Mulţumesc prioritar Lui Dumnezeu, că m-am născut fără nici un talent. Punct :)

           Talentul nativ nu e niciodată un har de la Dumnezeu. Dacă ar fi aşa, înseamnă că Dumnezeu e un individ nedrept, îi favorizează pe unii şi îi defavorizează pe alţii, după o mentalitate rasistă, sau după un algoritm de jocuri de noroc, sau chiar de ruletă rusească. Talentul e talantul, adică de-al Cezarului. Dacă există un lucru, pentru care vreau să-i mulţumesc prioritar Lui Dumnezeu, acela este că m-am născut fără nici un talent. Punct :)

           Totuşi, vă explic imediat şi de ce. Deci, vreau să-i mulţumesc prioritar Lui Dumnezeu, pentru faptul că m-am născut fără nici un talent. Asta înseamnă că divinitatea e în acord cu vibraţia mea launtrică şi nu necesită să-mi dea în plus nişte cârje, un exoschelet computerizat din metale rare, care să-mi corecteze erorile şi să-mi care balastul greu, pe mai departe. Că am răspuns adeseori provocărilor sportive, artistice, ştiinţifice, asta e altă discuţie. Cu puţină muncă şi cu exerciţii de meditaţie corectă, creierul evoluează conştient şi te poţi ridica aproape la orice aşteptări. Dar altul este contextul în care se face acest lucru şi nu e cazul să detaliez aici.

           Orice talent nativ, e o barcă mai mare, o barcă dată dată la naştere celui care are un balast mai mare de cărat cu el şi care s-ar scufunda într-un timp foarte scurt, în lipsa unui ajutor din afară. Dacă există o bibliografie în acest sens, aş pune în capul listei "Povestire (prelegere) despre antihrist" , de Vladimir Soloviov. Talentul e mai degrabă o măsură a făţărniciei şi un acoperământ al răutăţii, care de fapt, înseamnă acelaşi lucru. Făţărnicia e o răutate supremă. În timp ce răutatea te aşteaptă după colţ, să-ţi dea în cap, făţărnicia stă la pândă să-şi facă 100 de aliaţi în acelaşi scop, să-i convingă mai întâi că trebuie, că e justificat, să-l tocmească în secret pe altul să-ţi dea în cap. Ca lui Eminescu de exemplu. Ori pentru asta, îţi trebuie cu adevărat talent, pe lângă făţărnicie şi răutate.

           În general, modul de percepţie asupra talentului, ca fenomen, este simplist şi liniar, ce corespunde modului clasic din educaţie, la nivelul înţelegerii lumii în care trăim. Se spune de la nivel academic, faptul că ne naştem cu anumite predispoziţii, din familie, de la părinţi, din anturaj, predispoziţii şi aptitudini care apoi sunt cultivate prin educaţie, unii mai isteţi ajung mai repede la rezultate, alţii rămân în urmă deşi muncesc mai mult, alteori e invers, apoi că unii mai greşesc câte puţin, dar apoi revin, bla, bla, bla. Liniar şi infantil, gândire savantă la nivel de clasa a 6-a. După părerea mea, acest mod de a privi lumea în care trăim, e ca un tratament medical de pe google. Simplist şi dăunător în cele mai multe cazuri. Logica aceasta a lucrurilor, nu va explica de ce părinţii lui Beethoven erau alcoolici şi schizofrenici, sau de ce copiii lui Nicolae Iorga erau slabi la minte. Totul se face după alte repere şi după altă dinamică neliniară. Există studii de dinamică neliniară a vieţii, mult mai complexe.

           Niciodată lucrurile nu sunt ceea ce par a fi. Pe făţarnic îl recunoşti uşor în orice anturaj, după cum stă la pândă, cu ochiul rău activat, gata-gata să-i explodeze creierul de la atâta rahat, la cel mai insignifiant detaliu. Noroc că nu sunt mulţi, dar de obicei îi găseşti la un loc, pentru că se caută unul pe altul, mânaţi de aceleaşi răutăţi necondiţionate. Corb la corb nu-şi scoate ochii niciodată. La unii, iubirea e necondiţionată, la alţii, răutatea e necondiţionată. Adică sunt mai jos ca animalele, ca şi vibraţie sufletească. În biserici dacă intri şi acolo îi găseşti. Îi găseşti întotdeauna în primul rând din faţă să-i remarce preotul, sperând că, în schimbul faptului că le cumpără câteva lumânări, vor găsi în preot un aliat la răutăţilre lor necondiţionate. Aceştia sunt mai răi ca pâgânii cei care nu intră niciodată într-o biserică. Sunt aceia despre care a fost lăsat scris "Fiul Omului merge precum este scris despre El; dar vai de omul acela prin care este vândut Fiul Omului. Bine era de omul acela dacă nu s-ar fi născut"(Marcu 14.21) - Ups!

           Drept dovada faptului că talentul e totuna cu răutatea, e că el, talentatul, făţarnicul, răutăciosul, nu crede asta. El crede că prin propriile puteri e aşa, ba chiar crede că face parte dintr-o elită, spre deosebire de alţii. Pe o mică parte dintre ei, talentul reuşeşte să îi recupereze totuşi din zona balastului greu şi a vibraţiilor josnice, ca să nu se scufunde înainte de vreme. Şi aici intervine, în mod favorabil, factorul TIMP, ce ar putea nici să nu existe pentru alţii. Timpul e SPAŢIU adus la forma roţilor dinţate, care macină ca pe o făină fină, în scopul remodelării ulterioare a aluatului dospit, tot ce intră în raza angrenajului lor de cuplu mecanic brut. Apoi afişează cât a durat. A murit Horea pe roată, că a murit Hristos pe cruce. În timp ce Silviu Brucan a fost făcut vedeto PROTV până la adânci bătrâneţi, pentru că a semnat cu mâna lui condamnările la moarte, ale martirilor închisorilor bolşevice. Unii ajunşi Sfinţi ai închisorilor comuniste.

           Şi cu toate acestea, cei mai mulţi dintre cei talentaţi aleg să se scufunde, cu toată flota şi cu tot ajutorul ce li se dă. Li se dă un SPAŢIU mai mare şi li se dă un TIMP mai mare. E dovada faptului că Dumnezeu îi iubeşte necondiţionat la fel ca pe alţii şi e dovada faptului că TIMPUL a fost inventat pentru ei. De cele mai multe ori, degeaba. Reversul e că mult ţi se dă, mult ţi se cere. O sumedenie de ştiri ne bombardează zilele acestea. De la preoţi talentaţi, milionari în euro şi pedofili şi până la artişti care s-au sinucis că nu mai puteau de bine. Nu eu îi judec, dar se vede că ei nu au o cruce pe care să o ducă până la capăt, ei au un talent pe care nu-l duc până la capăt. Asta e diferenţa, o mică MARE diferenţă.

Vizualizări: 93

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de RobertC pe Aprilie 7, 2018 la 8:01pm

1. Fericiţi sunt cei care au iubit pe Hristos mai mult decât toate ale lumii şi trăiesc departe de lume şi aproape de Dumnezeu împărtăşindu-se de bucurii paradisiace încă de pe pământ.

2. Fericiţi sunt cei care au izbutit să trăiască ascunşi şi, dobândind virtuţi mari, n-au dobândit nici măcar o faimă mică.

3. Fericiţi sunt cei care au izbutit să facă pe nebunii pentru Hristos păzindu-şi în felul acesta bogăţia lor duhovnicească.

4. Fericiţi sunt cei care nu propovăduiesc Evanghelia prin cuvinte, ci o trăiesc şi o propovăduiesc prin tăcerea lor, prin harul lui Dumnezeu, care îi trădează.

5. Fericiţi sunt cei care se bucură când sunt clevetiţi pe nedrept, iar nu atunci când sunt lăudaţi pe drept pentru viaţa lor virtuoasă. Acesta este semnul sfinţeniei şi nu nevoinţa seacă a faptelor trupeşti şi numărul mare al nevoinţelor, care, atunci când nu se fac cu smerenie şi cu scopul de a omorî pe omul cel vechi, creează numai simţăminte false.

6. Fericiţi sunt cei care preferă să fie nedreptăţiţi decât să nedreptăţească şi primesc netulburaţi şi în tăcere nedreptăţile, arătând cu fapta că ei cred “întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul” şi de Acesta aşteaptă să fie îndreptăţiţi, iar nu de oameni, în felul acesta izbăvindu-se de deşertăciune.

7. Fericiţi sunt cei care fie s-au născut betegi, fie s-au făcut din neatenţia lor, dar nu murmură, ci slavoslovesc pe Dumnezeu. Aceştia vor avea locul cel mai bun în rai împreună cu mărturisitorii şi mucenicii, care pentru dragostea lui Hristos şi-au dat mâinile şi picioarele lor spre tăiere, iar acum, în rai, neîncetat sărută cu evlavie picioarele şi mâinile lui Hristos.

8. Fericiţi sunt cei care s-au născut urâţi şi sunt dispreţuiţi aici, pe pământ, deoarece acestora, dacă slavoslovesc pe Dumnezeu şi nu cârtesc, li se păstrează locul cel mai frumos din rai.

9. Fericite sunt văduvele care au purtat haine negre în aceasta viaţă, fie şi fără voie şi au trăit o viaţă duhovnicească albă slavoslovind pe Dumnezeu fără să murmure, iar nu cele care poartă haine pestriţe şi duc o viaţă pestriţă.

10. Fericiţi şi de trei ori fericiţi sunt orfanii care au fost lipsiţi de afecţiunea părinţilor lor, deoarece unii ca aceştia au izbutit să-şi facă pe Dumnezeu Tată încă din această viaţă, având în acelasi timp depusă în casieria lui Dumnezeu afecţiunea părinţilor lor, de care s-au lipsit şi care creşte cu dobândă.

11. Fericiţi sunt părinţii care nu folosesc cuvântul “nu” pentru copiii lor, ci îi înfrânează de la rău prin viaţa lor sfântă, pe care copiii o imită şi, bucuroşi, urmează lui Hristos cu nobleţe duhovnicească.

Fericirile Sfântului Paisie Aghioritul

Comentariu publicat de RobertC pe Aprilie 6, 2018 la 8:29pm

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor