Monarhia Constituțională ca soluție viabilă

            Există din ce în ce mai multe voci care susțin reinstaurarea Monarhiei în România ca o necesitate firească pentru o reîntoarecere la normalitate. 

          Sigur că și eu, la rândul meu, îmi doresc o Monarhie Constituțională ca soluție viabilă pentru însănătoșirea grabnică a instituțiilor fundamentale ale statului dar și pentru recuperarea grabnică a unui timp în care evoluția României a fost făcută cu încetinitorul, însă trebuie să mai avem puțintică răbdare pentru parcurgerea unor etape indispensabile.

           Complexitatea acestui lucru ține în mod categoric de îndeplinirea unur criterii sociale dar mai ales legislative. Modificarea Constituției este un prim pas, voința parlamentară, referendumul, pregatirea tranziției, adaptarea legislației sunt pașii următori. Însă eu am presimțirea că cel mai important pas a fost făcut: declarațiile unor foarte importanți și influenți lideri politici actuali pro-monarhici.

Majestatea Sa Regele Mihai I al României

           Din punctul meu de vedere lucrurile vor decurge cam așa: Modificarea Constituției cu varianta deschisă pentru forma de Guvernare, câștigarea alegerilor prezidențiale de către Crin Antonescu, pregătirea terenului pentru viitorul referendum pro-Monarhie, discursurile concertate ale liderilor parlamentari, guvernanți, președinte. Astfel, în câțiva ani (2015 - 2016) ar putea exista șanse reale pentru îndeplinirea acestui vis: Monarhie Constituțională !

             Visul meu ar fi să asist la un eveniment istoric până în 2016: președintele României, Crin Antonescu, într-o ipostază de înmânare a prerogativelor monarhice. Până atunci însă mai sunt extrem de multe lucruri de pus la punct în România. 

Vizualizări: 1645

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Menelas CAPLOIU pe Noiembrie 25, 2013 la 6:00pm

Dezordinea  organizată, este  punctul  forte  pentru  modificări structurale.

O  soluţie ar  fi,  monarhia.

Şi  asta  este  o  doamnă  pleşuvă, ce-şi  cată  rădăcinile-n  adâncuri.

Ce  ispravă  demnă  de  laudă, să  căutăm  aur  în  negura  timpului!

Comentariu publicat de Andrei A. RADU pe Noiembrie 8, 2013 la 6:31pm

Ha-ha-ha!

Comentariu publicat de ilie adrian pe Noiembrie 4, 2013 la 7:36pm

   Este doar parerea dumneavoastra,a mea este alta...fara punct

Comentariu publicat de Andrei A. RADU pe Noiembrie 4, 2013 la 7:28pm

Doamnelor și domnilor, observ că subiectul acesta, al monarhiei, suscită încă pasiuni, deși mi se părea că s-a lămurit. În aceste condiții mă simt dator să intervin din nou, chiar dacă mă voi repeta.

1. Situația politico-economică din România este gravă, mulți oameni sunt disperați și se agață, ca și înecatul, de un pai, paiul fiind...monarhia.

2.Fostul suveran, regele Mihai, este, în prezent, doar ....un monument istoric.

3.Legea salică, după care s-au ghidat regii României, impunea urmaș la tron exclusiv de sex masculin, deci regele Mihai nu mai are urmaș legitim, dacă vrea săfie consecvent legilor casei regale.

4.Deviza casei regale, „Nihil sine Deo”, poate ascunde o capcană: având în vedere că NU există zei sau dumnezei de niciun fel, putem concluziona că „ex nihilo nihil”.

5. A moșteni o funcție în stat, chiar și simbolică, este neprincipial.

6. Sondajele în privința regalității s-ar puteasă fi crescut , dar sunt mult sub 50%.

7. Modernizarea statului român s-a realizat sub regim monarhic, dar în secolul XIX societatea era altfel, mentalitățile difereau mult față de prezent. Nu ne putem întoarce în timp. Progresul social, cu sincopele sale, are , totuși, o singură direcție.

8. „Toate, absolut toate popoarele și țările civilizate au fost sau sunt monarhii” Păi Elveția sau SUA, unde sunt? Ori n-or fi...civilizate??? Ați uitat că Roma a cunoscut cea mai dinamică dezvoltare sub regim republican? Civilizația ateniană, spiritus rector în artă, știință, filosofie, politică, etc, în antichitate, nu cumva a fost...republică? Hm....

9.Anti-religie, anti-regalitate nu pot fi nicicum catalogate drept anti-civilizație. Sunt păreri și opțiuni perfect valabile, ÎN CADRUL civilizației! Necivilizată este doar atitudinnea absolutistă și intolerantă.

10. Fără...„punct”!

Comentariu publicat de ilie adrian pe Noiembrie 4, 2013 la 6:34pm

   Nu pot intelege nicidecum o persoana ca dumneata,domnule Valeriu Turcanu,care vine cu astfel de comentarii de dragul de a fi Gica-Contra,fara de argumente solide.Istoria nu pune puncte domnule Turcanu.Doar oameni pun puncte.Eu am sa pun punct acestei discutii,pentru ca nu vad rostul contraziceri cu dumneavoastra,Sondajele de care dumneavoastra va legati in sprijinul afirmatiilor dumneavoastra este fals,ca si decizia Curtii Constitutionale,referitoare la referendumul de destituirea al lui basescu.Maine daca se va face un asemenea referendum,eu sunt convins ca dupa o dezbatere serioasa,scorul in favoarea monarhiei ar fi net superior,Pastrati parerile denigratoare pentru dumneavoastra,iar daca sunteti o persoana serioasa incetati cu denigrarile la adresa Regelui,carepentru noi romanai este un simbol si face parte din istoria neamului nostru,chiar daca anumite persoane din tara si din afara,sustin bazaconii,pentru ca nu ne au la inima.

Comentariu publicat de Valeriu Țurcanu pe Noiembrie 4, 2013 la 12:48pm

Punctul il va pune istoria. Discutia aceasta pare a fi un dialog scris de Eugen Ionesco.

Comentariu publicat de Terezia Filip pe Noiembrie 4, 2013 la 12:26pm

Încrâncenarea antimonarhică e o maladie de tip bolşevic. Sufletele obstrucţionate  de înapoiere şi sărăcie, de inaccesul la cultură şi spiritualitate vor nutri mereu un fel de ură patologică anti-regalitate, anti-civilizaţie, anti-religie şi anti-creştinism. Când ştii să consumi libertatea ca pe un bun nepreţuit vezi lucrurile prin altă grilă. Anumite dimensiuni ale lor nu se întrezăresc decât prin prisma  libertăţii şi a spiritualităţii. Citiţi istoria şi vedeţi că toate, absolut toate,  popoarele şi ţările  civilizate de astăzi au fost ori sunt monarhii. A avea regalitate, a fi demn de ea, a o înţelege şi a o servi  este un act de maturitate civică şi istorică, este o demnitate care se câştigă cu/prin  merite personale, cu acte de demnitate probate. Tot aşa cum regalitatea îşi înalţă poporul pe care-l conduce. Toate cuceririle democratice ale României, toată dezvoltarea ei instituţională modernă s-au făcut în cei 82 de ani de regalitate. Punct.

Comentariu publicat de Valeriu Țurcanu pe Noiembrie 4, 2013 la 11:40am

Asta este fata dumneavoastra adevarata? Istoria stramosilor dumneavoastra ar trebui sa o cunoasteti. Sau va deziceti de ea? Unor asemenea persoane li se mai spune si intr-un mod aparte. Oare cum? Intr-adevar, mare este gradina lui Dumnezeu. Cit priveste numele meu, stiu cum se scrie. Dar ma intreb, ce are asta cu aberatiile monarhice? Slava domnului ca, dupa cum arata sondajele, poporul nu impartaseste parerile dumneavoasrtra. Iar cit priveste "lingaul Moscovei", chiar sunteti nostim. 

Comentariu publicat de Valeriu Țurcanu pe Noiembrie 2, 2013 la 4:07pm

Poate pentru dumneavoastra istoria noastra incepe cu Carol, iar pentru mine incepe mult mai inainte. Iar in privinta dreptului voloh sau legii pamantului ar trebui sa va documentati. Daca vreti sa va proclamati ruda saraca a famiilor regale catolice este problema demnitatii dumneavoastra, iar aceasta saracie de duh nu ar trebui sa o impuneti nimanui. Toate tarile ortodoxe au scapat de monarhii.

Comentariu publicat de ilie adrian pe Noiembrie 2, 2013 la 1:42pm

   Daca suntem perceputi ca "TARA TIGANILOR",este pentru ca un presedinte mascarici ca basescu,nu are altceva de facut de cat sa planga la moartea regelui lor.Emanciparea tari a inceput odata cu cucerirea Independentei de Stat,domnule Turcanu,sub nimeni altul de cat Carol,strabunicul lui Mihai de Romania(impamantenit la noi),fiind mult mai roman de cat multi alti concetateni de-ai nostri care s-au tiganizat in epoca comunista,jignind total simbolurile si valorile nationale stramosesti.

  Stefan se rasucete in gropa,precum si Decebal si Burebista,daca ar auzi ce spuneti dumneavoastra despre alegerea lor prin vot ...si ca au domnit peste niste "republici voievodale" in "vlachii".

  Daca dorim sa avem demnitate si decenta,sa ne pastram identitatea si sa avem acces la tehnologii,trebuie sa ne inrudim cu marile Case Regale ale Europei,care le detin si care le cedeaza si rudelor mai sarace din cand in cand.

  Nu principele Radu urmeaza la tron dupa Mihai,ci printul Nicolae.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor