In memoriam RADU G.TEPOSU

(n. 19 aprilie 1954 la Sirnea, Jud.Brasov – d. 05 noiembrie 1999)

 

     Marturisesc faptul ca scriind aceste randuri (asa cum o fac de multi ani incoace in lunile aprilie si noiembrie) ma incearca de fiecare data noi emotii, ganduri, amintiri si sentimente. Ma gandesc la un mare OM, scriitor, critic literar, eseist, director de reviste, tata, familist.

Pe 5 noiembrie 1999, pleca la ingeri in urma unui tragic accident de masina.

Radu G.Teposu, caci despre el este vorba, este unul dintre cei mai mari critici literari si eseisti pe care i-a avut literatura romana.

Reprezentant al generatiei optzeciste, al gruparii clujene de la “Echinox”, membru fondator al ASPRO, si, fireste membru in Uniunea Scriitorilor din Romania.

A infiintat, alaturi de Ioan Buduca, Ioan Grosan, George Tara si Lucian Perta grupul “Ars Amatoria”.

Asa cum se stie, a facut si gazetarie, jurnalism cultural, social, politic, publicand peste 2.500 de articole.

A debutat publicistic in revista "Echinox" (1975) cu un articol despre L. Blaga. Dupa colaborarea la Scriitori romani. Mic dictionar (Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1978), volum coordonat de Mircea Zaciu, debuteaza editorial cu eseul Viata si opiniile personajelor (Ed. Cartea Romaneasca, 1983). Colaboreaza cu articole critice si eseuri la: "Echinox", "Steaua", "Tribuna", "Familia", "Amfiteatru", "Romania literara", "Luceafarul", "Viata Romaneasca", "Caiete critice" (supliment al "Vietii Romanesti"), "Contemporanul", "Orizont", "Ramuri", "Convorbiri literare", "Astra", "Tomis", "Flacara", "Viata studenteasca", "Tribuna Romaniei", "Curierul romanesc", "Cuvintul", "Nouveaux Cahiers de l'Est" (Franta) s.a.

Dupa debut, a publicat cartile: “Viata si opiniile personajelor” (1983), “Istoria tragica si grotesca a intunecatului deceniu literar noua” (1993), “Suferintele tanarului Blecher” (1996).

A fost redactor la Revista “Amfiteatru”, “Flacara”, “Viata Studenteasca” (pana in 1990).

La scurt timp, a fondat revista “Cuvantul”, devenind ulterior directorul Grupului de Presa “Cuvantul” ce includea revistele “VIP”, “Lumea misterelor”, s.a.

A fost distins cu urmatoarele premii: premiul revistei "Contemporanul" (1993), premiul revistei "Poesis" (Satu Mare, 1993), premiul "Paula" pentru critica si istorie literara (Brasov, 1993).

Referinte critice asupra cartilor autorului: Gheorghe Grigurcu -"Viata si opiniile personajelor" de Radu G. Teposu ("Familia", 1984); Nicolae Manolescu - Emanciparea personajului ("Romania literara", nr. 2/1984); Mircea Iorgulescu - Metacritica ("Flacara", 1984); Val Condurache - Viata din carti ("Convorbiri literare", 1984); Adrian Marino - Procedee critice si literare ("Tribuna", 1985); Ion Bogdan Lefter - Analiza sau sinteza? ("Amfiteatru", nr. 9/1986); Mircea Mihaies - Discretia freneziei ("Orizont", 1987); Al. Cistelecan ("Cuvintul", 1993); Marcel Pop Cornis -Rom an ia n Post mo dernism: the Politics of Poetics (in volum Postmo-dernism. An International History, editori Dowe Fokkema & Hans Bertens, 1994); Laurentiu Ulici - Un "stop-cadru" cit un film ("Romania literara", 1994); Ion Simut (in volum Critica de tranzitie, Ed. Dacia, 1996); Stefan Borbely (in volum Xenograme, Ed. Cogito, 1996); Gabriel Dimisianu -Critica si confesiune ("Romania literara", 1997); Oana Caftangioglu - Un debut recuperat ("Paralela45", nr. 1/1997) s.a.

        Aveam doar 17 ani cand l-am cunoscut. Mi-l amintesc in redactia de la “Amfiteatru”, cu cate emotii urcam straduta dinspre Gara de Nord, intram intr-un hol, apoi in redactie. Un loc plin de carti, manuscrise asezate peste tot (pe birou,  masa, rafturi, pereti) ce asteptau sa fie citite de maestru. Avea rabdare cu oamenii, nu se grabea niciodata. Avea un fel de intelepciune a unui om ce parca nu a trait o viata, ci mai multe. Era tipul de  profesor gata sa te invete tainele scrisului. Parca vad masa de scris din redactie. Hartii, dosare, biletele. Mi-a ramas in minte agenda de lucru, mereu incarcata, tot timpul scria ceva acolo si multitudinea de creioane colorate, pixuri, stilouri. Era personalizat locul. Un fel de calm, de liniste interioara te cuprindea cand erai in redactie. Se facea, parca, cea mai buna cafea din cate bausem. Nu aveai teama sa fii in fata lui atunci cand iti citea textele. Nu te certa, nu ridica glasul. Nu era un critic rau. Iti explica metodic, lua fiecare vers si il intorcea pe toate fetele. Asa am invatat sa “vad” poezia, s-o simt, s-o pipai.

L-am vazut si cu alte ocazii, la lansari de carte, festivaluri, targuri, imi placea sa il ascult citind. Nu te temeai in preajma sa,  nu te incerca “frica”, asa cum era in preajma altor critici literari. Asa cum am spus avea un fel de energie, o fascinatie pe care ti-o transmitea atunci cand iti vorbea. Parca il vad in redactie, la targuri de carte in Bucuresti, la Casa Pogor la Iasi (alaturi de alti oameni minunati  regretatii Cezar Ivanescu, Emil Iordache…), la Slobozia ascultand fascinata haik-uuri (alaturi de Mircea Petean si Serban Codrin) …cate amintiri…

Sau la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti cand am lansat cartea “Maci in noiembrie” (publicata la editura “Dacia”) cand a vorbit despre cartea mea alaturi de poetul Dan Silviu Boerescu. L-am ascultat la cenaclu, l-am vazut in nenumarate emisiuni si am realizat, poate, unul dintre cele mai frumoase interviuri.

         De ce? O sa ma intrebati… Pentru ca m-a invatat ce inseamna sa fii om, sa iti pastrezi demnitatea, verticalitatea, sa inveti in fiecare zi de la cei din jur, sa iubesti poezia mai presus de tine, sa deschid ochii mari si sa pretuiesc ce vad in jur. Prin Domnia Sa am descoperit arta interviului, avand sansa sa cunosc in atatia ani mari personalitati, am adunat in arhiva personala interviuri, discutii, fotografii, corespondente scrise. Intr-un cuvant: istoria literara. Nu poti uita oamenii care te-au invatat, ti-au aratat drumul si te-au calauzit.

 

Pentru mine, Radu G. Teposu va ramane mereu omul  fascinant, criticul rafinat si poetul melancolic. Ne e dor de Radu, de Tepi cum ii spuneau prietenii!

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Angela Baciu

(05 noiembrie 2014)

 

 

                                                       ***

"Radu G. Teposu este unul dintre criticii cei mai promitatori ai generatiei tinere. Viata si opiniile personajelor se citeste pe nerasuflate. Autorul realizeaza o combinatie eficienta de analiza si teorie, folosind bine si achizitiile recente ale naratologiei si staruind cit e necesar (uneori ceva mai putin) pe caracterizarea personajelor."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", 1984)

"Amanuntul ca Radu G. Teposu este () la prima lui carte () are o importanta strict administrativa si pur formala. Criticul nu este un debutant. El stapineste mai ales un mod propriu, temeinic articulat, de a gindi literatura si de a scrie critica, nu doar o metodologie si un limbaj specifice indeletnicirii (care pot fi, si sint adesea, insusite mecanic si exterior). Are, cu alte cuvinte, talent critic, insusire rara, mult mai rara decit talentul asa-zicind «literar»."
(Mircea Iorgulescu, "Flacara", 1984)

"Foiletonistica lui R.G. Teposu, foarte bogata, a decantat calitatile sale de prim ordin: vocatia analizei concentrate (), iar in plan stilistic atractia similara pentru judecata scurta, prin formule definitorii de tip «artist», la calea jumatate intre eleganta preciziei lovinesciene si gratuitatea jongleriei cali-nesciene. in ipostaza de cronicar, Teposu si-a clarificat - in genere -inzestrarea de pragmatician, dedicindu-i-se. Scriind mult si despre carti de tot felul (), si-a accentuat si inclinatia ironica, subtila, in varianta unei subtextuale «mizantropii» critice, utile in articolele despre autori subtirei si despre carti contestabile, dar cu efecte oscilante in comentarea scriitorilor valorosi, in legatura cu care rosteste riscante propozitii cu doua taisuri (). Punind laolalta dalele oferite de Viata si opiniile personajelor si de articolele lui Radu G. Teposu, il vad capabil de spectaculoase panorame obtinute prin juxtapunere de analize, conform modelului calinescian, fata de care si-a marturisit adeziunea intr-un text () intitulat pe masura actualei sale viziuni ironice (daca mi se permite: «tepoase»!) asupra obiectului profesiunii sale: Comedia literaturii!"
(Ion Bogdan Lefter, "Amfiteatru", nr. 9/1986)

 

                                                                  ***

Interviu cu Radu G. Teposu (pentru cei ce nu l-ati citit inca)

A.B.- D-le Radu G.TEPOSU, cât de actual este conflictul între generaţii, ţinând cont de mediul ideologic şi cultural postdecembrist de la noi?

 

R.G.T.- D-na Angela Baciu, conflictele între generaţii nu sunt apanajul unei anumite epoci. Chiar dacă ele capătă o acuitate mai mare în unele momente istorice, adversităţile de mentalitate vor rămâne întotdeauna fierbinţi.

Sigur, când conflictele s-au grefat pe mari schimbări de paradigmă culturală, de cotitură spirituală, ele au rămas celebre în istorie. Azi, sunt celebre polemicile dintre clasici şi moderni, dintre tradiţionaliştii picturii şi impresionismul lui Manet, dintre pudicii şi autenticiştii noştri interbelici. Asemenea dispute au marcat nu doar simple răfuieli între generaţii, ci veritabile confruntări între două feluri de a vedea lumea.

Conflictul înseamnă în aceste cazuri un Zeipunkt, cum spun nemţii, o răsucire spirituală. Aşa încât a pretinde azi că ciocnirile între generaţii ar fi inactuale e o stupizenie care dovedeşte neînţelegerea firii adevărate a lucrurilor. Întotdeauna va fi o schimbare şi întotdeauna vârstnicii vor rămâne cu un pas în urma celor tineri. Nu din refuz al sincronizării, ci din neputinţa înţelegerii. Taine avea dreptate, deşi determinismul nu mai e la modă. Omul e, totuşi, un produs al mediului, care înseamnă cultură, educaţie, regim politic, mai pe scurt, spirit al vremii.

A.B.- Care credeţi că este soarta criticii de direcţie? Există un pluton de critici cu autoritate specializaţi în a impune valori reale?

 

R.G.T.- Critica de direcţie nu mai are, în clipa de faţă, gloria şi entuziasmul de dinainte de 1989. Puţini anahoreţi au rămas în jilţul lor cu spetezele roase, încăpăţânându-se să citească metodic şi să dea verdicte corecte.

Toţi fruntaşii acestei critici s-au risipit în diverse alte activităţi, dar eu nu cunosc o altă publicaţie, în afară de „Cuvântul”, care să-şi fi propus – şi să facă realmente – o critică de direcţie. În jurul acestei publicaţii există un pluton – poate numai o grupă, ca să folosim termeni cazoni – care cred că poate oferi mari garanţii literaturii în mişcare. Al. Cistelecan, Ioan Buduca, Mircea Mihăieş, Tudorel Urian şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Radu G. Ţeposu. Daţi-mi un alt exemplu care să rivalizeze cu această echipă şi mă înclin. Fireşte, nu vreau să spun că în ţara asta nu mai sunt critici admirabili, că revistele noastre sunt scrise doar de pompieri, dar nicăieri nu se mai exercită o echipă cu asemenea anvergură şi cu un program foarte limpede.

A.B.- În calitate de critic şi istoric literar, aţi practicat critica de întâmpinare şi susţinere. O veţi continua, rămânându-i credincios, sau o veţi abandona?

 

R.G.T.- Da, am practicat-o timp de douăzeci de ani, dar am cam obosit. Nu mai am entuziasm. De altfel, am mai spus-o, comentariul literar la zi, cronica literară mă ispiteşte tot mai puţin. E o risipă superbă pentru care nu prea mai am energie. Mă mulţumesc numai să girez, în „Cuvântul”, o pagină dedicată debutanţilor, lucru nu tocmai simplu, căci am de citit vrafuri de manuscrise. Însă fac acest lucru nu cu sentimentul gratuităţii, ci cu convingerea că, în orice mirişte uscată, poţi da peste o floare exuberantă.

A.B.- Cum ar trebui să sune, în opinia Dumneavoastră, crezul unui critic literar în zilele noastre?

 

R.G.T.

 Tatăl nostru care ne citeşti,
Învaţă-ne să-i judecăm drept pe cei
care scriu
şi nu ne duce în ispita laudelor deşarte,
nici în cea a hulei nemeritate,
ci ajută-ne să vedem în fiecare carte
adevărul estetic, dâra de existenţă,
freamătul fiinţei, iluminarea lăuntrică
şi ne iartă erorile noastre de judecată
şi fă-ne culţi, că suntem mulţi!
 
A.B.- Vă consideraţi un critic stăpân pe un anumit sector al literaturii? Preferaţi poezia, proza, teatrul?

 

R.G.T.- N-am avut niciodată prejudecata specializării. Scriu cu egală plăcere despre orice gen literar. Totuşi, din întâmplare şi graţie crizei pe care a înregistrat-o genul în vremea lui Ceauşescu, mi-a fost dat să scriu destul de puţin despre teatru. Asta nu vrea să însemne nimic. Simplă chestiune de cantitate. 

De altfel, eu am debutat editorial cu o introducere în teatrul lui Horia Lovinescu, o carte de un anumit didacticism, care respecta profilul colecţiei în care a apărut.

Nu mă consider, aşadar, un critic specializat şi-mi face egală plăcere să mă scald în efluviile lirice ale poeziei, ori să despic în patru firul teoretic al conceptelor critice. Dacă stau şi mă gândesc bine, cred că sunt un amestec ciudat de ironie şi patetism, de sensibilitate plastică şi lirism, de predispoziţie teoretizantă şi explozie imaginativă. Sau poate că nu sunt decât un om confuz, vorba domnului Cehov.

A.B.- Din experienţa Dumneavoastră, în decursul activităţii sale, un critic literar are posibilitatea să „desfiinţeze” un scriitor? Aţi fost pus în situaţia de a „executa” anumiţi autori, iar verdictul să vă fie infirmat?

 

R.G.T.- Criticul literar nu are în nici un caz posibilitatea de a desfiinţa un scriitor. Oricât prestigiu ar pune la bătaie, oricâtă persuasiune ar scoate din tolba lui critică, oricât trafic de influenţă ar face, un scriitor veritabil nu va sucomba niciodată sub presiunile criticii. Sigur, un critic cu mare autoritate poate marginaliza, o vreme, un autor, îl poate scoate din atenţia publică, îi poate reteza şansele de a obţine premii, de a promova în ierarhia literaturii şi, mai devreme sau mai târziu, nedreptăţitul îşi va recâştiga locul pe care îl merită. La fel de valabil e şi reversul medaliei.

Un critic influent poate impune, temporar, un scriitor mediocru, îl poate mediatiza cu dibăcie, aşa încât să treacă drept un autor onorabil, îl poate sprijini să câştige onoruri, dar nu-l poate fixa, ca-ntr-un insectar, în tabloul valorilor adevărate.

Au făcut astfel de concesii mulţi critici, unii dintre ei cu totul respectabili. Elena Farago, bunăoară, a trecut drept o poetă stimabilă graţie susţinerii lui Lovinescu, care obişnuia să mai calce pe alături cu pana, dar în absolut n-a putut face mare lucru, fiindcă din şuviţele ei rebele n-a mai rămas azi decât o dulce amintire. Ea nu înseamnă în literatură mai mult decât înseamnă Maria Cunţan, cu care a şi fost, de altfel, colegă de generaţie.

A.B.- Poeţii tineri care au debutat în ultima vreme au vreo şansă de a deveni nume de prestigiu pentru viitor? În anii ’60, poeţii debutau cu o susţinere puternică din partea criticii literare şi a presei literare. Acum, poeţii debutează în anonimat, ignoraţi şi de critică şi de presă. Credeţi că este normal ce se întâmplă?

 

R.G.T.- Poate o să te surprindă, dar vreau să spun că anormal a fost ce s-a întâmplat până în 1989. E semn de libertate precară şi de confuzie ideologică să faci din susţinerea programatică a unui scriitor un act de virtute, de frondă ori de solidaritate politică.

În societăţile normale, în care libertatea nu e administrată cu pipeta, fiecare scriitor îşi este propriul său manager, propriul său agent publicitar. Fiecare face pe dracul în patru ca să iasă la suprafaţă, să se impună. Să ştii că în celelalte ţări critica e destul de indiferentă faţă de cărţile care apar. Există, bineînţeles, coterii literare, sfere de influenţă, grupuri de interese care fac politica susţinerii scriitorilor şi care, de cele mai multe ori, ţin cont de criterii extraliterare.

Eu nu zic că nu e bine ce se întâmplă acolo, dar trebuie să ne dezmeticim odată şi să nu mai privim viaţa literară ca pe un paradis în care îngerii se coalizează împotriva diavolului, ci ca pe un amestec de interese şi idealuri din care răzbeşte cel mai talentat şi mai bine plasat pe lângă criticii influenţi.

Modelul de comparaţie cel mai potrivit e lumea filmului de la Hollywood. Ştiţi ce sfori se trag acolo, ce bani se aruncă în joc, ce pasiuni se mistuie pentru câştigarea statutului de vedetă? Asta nu vrea să spună că au câştig de cauză doar mediocrităţile cu picioare lungi, homosexualii, francmasonii, ori gangsterii cu teşchereaua plină cu bani. Câştigă, foarte des, şi valorile, dar şi artiştii mai modeşti care se bucură de protecţie.

Mai pe scurt, cred că debutantul, scriitorul în genere, trebuie să se dezbare de mentalitatea de fiinţă asistată şi să-şi facă loc în viaţa publică prin propriile eforturi. Consacrarea vine ea singură.

A.B.- V-aţi contrazis vreodată?

 

R.G.T.- (rade) O, sigur că da. Ştii ce spunea Iorga? Că numai boul e consecvent! Trebuie să precizez însă că nu m-am contrazis în privinţa diagnosticului unei cărţi sau a unui autor. În acest sens, îmi place să cred că am un nas bun, deşi e mereu înfundat. 

M-am contrazis în chestiuni teoretice, cum ar fi, de pildă, postmodernismul. În urmă cu vreo 15 ani, când am scris prima dată despre acest contradictoriu fenomen, eram convins că neomodernismul e o diferenţă specifică a modernismului. La momentul redactării ultimei mele cărţi mi-am dat seama, însă, că avem de-a face cu o paradigmă culturală care schimbă radical viziunea asupra culturii. 

Dacă aş vrea să folosesc un eufemism, aş spune că m-am revizuit, cum îi plăcea lui Lovinescu să spună. Am să fiu însă onest şi-am să spun că m-am contrazis.

A.B.- Faceţi portretul criticului literar născut în zodia Berbecului, să vedem cum arată.

 

R.G.T.- Criticul literar născut în zodia Berbecului scrie bine, are cultul expresiei, are instinct artistic, e funciarmente un liric, face din literatură un spectacol al existenţei, alternează ironia cu patetismul, maliţia cu melancolia, are sensibilitate filozofică, e tenace, dar are şi dese accese de dezabuzare, iubeşte cărţile ca pe nişte fiinţe vii, este – cum zice la zodie – mai degrabă talentat decât deştept…”

 

Interviu realizat de Angela BACIU

Poet, publicist, membru U.S.R

(multumesc Alina Simona Dragomir pentru colaj)

 

 

 

 

  

 

 

Vizualizări: 164

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor