Bucureşti, 19 septembrie 2012

 

Salut! ¡Hola! Hello! Bonjour! Hallo! Învaţă o limbă străină! Exprimă-te pe înţelesul tuturor!

 

În perioada 24-26 septembrie 2012, Reprezentanţa Comisiei Europene în România (RCE), Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Primăria Municipiului Bucureşti, ArCuB şi centre din reţeaua EUNIC care îşi desfăşoară activitatea în România, organizează o serie de activităţi dedicate Zilei europene a limbilor în cadrul evenimentului „LinguaFEST – 2012”.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 24 septembrie, începând cu ora 10:00, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Vor lua cuvântul domnul Niculae Idu, șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România; doamna Christiane Gertrud Cosmatu, subsecretar de stat, Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice; doamna Monica Calotă, director ANPCDEFP; domnul Emanuel Alecsandru Papagheorghiu, director executiv - Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism din Primăria Municipiului Bucureşti, alţi reprezentanţi ai partenerilor. Va urma ceremonia de acordare a premiilor European Language Label (Certificatul lingvistic european) pentru proiecte creative şi inovatoare în domeniul predării şi învăţării limbilor străine şi a distincţiilor individuale European Language Label. Cu aceeaşi ocazie va fi lansată „Publicaţia European Language Label”, ediţia 2012, care va cuprinde texte de Mircea Cărtărescu şi Markó Béla, în original şi în traducere.

În zilele de 25 şi 26 septembrie, publicul larg este invitat să participe la Festivalul de teatru şcolar multilingv găzduit de Centrul de Proiecte Culturale ArCuB, precum şi la alte activităţi organizate în pasajul Universităţii. Pe parcursul celor două zile de festival, în foaierul Centrului ArCuB, vor fi amenajate standuri de promovare a diversităţii culturale şi lingvistice a Europei, cu sprijinul institutelor culturale participante şi al minorităţilor naţionale prezente la eveniment.

 

Context

Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Europa este posesoarea unei adevărate bogăţii lingvistice: 23 de limbi oficiale şi peste 60 de comunităţi autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, fără să menţionăm limbile vorbite de cetăţenii provenind din alte ţări şi de pe alte continente. Tocmai pentru a atrage atenţia asupra acestei imense bogăţii lingvistice, Uniunea Europeană şi Consiliul Europei au lansat, în 2001, iniţiativa Anului european al limbilor. Din această iniţiativă a luat naştere Ziua europeană a limbilor. Obiectivele sale sunt: sensibilizarea publicului faţă de plurilingvism în Europa, cultivarea diversităţii culturale şi lingvistice şi încurajarea învăţării limbilor străine de către toţi europenii, la şcoală sau în afara acesteia.

Lansat oficial în anul 1999 de către Comisia Europeană, European Language Label (Certificatul lingvistic european) este un premiu care încurajează iniţiativele în materie de predare şi învăţare a limbilor străine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informaţiilor referitoare la acestea şi prin promovarea bunelor practici. Premiul se adresează tuturor tipurilor de educaţie şi formare, indiferent de vârstă sau de metodele utilizate, fiind acordat anual celor mai inovatoare proiecte destinate învăţării limbilor străine, elaborate în fiecare dintre ţările participante. Sub coordonarea Comisiei Europene, procedura de decernare este administrată de statele membre, ale căror jurii naţionale decid asupra criteriilor de selecţie detaliate. În România, această acţiune este promovată de ANPCDEFP. În perioada 2001-2012, premiul a fost acordat unui număr de aproximativ 90 de proiecte lingvistice, implementate de instituţii private şi de stat, pe întreg teritoriul ţării.

 

Pentru mai multe informaţii:

Pentru detalii privind Ziua europeană a limbilor, accesaţi:

Pentru detalii privind distincţia European Language Label şi politicile lingvistice ale UE, accesaţi:

Pentru informaţii suplimentare privind distincţia European Language Label în România şi proiectele câştigătoare, accesaţi:

 

Persoane de contact :

Ileana Racoviceanu: ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro   Tel. 021-20 10 717

Liliana Comănescu : liliana.comanescu@ec.europa.eu   Tel. 021-20 35 485

 

Comunicat/invitatie:

În perioada 25‐26 septembrie 2012, Reprezentanța Comisiei Europene în România (RCE), Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Primăria Municipiului Bucureşti, ArCuB, Consiliul Britanic, Asociația pentru Servicii Lingvistice de Calitate - QUEST România, Institutul Francez şi Centrul Cultural Turc organizează evenimentul:

                                                      

                                    „LinguaFEST – 2012”.


Este un eveniment dedicat celebrării Zilei Europene a Limbilor, în scopul promovării multilingvismului şi multiculturalității.

Unde?
* In Pasajul Universitatii (Bucuresti) - de la 10.30 - 16.00
* La ArCuB, Centrul de proiecte culturale al Primariei Municipiului Bucuresti - de la 16.00 - 19.00

Agenda detaliata a evenimentului:


25 si 26 septembrie în Pasaj Universitate (10.30 – 16.00)
- Teatru de improvizaţie
- Proiecţii de filme
- LearnEnglish Mobile – jocuri pe smartphone (British Council)
- Improvizaţie lingvistică (cu trainer de la British Council)

25 septembrie ArCuB (16.00 – 19.00)
- Festival de teatru şcolar multilingv
- Standuri ale minorităţilor naţionale

a) Lansare de carte: „Marturii dintre milenii” (publicistica)

   de Angela Baciu– ed.Limes, 2012, ed.reviziuita – poet, publicist, membru U.S.R

b) lectura publica – invitat: Angela Baciu (lecturi din creatia autoarei)

c) prezentarea manualului de „Comunicare” pentru elevi minoritari, reeditat in 2012;  prezinta Vieroslava Timar – Uniunea Democrata a Slovacilor si Cehilor din Romania

d) prezentarea cartii  „Mevlana – fericirea profundei frumuseti” de catre traducatoare  Gulten Abdula – Uniunea Democrata Turca din Romania, Centrul de Cercetare si Cultura Turca Galati

e) prezentare despre macedoneni si limba macedoneana Laura Rogobete – Asociatia Macedonenilor din Romania


- Prezentare de carte, lecţii de limbă
- Hatwalk – confecţionare de pălării din materiale reciclabile.

17.00 – Piesa de teatru a Colegiului Naţional Aprily Lajos (Braşov) – lb. maghiară
17.30 – Moment muzical cu Mihnea Vlădescu (minoritatea macedoneană)
17.45 – Piesa de teatru a Lic. Teoretic Taras Sevcenko (Sighetu Marmaţiei) – lb. ucraineană
18.15 – Moment muzical cu Adnana Halil – Gâdiuţă (minoritatea turcă)
18.30 – Piesa de teatru a Colegiului German Goethe (Bucureşti) – lb. germană
18.45 – Moment muzical cu  solista Maria Crăciun (Galaţi)

26 septembrie ArCuB (16.00 – 19.00)
- Festival de teatru şcolar multilingv
- Standuri ale minorităţilor naţionale
- Prezentare de carte, lecţii de limbă
- Hatwalk – confecţionare de pălării din materiale reciclabile.

16.00 – Proiecţie de filme documentare
17.00 – Piesa de teatru a Liceului Internaţional de Informatică (Bucureşti) – lb. engleză, turcă, română
17.30 – Moment muzical cu Grupul ucrainean Zorea din Bucureşti
17.45 – Piesa de teatru a Colegiului Naţional Ion Neculce (Bucureşti) – lb. italiană
18.15 – Acordarea Diplomelor de participare
18.25 – Moment de muzică şi dans cu ansamblul Uniunii Elene din România

Intrarea este libera.

 

Vizualizări: 208

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Vizaris Fulvia pe Septembrie 29, 2012 la 7:31pm

Mareata organizare ,plina de surprize ca si tematici multiple.Semnificative si manifestarile etnice motivand si mai mult subiectul festivalului.

Comentariu publicat de Adrian Scrimint pe Septembrie 29, 2012 la 10:57am

Felicit impetuasa organizare! Îmi place bogata inserare de evenimente în cadrul festivalului, un fapt relevant, menit să îl ţină  interesant şi activ...

© 2018   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor