G.Cosbuc din Galati, astazi, din pacate nu mai exista). Eram un fel de copil de trupa. Pe vremea aceea, director era regretatul poet Ion Chiric, iata cum il amintim astazi! Imi placea mirosul de cerneala proaspata, de tipografie, parca ii si vad pe acei zetari de odinioara cum adunau literele in culegar  dupa manuscris,  cata munca! (erau mai mereu murdari de cerneala pe degete, iar pe brate, parca ii vad si acum, purtau un fel de manecute albastre sa  nu se murdareasca!).  Acolo l-am cunoscut… A debutat literar in Revista “Amfiteatru”  in 1968 (ca tot am amintit de Tepi) la doar 24 de ani si editorial la Editura “Eminescu” in 1976 (si uite asa  ne aducem aminte si de un alt prieten galatean, poet si multi ani directorul editurii amintite, Nelu Oancea). De atunci si pana in prezent a publicat 20 de carti de poezie si un roman, a primit 3 premii din partea Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi si un premiu pentru proza; a primit si un premiu din partea Uniunii Scriitorilor din Chisinau, si peste 35 de premii si distinctii pentru poezie si manageriat cultural. Din anul 2000 este redactor sef la revista galateana “Porto Franco” (care apare la Galati din anul 1990) al carei fondator este, colaborator la diferite reviste de cultura din tara, Presedinte al Societatii Scriitorilor “C.Negri” din Galati, organizator si co-fondator al festivalurilor literare “Costache Conachi” de la Tecuci, “Grigore Hagiu” de la Galati si Tg.Bujor si “Hortensia Papadat Bengescu” de la Galati si Ivesti. Despre Domnia Sa au scris: Al.Piru, Laurentiu Ulici, Mihai Cimpoi, Radu G.Teposu, Constantin Trandafir, Vasile Spiridon, Cristian Livescu, Liviu Grasoiu, Virgil Tiganus, Ana Dobre, s.a…”

Din creatia acestuia, poeta Angela Baciu a citit poezia "Lupul cel tanar".

In continuare, conducerea  Casei de Cultura Tecuci i-a oferit o "Diploma de Excelenta" pentru intreaga cariera si, mai ales pentru implicarea in realizarea si continuitatea acestui festival national de poezie. In acelasi timp, din partea Protoeriei  Tecuci a primit o icoana si o diploma, iar din partea parintelui Daniel de la Draganesti, un plic. (nu stim cu ce!).

         A trecut repede prima zi de festival. Sala era plina, tecuceni, prieteni, profesori, presa, tineri, concurenti, scriitori, cu totii ne-am bucurat de poezie, arta si prietenie literara.

 

Sambata 10 octombrie 2015, Tecuci

          Cea de a doua zi a celei de a XXIII-a editie a festivalului, a inceput la ora 10 cand, in fata Casei de Cultura Tecuci, un microbuz pus special la dispozitia concurentilor si participantilor la acest eveniment, dar si un mare numar de masini particulare, au pornit in pelerinaj la Conacul lui Costache Conachi de la Tiganesti, Dupa ce s-a vizitat conacul (ce s-a mai putut vedea din el) si s-au facut fotografii, participantii la eveniment au poposit la biserica "Invierea Domnului" unde parintele locului, Cristian Balan alaturi de protopopul Gheorghe Joghiu au oficiat o slujba de pomenire. Protopopul a vorbit in cuvinte foarte elogioase despre activitatea marelui om de cultura descriind si frumoasa biserica, acum in curs de renovare. Ne-a amintit apoi ca in aceasta biserica, construita initial din lemn, de tatal lui Costache Conachi, Manolache, a avut loc si oficierea religioasa a cununiei fetei poetului cu Nicolae Vogoride. Protopopul Joghiu ne vorbeste de rolul poetului la dezvoltarea literaturii, descriindu-l ca pe un mare patriot. " Astfel de momente si astfel de oameni , lipsesc acum poporului nostru. El a crezut in tara, in popor si mai ales in limba acestei tari. De aceea, il consider si eu a fi " logofatul poeziei romanesti".  S-au facut fotografii la mormantul poetului din interiorul bisericii, cat si in exteriorul ei, unde s-au depus jerbe de flori. Ajunsi din nou la Tecuci, grupul de participanti a vizitat Muzeul din Tecuci, nou renovat si unde ghid a fost muzeograful Paul Ciobotaru. Participantii au fost placut surprinsi de frumusetea si bogatia de exponate a acestui muzeu, totul realizat cu multa daruire si profesionalism.

     Reveniti in sala”Studio”de la Casa de Cultura, invitatii au fost preluati de moderatorul prof. Vladimir Radu. Acesta a citit lista cu concurentii inscrisi in concursul de poezie, urmand, ca in finalul festivalului sa anunte castigatorii. A urmat o alta lansare de carte: “In ghearele rasului” de Vasile Ghica. Intrucat autorul era invitat la un alt eveniment cultural la Bucuresti, cartea a fost prezentata de profesorul Radu Vladimir,

subliniind faptul  ca in urma primirii unor importante premii, cartea a fost bine primita, a aparut intr-un tiraj de 3.000 de exemplare si a fost tradusa in mai multe limbi: engleza, farnceza, araba, spaniola, italiana,etc. A urmat si un film cu aforisme semnate de autor si insotite de imagini pline de poezie si mesaj. S-a lansat si cartea ”Adaptari de zbor”scrisa de T.N.Viviana, pe numele intreg Toporau Nadia Viviana din Corod.Prezentarea a fost facuta de scriitorul George Stroia. Acesta a inceput prin a-si manifesta bucuria pentru faptul ca se afla din nou la Tecuci alaturi de numerosi poeti pe care ii cunoaste si i-a indragit. Vorbind de autoare,o considera o poeta delicata si sensibila, iar editura ”Armonii culturale”din Adjud (invitata la festival) pe care o conduce s-a bucurat de aceasta realizare. Vorbind de titlul ales de autoare, scriitorul Stroia spune :”mitul indeamna omul sa se inalte, sa prospere, sa incerce sa lupte pentru a-si atinge idealurile”. Referitor la imaginea cu papadiile de pe coperta cartii, scriitorul spune ca aceasta este solia zborului fin si fragil. Amintind de poeti in general, spune ca „poetul este intotdeauna altfel,el vrea mereu altceva”. Din cartea de fata Aida Zaharia a citit poezia”Omul pare simplu in general”, iar autoarea a citit poezia”Astazi am ucis o pasare in zbor”. Ca in fiecare an, a fost lansata si Antologia ”Poeti la castel”aparuta tot la editura”Armonii culturale”, care este o sinteza a materialelor premiate la cea de a 22 a editie, respectiv: Marele Premiu-Alexandra Negru din Suceva,Premiul I Stelian Diaconescu din Tecuci, Premiul II Ioana Nicoleta Lupu din Botosani, Victorita Tudor din Constanta si Mariana Popescu din Bucuresti si Premiul IIIAlexandra Gheras din Chisinau si Ana Maria Sarbu din Buzau. Din creatiile tinerilor premiati anul trecut, au citit poezii elevii: Bogdan Baciu, Andreea Dragomir, Bianca Moldoveanu si Alina Varzaru - toti elevi in clasa a-XI C de la CNCH. Poezia se impleteste bine cu muzica. Am asistat si la un recital de muzica folk sustinutde Cenaclul de muzica si poezie ”Dunarea” din Galati cu grupurile „Ad-Hoc”si grupul”Trei”. Au interpretat piese cu versuri scrise chiar de ei si cantece pe versuri semnate de Adrian Paunescu.

        Inainte de decernarea premiilor la Concursul National de Poezie, institutia organizatoare a oferit Diplome de Onoare mai multor membrii ai Cenaclului literar „Calistrat Hogas”din Tecuci care, in ultimii ani, au scos de sub tipar carti bune de poezie si proza. Astfel, au fost premiati: Eleonora Stamate, Sandel Stamate,Mihaela Gudana, Dan Movileanu, Vasile Sevastre Ghican,Vasile Ghica,Paul Blaj,Ionel Necula,Carmen Huzum,Tase Danaila, Constantin Oanca-presedinte al cenaclului. Poetul  tecucean Dionisie Duma aprimit o Diploma de Excelenta cu ocazia implinirii varstei de 75 de ani pentru intreaga activitate si aportul adus la dezvoltarea culturii tecucene. (Diploma de Excelenta, Domnul Dionisie Duma a primit si cu cateva zile inainte, la Festivalul National de Poezie “Grigore Hagiu”, Galati/Tg.Bujor).

         Si a venit momentul mult asteptat: festivitatea de premiere. Presedintele juriului, scriitorul Lucian Vasiliu, incepe prin a aduce din nou multumiri profesorului Vladimir Radu pentru felul in care a moderat acest festival, apreciindu-i pregatirea profesionala. ”Prin profesori ca dansul trebuie sa predam elevilor si de la dansul putem lua delicatetea si frumusetea limbii romane. Ferice de tecuceni si de Tecuci ca au un astfel de profesor”.

 

Au fost decernate premiile: (le voi scrie in ordinea amintita)

- Mentiune: Carla Francesca Shoppel din Brasov

- Mentiune si Premiul Societatii Scriitorilor “C.Negri” Galati:

                  Andrei Stefan Neagu din Constanta

- Premiul-III: Andra Paula Duminica din Bucuresti

- Premiul III si Premiul Revistei “Porto Franco” Galati:

                   Marina Raluca Baciu din Focsani

- Premiul-II si Premiul Revistei “Convorbiri Literare” Iasi:

                   Loredana Lavinia Nechifor din Veresti-Suceava

- Premiul I si Premiul Ziarului “Realitatea” Galati:

                    Alexandra Bianca Dumencu din Suceava

- Marele premiu, Premiul din partea Editurii “Junimea” si Revista  “Scriptor”:

              Diana Beldeanu din Suceava

Felicitandu-i pe premianti scriitoarea Angela Baciu a spus pritre altele:”Voi sunteti pentru noi marele castig. Voi sunteti castigatori, ne mandrim cu voi!”.

        O fosta participanta la una din editiile trecute si chiar laureata, Marcela Barbu a facut un gest extraordinar de generozitate si a oferit cadouri consistente tuturor celor premiati. Poetul Stelian Vicol a premiat pe poetul Iancu Huzum precum si pe poetul Cristian Pohrib,ultimul si pentru faptul ca recent,la ultima editie a festivalului de poezie”Grigore Hagiu”a obtinut un important premiu. Un premiu special, diploma si un buchet de flori a prmit si moderatorul festivalului,profesorul Vladimir Radu, acesta spunand participantilor si premiantilor ”voi sunteti cei care veti duce mai departe gandul bun si frumusetea versului romanesc”.

           Daca in cadrul festivalui s-a prezentat si cartea de aforisme a scriitorului tecucean Vasile Ghica cu titlul „In ghearele rasului”, noi, participantii la acest festival am stat doua zile… „in ghearele poeziei”…

 

 

Vizualizări: 674

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor