GIACOMO LEOPARDI (1798-1837).

Comentariu: G.A.S.

Leopardi se relevă ca prozator, traducător și poet de naționalitate italiană. S-a născut la 29 iunie 1798, acum 220 de ani, în Recanati, o urbe din provincia italiană Macerata, cetate cu o istorie milenară, datând de pe vremea Greciei antice, remarcată astăzi prin monumentala operă a poetului, care i-a dat strălucire şi glorie eternă. O percepem și ca un loc de latinitate, pentru că, începând cu 14 iunie 2003, prin osârdia Ministerului Culturii, a profesorului Ioan Barbu, la Recanati, Mihai Eminescu are imortalizată efigia, alături de Leopardi, de cea a marelui poet italian, pe vestita Colină a Infinitului, pe care se înalţă palatul familiei sale nobile, de marchizi şi de conţi cu rădăcini istorice din secolele XI-XII, însăși părinții lui Geacomo Leopardi, fiind: tatăl, contele Monaldo Leopardi şi mama, marchiza Adelaida Antici.

.         A murit la 14 iunie 1837 și a fost înmormântat în biserica San Vitale de lângă Neapole.

Leopardi s-a identificat cu spiritul intelectual şi multicultural european al secolului 19, cu una din cele mai solitare voci lirice ale literaturii italiene în care se simte, într-o formă extrem dramatică, criza de tranziție către omul modern >> (Antonio Gramsci, citat de Gabriela Danțiș).

          Este un perfecţionist în cultura umanistă, filosofică şi ştiinţifică italiană, pe care a dobândit-o pentru început cu sprijinul preoţilor preceptori, a tatălui său, contele Monaldo, dar, în același timp și pe tot parcursul vieții sale scurte, prin spiritul și voința sa de autodidact.

Motivele centrale ale operei sale sunt constituite de meditația introspectivă neliniștită a ego-ului poetic, pierdut în abisul misterios al universului, în relativitatea și efemeritatea iubirii, în imposibilitatea atingerii hedonismului uman, conștiința durerii cosmice și neantului.

Copleșit de istoria lumii antice, a latinității și elenismului, Leopardi scrie , încă din adolescență,la 14-15 ani, lucrări de mare importanță istorică și socială, între acestea: Virtutea indiană și planul tragediei Pompei în Egipt.

La vârsta de 16 ani, asemenea românului Eminescu, scrie primele eseuri filologice, primele comentarii şi traduceri din scriitorii greci şi latini din perioada decadenţei, traduce ideile poetului elin Moschos şi Batrahomiomahia lui Homer, imitând stilistica acestora.

Îl preocupă, în același timp, scrierile idilice și canțonetele, iar în anul 1820 scrie în numai zece zile canţona” Către Angelo Mai”, publicată în iulie la Bologna. Compune, în aceeași an, idila Visul, Seara zilei de sărbătoare si alte poeme, care vor apărea la Bologna în anul 1824, în primul său volum de versuri, sub titlul de ”Canţone” .

Preocupat de mersul bun al societății italiene și sub influența preocupărilor sociale ale contelui Monaldo, în anul 1823 începe eseul Discurs asupra stării prezente a moravurilor…

Din parcurgerea întregii sale opere se desprind principiile existențiale de bază abordate permanent de scriitorul Leopardi, dominat constant de acestea și pe care le anihilează în scrierile sale. Îl frământă, deopotrivă iluziile și miturile individului, distrăgându-l de la viața ingenuă și naturală - expresii ale prevalenței manifestării obsesiilor pasionale umane, până la amoralism și patologic – efecte umane considerate de el ca un blestem al naturii și frânate doar de legile unei societăți anamnezice și solitudinale, exprimate cu claritate psiho-intelectuală, prin prisma egoismului și rafinamentului stilistic, leopardian.

Viziunea lirică este predominant idilică, cu unele accente polemice, survenite

din resemnare, din acceptarea solitară a salvării radiografiată psihologic, din înțelegerea inutilității revoltei.

Particulara muzicalitate internă a cuvântului din versul leopardian este datorită

valorii sale cultural-lingvistice, și aceasta prin folosirea limbei în care au scris cei trei excepționali scriitori de la finalul Evului Mediu european: Petrarca, Dante și Boccaccio, precum și nume ilustre din perioada sa, precum Carlo Goldoni (1707-1793) - dramaturgul italian, autor al comediei franceze, și îl impune pe Leopardi printre marii poeți lirici ai romantismului european (Canti, 1831 și 1835 – Cântece).

Dar, chiar și din opera sa în proză răzbat numeroase teme ale poeziei (Operette morali, 1827 și 1834 Mici opere morale, dialoguri și eseuri și din Zibaldone, postum, 1898/1900 – Însemnări, jurnal ținut între 1817 și 1832).

Numai din cunoașterea acestei părți din opera sa vastă putem să desprindem influența imenselor sale lecturi și preocupări intelectuale, bogata sa corespondență și traducerile din poeții consacrați ai antichității eline și latine, precum Odele lui Horaţiu, în versuri, realizarea compoziţiilor sale literare, scrise în latină şi italiană, de excepție, fiind determinate substanțial de stăpânirea vechilor limbi eline și latine (savante).

         Pentru a înțelege gândirea sa filosofică, trebuie să pătrundem și să înțelegem bogata sa viață interioară cu profunzimea penetrațiilor abisale ale ființării sale în istoria umanității, pe care o va releva în anul 1826, în epistola scrisă în versuri Contelui Carlo Pepoli, expresie dureroasă a pesimismului său filosofic.

Toate acestea compoziții literare aparținătoare lui Leopardi aveau să se constituie fundamente ale unei opere de erudiție pe care a însumat-o în: Storia dell-astronomia dalle origini al 1811, scrisă în 1813, publicată în Opere inedite, 1878/1880; Saggio sopra gli errori popolari degli antichi, 1815 și Studii filologici, postum 1845.

Din anul 1830 și pâna la sfârșitul vieții,1837, Leopardi redactează Paralipomenele la Batrahomiomahia,o lucrare de mare importanță filosofică, pe care o va valorifica și Auguste Compte în studiile sale de pionerat sociologic.

Leopardi apare în literatură ca o figura apollinică magnifică a Italiei care radiază de mai

bine de două secole cultură și spiritualitate în întreg spațiul cultural european și dincolo de acesta.

Gheorghe Apetroae, Sibiu, 29.06.2018

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor