Astăzi e ziua ta: Dumitru Prunariu

27 septembrie 2011

Foto: Karina Knapek / Jurnalul Naţional

Foto: Karina Knapek / Jurnalul Naţional

Preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic, preşedintele Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, membru în comitetul de curatori al Academiei Internaţionale de Astronautică, reprezentantul oficial al României în Comitetul de Relaţii Internaţionale în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, Dumitru Dorin Prunariu împlineşte astăzi 59 de ani. La mulţi ani!

O viaţă agitată, liniştită, dar trăită din plin
"Jurnalul Naţional a instituit deja o tradiţie prin faptul că deja de câţiva ani, consecutiv, marchează aniversarea zilei mele de naştere. Pe această cale îi mulţumesc pentru acest lucru. Nu pot însă să nu constat că zilele mele de naştere au început să se succeadă, perceptual cel puţin, la intervale tot mai scurte de timp. Sunt convins că de vină sunt şi activităţile care mă ţin în priză permanent şi care nu îmi dau, cel puţin primăvara şi toamna, nici un respiro. Pe lângă obligaţiile profesionale pe care le am acasă, deţin până în luna iunie anul viitor poziţia importantă de la ONU, conducând comitetul de specialitate în domeniul cosmic al acestuia. Am avut marea onoare ca anul acesta, în iunie, la Viena, să prezidez o sesiune aniversară unică, dedicată împlinirii a 50 de ani de la primul zbor al unui pământean în spaţiul cosmic, Iuri Gagarin, cât şi împlinirii a 50 de ani de la prima sesiune a acestui comitet al ONU pe care îl prezidez, şi din care acum fac parte 70 de state membre şi 29 de organizaţii internaţionale. Participarea la sesiunea aniversară a peste 20 de astronauţi şi cosmonauţi din multe ţări, a unor înalţi oficiali din statele membre, adoptarea unei declaraţii de principii a sesiunii aniversare, declaraţie pe care am negociat-o timp de un an cu reprezentanţii statelor membre, şi care va fi adoptată şi de Adunarea Generală a ONU, reprezintă pentru mine un vârf profesional şi de afirmare internaţională deosebit. În luna septembrie, la congresul Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic ce a avut loc la Moscova, am avut surpriza ca, la iniţiativa colegilor ame­ricani, să fiu propus şi ales cu majoritate de voturi drept preşedinte pentru trei ani al acestei unice asociaţii neguvernamentale, profesionale şi educaţionale a astronauţilor din toată lumea. În cadrul Academiei Internaţionale de Astronautică am fost reales pentru încă trei ani în comitetul de curatori al acesteia, iar în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene sunt reprezentantul oficial al României în Comitetul de Relaţii Internaţionale. Obligaţiile pe care le am în cadrul acestor instituţii fac ca din ianuarie până în martie, apoi în iunie şi mai apoi de la sfârşitul lui august până la începutul lui decembrie să fiu mai mult în avion spre diferite destinaţii de pe diferite continente, unde fie am de prezentat materiale de specialitate, fie trebuie să conduc sesiuni sau mese rotunde, fie trebuie să fac faţă unor protocoale la nivel înalt şi foarte înalt. Pregătirea participării o fac între timp, sacrificând din timpul de somn, culcându-mă aproape regulat la 2-3 noaptea şi trezindu-mă la 7-8 dimineaţa. Satisfacţia mea este pur profesională şi de ridicare a imaginii României la standarde neatinse, cel puţin în domeniul meu, că din punct de vedere material sunt compensat doar cu veniturile legale, publice, pe care le am în ţară, şi acestea afectate de criza prin care trecem cu toţii.

Pe lângă toate acestea trebuie să îmi văd şi de familie. Aici, lucrurile s-au simplificat puţin în timp. Cu soţia mă văd cu plăcere de trei-patru ori pe an, ea fiind de mai bine de patru ani ambasadorul României în Armenia, preocupările noastre principale fiind acum legate de evoluţia în viaţă a fiilor noştri şi a familiilor lor, din care fac parte deja şi cei trei nepoţi pe care îi avem: Arina, care este deja în clasa a II-a, Andrei, fratele ei de 4 ani, care visează numai avioane şi nave cosmice, şi Ana, care, la 2 ani, relevă deja o personalitate aparte. Mă gândesc cum vor duce ei mai departe numele de Prunariu, avându-i drept comparaţie pe fiii mei, care simţeau deja la vârsta de acum a copiilor lor că poartă un nume ajuns cu rezonanţă şi care îi obligă mult."
http://www.jurnalul.ro/caleidoscop/calendar/astazi-e-ziua-ta-dumitr...

Vizualizări: 547

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe Octombrie 5, 2011 la 2:06pm

       ...................................................................................................................

                                     " Ai zburat tocmai pe Lună -

                                       Arzând cu gându-n tine,

                                       La ușa Sfântului Altar

                                       O, preasfântă minune ! "

       La multi ani ! Cu pretuire, Constanta Abalasei-Donosa

 

Comentariu publicat de bratu violeta angelica pe Octombrie 5, 2011 la 1:53pm
Comentariu publicat de bratu violeta angelica pe Octombrie 5, 2011 la 1:53pm
FELICITARI  ! LA MULTI ANI !UN OM SPECIAL !
Comentariu publicat de GEORGETA ANDRIES pe Septembrie 28, 2011 la 8:21pm
Cele mai calde urari de sanatate, viata lunga plina de impliniri alaturi de cei dragi dumneavoastra!!
Comentariu publicat de TIMARIU FELICIA pe Septembrie 28, 2011 la 6:06pm
SANATATE , PROSPERITATE SI  REALIZARI   PERSONALE  SI PROFESIONALE .  NUMELE  DUMNEAVOASTRA  ESTE  INSCRIS  ALATURI  DE  NEIL  ARMSTRONG  IN  CARTEA  EVENIMENTELOR  CARE  AU  MARCAT  SECOLUL  XX .
Comentariu publicat de anca gavril pe Septembrie 28, 2011 la 11:40am
Un mare Om,un mare caracter!La multi ani, sanatate si putere de munca!
Comentariu publicat de florin contrea pe Septembrie 28, 2011 la 11:04am

LA MULTI FERICITI ANI

... urez si eu, din suflet urari de sanatate si fericire primului cosmonaut al Romaniei!

Cu deosebit respect,

 

Florin Contrea 

Comentariu publicat de CRISTESCU EMANUELA MARIANA pe Septembrie 28, 2011 la 10:00am

la multi ani! Sanatate, putere de munca si bucurii!

Comentariu publicat de florentina craciun fabyola pe Septembrie 28, 2011 la 9:15am
LA MULTI ANI! Veti fi mereu mandria poporului roman!
Comentariu publicat de Vasilica Ilie pe Septembrie 28, 2011 la 8:55am
La multi ani frumosi si sanatosi! Felicitari pentru tot ce ati facut pentru ca numele tarii noastre sa fie rostit de multi din intreaga lume! Sanatate si familiei dv. !

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor