Miriam Gamburd - Homo Vulgaris, artist de geniu la etajul I

Miriam Gamburd - Homo Vulgaris, artist de geniu la etajul I 


Miriam Gamburd este unul din cei mai complecși și intriganții artiști Israelieni. De ani, Miriam construiește un limbaj unic, folosind virtuozitate tehnică și o expresie deosebit de puternică care are rădăcini în renaștere, simbolism și expresionism. Munca ei este aparte și specială din toate unghiurile și punctele de vedere. O nouă expoziție deschisă la Tel aviv - Casa artiștilor (strada Elharizi) este un nou triumf al artei de bună calitate, profund academică și deci  deconectată de modernismul forțat, artificial, cu care ne hrănesc în general galeriile de artă.  În două săli, la etajul I, Miriam dezvoltă o viziune arhitectonică a muncii sale de sculptor și desenator. Subiectele ei par a veni din  urmă, din Talmud, Biblie,  sau din Europa medievală, uneori le găsim într-un  dialog alert cu clasicismul european. Fizicul și metafizicul se împeltesc intim în munca artistei. Sculptura "Nașterea Lilithei" este inspirată de o fântână din catedrala sf. Vitus din Praga, acolo un demon din piatră scuipă apă și foc, atunci când nu este văzut. În Bible Lilith apare o singură dată în Isaia 34:14- "Fiarele din pustie se vor întîlni acolo cu cînii sălbatici, și țapii păroși se vor chema unii pe alții. Acolo își va avea locuința năluca nopții, și își va găsi un loc de odihnă". 


Sculptura "Prunii în floare" este inspirată de o veche si emotionantă  legendă japoneză. Multe desene și schițe refac scene și personaje din Talmud, cum ar fi Lilith, demonul înaripat care este prima soție a lui Adam. În expoziție vom găși și sculpturi sau construcții complexe bine documentate, extrase din cartea sa monumental ă "Impulsul rău, e foarte bun" care în esență este o odă vizual ă, admirativă, pentru poveștile din Talmud și din Midrash. Cu forță și curaj Miriam atacă subiecte "taboo" în artă și  în iudaism. Este o desenatoare de forță în Israel, ea crează și modelează mediul figurativ cu o mâna sigură și încercată, precum se practica în renaștere. La o atentă privire realizăm că desenele sale nu sunt naturaliste și nu urmăresc o descriere exactă a realului adresat. Folosind tehnica desenului precis, clasic, ea fură spectatorul și îl invită într-o călătorie elaborată, personală, care respinge convenții sau  constrângeri larg acceptate, artista rămânând fidelă acurateții unui mesaj care îmbină la un loc trecutul cu prezentul, mitul și tradiția. Spațiul fizic este insuficient temelor și motivelor expuse. După spusele curatorului expoziției  Arie Berkowitz "o imaginație debordantă, plină de surprize și uneori teatralitate caracterizează opera lui Gamburd". Cu ușurință artista trece în surealism dar în toate lucrările recunoaștem dragoste și durere. Expoziția numită sugestiv "Homo vulgaris"  prezintă evoluția umană de la homo sapiens la homo erectus  spre  omul vulgar actual. Pe o rolă de hârtie albă, de 10 mt lungime Miriam produce o lucrare care este o chintesența și un ecou al sculpturilor și al desenelor sale din trecut. Desen după desen, artista crează un imens și vast panteon al ideilor și al subiectelor care o frământă. Privirea ne fuge de la un detaliu la altul, anatomia unui corp, schița unui soldat roman călare, animale mitologice sau închipuite, îngeri, dar și pete voit trasate care fragmentează cu granițe imaginare teritoriul unei fresce făcută din elemente care trăiesc un dialog perpetuu. Spațiul alb trebuie cercetat cu o minuțioasă atenție pentru că fiecare detaliu are forță și semnificație.


Bărbați vârstnici, în nud, stau în cerc la o dispută încinsă, în timp ce trei femei se păruiesc ceva mai încolo. Poziționați invers, câțiva Criști geometrici își caută poziții neconvenționale, arhitectonice,  țintuiți pe cruci vag sugerate. Îngeri, păsări, elicoptere moderne, schițe de eșafodaje și arhitecturi futuristice fac loc unor orașe utopice cu piețe în care tronează statui clasice produse de Rodin sau Antonio Canova,  plasate nu departe de moschei din Baku sau Dubai. Dar să nu creadă cineva că imaginația este limitată aici. Vom mai găsi femei ale islamului acoperite de hijab, schițe ale unor sculpturi executate de Gamburd în trecut, sau îngeri îmbrățișați în acte de iubire explicită. Ne este clar că vizonam o capodoperă, un desen virtuos plin de conotații și asociații induse și transmise cu măiestrie de artistă. Spiritul sau este ascuțit, lucid, uneori caustic în această expoziție de excepțională forță prin execuție  dar și prin concepția creativ-intelectuală. De pe un perete și de la înălțime peste creștetul publicului ne scrutează demonul  Lilith care sintetizează omul modern,  de fapt pe noi spectatorii. Este o construcție hibridă în care dintr-un bazin uman răsar picioare și un gât lung care susține craniul unui animal carnivor, o femelă, care și-a păstrat urechile intacte. Picioarele sunt diferite, intrigante, unul este uman, dar celălalt răsucit cu 180 de grade, se termină cu copita unui animal nu tocmai casher la evrei. Aceste contradicții sunt ecoul mutaților și al dilemelor omului modern, care nu se poate lepăda de dogme dar nici de esența sa pur animalică. Cu un final zâmbet sarcastic Gamburd împodobește urechea omul vulgar cu o fundă roz disonantă ca tot kitschul care plagiaza artele aici și aiurea.

Expoziția "Homo vulgaris" rezonează și merită pe deplin vizionarea. Ne vom da seama cât de mult ne-am îndepărtat de idealul estetic al artelor, plagiate și subminate azi de ideologii, sectarism, dar mai ales de ignoranță și declin cultural.

Adrian Grauenfels, text si foto 2019

Vizualizări: 27

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor