Legea pensiei suplimentare la Uniunea Scriitorilor din România (USR)

Dacă vă întrebaţi de ce scriitorii pensionari şi cei care se apropie de vârsta pensionării ezită să se alăture grupului nostru (cunoaşteţi chiar un caz când un coleg în această situaţie a semnat alături de GRUSR apoi s-a cerut afară şi a semnat "susţinerea" lui NM), iată un posibil răspuns: în campania electorală pentru preşedinţia USR din 2013, candidatul NM a bătut ţara în lung şi în lat, din filială în filială, cu următorul mesaj: "conducerea USR a făcut paşi importanţi, reuşind să asigure în continuare plata regulată a suplimentului de pensie şi a indemnizaţiei de merit" (citatul este exact şi este preluat de pe site-ul USR - Programul candidatului NM). Formularea induce ideea că "suplimentul de pensie" vine de la "conducerea USR", care luptă zi de zi şi ceas de ceas pentru a-l putea "asigura". Deşi distorsoniat şi mincinos, mesajul "a prins" şi a generat o reacţie de obedienţă a scriitorilor pensionari şi a celor în prag de pensie faţă de "conducerea USR" de la care primesc (sau urmează să primească) "suplimentul de pensie". 
În fapt, "suplimentul de pensie" este acordat TUTUROR membrilor USR care se pensionează în baza unei LEGI adoptate de Parlament în 2006 şi amendate în 2007 (iar nu în baza unei reglementări interne a USR), iar banii cu pricina NU SUNT ALOCAŢI din fondurile USR ci din bugetul naţional de pensii. Aşadar, a spune că lupţi şi faci "paşi importanţi" pentru a "reuşi să asiguri" suplimentul de pensie este o afirmaţie MINCINOASĂ: n-ai de ce să te strofoci ca o lege funcţională din 2006 să producă efecte. TOŢI SCRIITORII BENEFICIAZĂ DE ACEST SUPLIMENT, CONFORM LEGII, IAR NU DUPĂ BUNUL PLAC AL CONDUCERII USR. TOŢI SCRIITORII (MEMBRI USR) NU NUMAI CEI CARE AU O ATITUDINE OBEDIENTĂ FAŢĂ DE CONDUCEREA USR. Banii din care se fac aceste plăţi nu stau într-unul dintre sertarele preşedintelui USR ci sunt un capitol al BUGETULUI DE STAT. CHIAR ŞI SCRIITORII CARE CRITICĂ SAU CONTESTĂ CONDUCEREA USR VOR PRIMI, LA VREMEA POTRIVITĂ, ACEST SUPLIMENT (CU SAU FĂRĂ VOIA CONDUCERII USR). E LEGE, NU-I TOCMEALĂ!

Iată, în linii mari, cum arată "Legea pensiei suplimentare":

Legea privind indemnizaţia pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică (publicată în Monitorul Oficial din 17 ianuarie 2006) precizează printre altele:

cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării;
indemnizaţia nu se acordă celor care beneficiază de indemnizaţie de merit (Legea nr. 118/2000);

Uniunile vor atesta calitatea de membru conform statutelor lor şi vor ţine evidenţa strictă a atestărilor eliberate:

stabilirea şi plata indemnizaţiei stabilite se face de către Casa teritorială de pensii;
indemnizaţia se acordă la cerere începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea la Casa teritorială de pensii;
cererea va fi insoţită de actul de identitate, decizia de pensionare sau cuponul mandat poştal/talonul cont curent (după caz), dovada calităţii de membru al Uniunii, declaraţie pe proprie răspundere că nu beneficiază de indemnizaţie de merit şi alte documente necesare susţinerii cererii;
punerea în plată se face în baza deciziei Casei teritoriale de pensii competente;
în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei Legi, Uniunile transmit Casei Nationale de Pensii situaţia completă a membrilor cu statut de pensionar al sistemului public;
prezenta lege intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2007.

- Ordonanţa de urgenţă nr. 152 din 19/12/2007. Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 883 din 21/12/2007. Intrare în vigoare: 21/12/2007.

- Pentru completarea Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Publicat în 21/12/2007. Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă: Articol unic. – După alineatul (2) al articolului 1 din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 17 ianuarie 2006, cu modificările ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins: (21) Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie, dar nu poate depăşi două salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată.

După cum vedeţi, USR nu are decât OBLIGAŢIA de a atesta calitatea de membru a pensionabilului. PUNCT.

Şi hopa, am mai văzut ceva: "declaraţie pe proprie răspundere că nu beneficiază de indemnizaţie de merit." Cum or sta lucrurile în această chestiune, oare?

Lucian Vlasilescu

scriitor

membru USR

Vizualizări: 2224

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor