MAIA MARTIN - Îmbrăţişează-mă-n culoare !

 
 MAIA MARTIN
Îmbrăţişează-mă-n culoare !
 Expoziţie de Pictură
Bucureşti 2012
 
Picture
 
O suspectez pe Maia Martin de un special talent , rar , dar şi pragmatic.  Explic în continuare .  Din tot ce cunosc paralela cea mai stringentă  o gasesc  între  Maia Martin şi Juan Miro cu care produce între 1940 şi 1941 o serie de guaşe numite Constelaţii. Ele amintesc prin tratare şi atmosferă cu munca Maiei, 70 de ani mai târziu, Ne trezim într-o lume bidimensională ,  guvernată de simboluri şi iluzii , cuantificată  prin  pixeli acrilici în cazul Maiei, care ne transmit o stare onirică organizată , idei, invitaţii la reverie,  mirare, şi în final emoţie. Dacă Miro căuta să ne şocheze cu tratările inedite ale unei realităţi utopice Maia se mulţumeşte să ne lase liberi în spaţiul ei plastic, fără patos, fără extravaganţe coloristice, ba chiar mă linişteşte la ea  armonia culorilor care nu trec în strident. Un artist senin, ea ne arată din unghiuri diferite un univers al  existenţei sale pluraliste. Maia este artistul vizualului şi al sonorului, ea împleteşte grafica  împreună cu poezia citită molcom la microfon , într-un triunghi de aur : artistul, textul poetic şi mesajul pentru un ascultător  îndepărtat.  
În expoziţia sa recentă  Îmbrăţişează-mă-n culoare ! Maia ne cere să folosim instinctul, stratificarea senzaţiilor cognitive, la aprecierea a cea ce vedem.  Tablourile sale nu au rame dar delimitarea teritoriului plastic nu este necesară, ochiul trece cu bucurie de la o lucrare la alta. Eu unul sunt flămând de abstract, mulţi dintre noi accesează arta modernă cu un fel de disperare şi refuz la vicisitudinea existenţei, nu eu, nici Maia care este o luptătoare cu prezentul , cu clipa, reducând punctul şi linia la forţa vectorului plasat cu inteligenţă spre ţintă . Şi Maia produce ca şi Miro, o "Constelaţie" aparte, o reconstrucţie a sa,  a unui real uman şi firesc prin elementele folosite:
planuri geometrice care sugerează ordine, geometrii care se complementează amintind desenele copiilor în nisip,
contururi umane, melci care dau senzaţia timpului, căţei alergând pe pajişti , stele sau sori care ne plasează
în universul cunoscut, cupluri angajate în dans şi din toate , din spatele pânzei, simţim zâmbetul artistei, dragostea pusă în culoare cu umor şi maliţie.  Este o stare de bine, suntem purtaţi într-un spaţiu seren, plin de aer , de lumină , nimic nu ne ameninţă în acest Eden al culorii şi al mişcării. Căpătăm o senzaţie de plenitudine , suntem asiguraţi că lumea utopică a Maiei este de fapt derivată din noi, din întâmplările zilei din trăiri şi evenimentele cotidiane care se caţără pe pânză  ca să ne facă cu ochiul mult timp după ce am părăsit expoziţia. Am avut, personal, privilegiul să lucrez cu Maia la proiecte de carte, a făcut grafică şi a oferit desene cu generozitate şi promptitudine rar întâlnite.
Ne aşteptăm de la artişti la un anume orgoliu şi egoism firesc artei, la o cramponare pe stil şi metodă , nu este cazul Maiei care oferă cu dărnicie din ce are , suflet şi afectivitate creatoare, spre deliciul spectatorului surprins de sinceritate.  Nu căutaţi în spatele tablourilor explicaţii savante. Totul este la vedere , expus cu har şi dragoste fără limite.
 
Adrian Grauenfels
2012

Vizualizări: 260

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

Comentariu publicat de AGO.OTA pe Mai 19, 2012 la 5:08pm

Felicitari sincere pentru tot ce face Maia Martin!!!!!!!!!!!!!!!!

Comentariu publicat de Delia Staniloiu pe Mai 19, 2012 la 11:34am

"oferă cu dărnicie din ce are , suflet şi afectivitate creatoare, spre deliciul spectatorului surprins de sinceritate. Nu căutaţi în spatele tablourilor explicaţii savante. Totul este la vedere , expus cu har şi dragoste fără limite."
cît adevăr în cele afirmate aici. Am avut norocul să o cunosc personal pe Maia şi parte din deosebitele picturi ale ei. După opinia mea, Maia însăşi este o lumină care respiră pictură, iar lucrările ei sunt o explozie de trăiri. De aceia cred că pictează abstract pentru că picturile ei sunt rrăirile şi sentimentele ei care sunt culoare, optimism, bucurie. Credeam că nu înţeleg pictura abstractă dar de cînd am cunoscut-o pe Maia mi-am dat seama că aceasta nu trebuie înţeleasă trebuie doar să transmită. Când privesc lucrările Maiei parcă respir aer curat, parcă bucuria-mi umple inima. Sinceră admiraţie pentru om şi pictor. Am avut onoarea ca la albumul acesta Îmbrăţişează-mă-n culoare, să scriu câteva versuri, lucru de care sunt foarte mândră, cu atât mai mult cu cît la pictura modernă versurile erau clasice.Felicitări Maia, pentru tot ceea ce faci.Sunt mândră că te cunosc.

Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Mai 19, 2012 la 5:56am

Talenzul ei,este deosebit!Felicirări şi pentru acest frumos colaj de cuvinte!

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor