NE-A PARASIT SCRIITORUL MIRCEA SERBANEASCU

ADIO – MIRCEA ŞERBĂNESCU!

de Florin Contrea

 

            Pe măsură ce timpul trece mi-e din ce în ce mai greu să mă apropii de tastatură… Cu atât mai mult cu cât soarta mă obligă uneori să transmit şi veşti care ne întristează sufletul. Aflu, prin intermediul telefonului că ne-a mai părăsit un scriitor important.

            Mircea Şerbănescu făcea parte din acea rară categorie de oameni care m-au impresionat adânc prin forţa personalităţii lor, prin stilul artistic inconfundabil, prin armonia şi muzicalitatea expresiilor pe care le alegea în scris.

            O stare de acută osteneală mă împiedică să mă concentrez în evocarea sa, atât cât mi-aş fi dorit, atât cât ar merita. O vor face alţii cu mai multă măiestrie. Nu am în faţa ochilor lista îndelungată a titlurilor operelor sale. Ştiu că am mai evocat în acest loc câteva din operele sale. A scris mult şi cu folos. Povestiri pline de sensibilitate, romane scrise în maniera cea mai modernă chiar de acum câţiva ani încredinţate tiparului.

            Mai este momentul să evoc felul de neuitat cum îşi conducea manifestările culturale. Avea multă energie şi farmec, reuşea să adune în jurul său personalităţi importante, în sala de rezonanţă istorică a Timişoarei denumită Lyra, unde prezenta lună de lună opere literare de mare varietate stilistică dar şi de o calitate artistică de necontestat realizate de autori cunoscuţi. Aproape întotdeauna reuşea să aibă sala plină cu un public avizat şi atent…

            Dintre nenumăratele sale scrieri amintesc aici romanul Neîntoarcerile, un model de analiză psihologică şi sociologică, apoi, o operă de critică şi istorie literară despre Palia de la Orăştie, şi altele pe care memoria nu-mi mai permite a le pomeni aici…

            Cei care l-au cunoscut şi preţuit vor punea veni să-şi ia rămas bun de la autorul nostru luni 30 iulie 2012 la cimitirul de Calea Lipovei din Timişoara la orele 11, 30.

            Opera sa literară, critică şi culturală nu va putea fi uitată uşor…

            Dumnezeu să-l odihnească!

             

 

 

 

Vizualizări: 24

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor