Moda personajelor cu nume de import în literatura pentru copii

Observ, de la o vreme, că sunt autori de literatură pentru copii care dau personajelor pe care le creează nume de rozonanță exotică, ce nu au nicio legătuă cu onomastică românească.

O primă carte care mi-a atras atenția este cea semnată de Ioana Nicolaie: Aventurile lui Arik, apărută la Editura Corint Junior, 2008, cu ilustrații foarte frumoase de Mihail Marian. Personajul este păstrat de autoare și în volumul Arik și mercenarii, Editura Art, 2013.

Altă carte care folosește aceeași rețetă a unui nume de import este Aventurile lui Riki de Ana Maria Florea, apărută chiar în aceste zile la Curtea Veche Publishing.

Nu sunt singurele exemple, dar mă opresc aici.

Oare utilizarea unor nume românești duce la o mai proastă vânzare a tirajului? Vinde mai bine un nume cu rezonață scandinavă? Valoarea unei cărți și atractivitatea acesteia stau în rezonanța de import a numelui personajelor?

Nu cred. Autorii (câți mai sunt) de literatură pentru copii nu vor vine mai bine dacă își denumesc personaje cu nume exotice sau dacă își schimbă ei înșiși numele. Singura modalitate de a pătrunde pe piață și de a ajunge la inima celor mici este să creezi personaje convingătoare, să ai suficientă imaginație pentru a crea un ”scenariu” cu adevărat original (marea problemă), să ai umor, să găsești o temă care îi interesează pe ei, nu pe tine sau pe editor, să ai o ilustrație de calitate, să găsești o editură care să investească într-un produs care este scump, să ai o difuzare eficientă ș.a.m.d. Dacă toate aceste condiții sunt împlinite, vă rog să credeți că veți vinde bine și dacă personajele dumneavostră se vor numi Victor, Ionel, Sergiu sau Ioana. Și ar fi bine să se numească așa, dacă mai ținem la limba română, la tradițiile și onomastica românească.

Încercați și veți vedea.

Petre Crăciun

Citeste si aici

http://www.literaturacopii.ro/stire-poezie/nunta-la-pe%C8%99tera-mu...

Vizualizări: 142

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor