Nicolae Breban: Un denunţ calomnios al dlui G. Liiceanu

Comunicat de presă

Nicolae Breban

Un denunţ calomnios al dlui G. Liiceanu

Aflu cu surprindere că dl G. Liiceanu a publicat un denunţ calomnios, în care afirmă că, într-o şedinţă a Secţiei de Literatură şi Lingvistică a Academiei Române, eu i-aş fi menţionat numele şi aş fi afirmat că el, G. Liiceanu, „ar trebui împuşcat”. Pentru a clarifica situaţia, repet ceea ce am comunicat zilele trecute şi Agenţiei Mediafax. La Academie am repetat pe scurt ceea ce am spus la Antena 3, în emisiunea domnului Radu Tudor. La emisiunea Punctul de întâlnire din data de 10 mai 2015, am afirmat că, dacă dl Patapievici ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria şi identitatea poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat. Insist, polonezii, nu eu. A fost o comparație pentru a sublinia ideea că disprețuiesc atacurile la adresa neamului românesc și a istoriei acestui neam. Voiam să spun că probabil polonezii ar fi reacționat foarte ferm. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Eu îi dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească. N-am spus nimic de dl Liiceanu, care nu a participat la acea şedinţă a Academiei Române. Cu toate acestea, el minte cu neruşinare, inventând, răstălmăcind grosolan afirmaţiile mele şi lezându-mi astfel imaginea publică.

Referitor la antiromânismul agresiv, cunoscut publicului larg, al dlui Patapievici, înainte de a mă pronunţa, reiau câteva citate din textele d-sale:

■ „Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără șira spinării.” „Un popor cu substanța tarată. Oriunde te uiți, vezi fețe patibulare… guri vulgare, trăsături rudimentare.” „Românii nu pot alcătui un popor fiindcă valorează cât o turmă”. ■ „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături ... ” (H. R. Patapievici, Politice, ediția 1996, pag. 64) ■ „Puturoșenia abisală a stătutului suflet românesc... spirocheta românească își urmează cursul până la erupția terțiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconștient, până ce mintea va fi în sfârșit scobită: inima devine piftie, iar creierul un amestec apos.” (H. R. Patapievici, Politice, ediția 1996, pag. 49) ■ „Ca poet naţional, Eminescu nu mai poate supravieţui, deoarece noi iesim azi din zodia naţionalului”, „Poet canonic Eminescu nu mai poate fi, deoarece revoluţia sociologică din învăţământul superior care a avut loc după 1990 a adus la putere studioşi care fac alergie la auzul cuvântului canon şi manifestă tendinţa să pună mâna pe revolver când aud cuvântul tradiţie”, „Eminescu joacă rolul cadavrului din debara. Sec spus, Eminescu nu mai este azi actual, deoarece cultura română, azi ca şi ieri, se dovedeşte a nu fi decât o cultură de sincronizare”. Pentru noua tablă de valori acceptate, Caragiale a fost găsit «politic corect», în timp ce punerea lui Eminescu la patul lui Procust al noului canon (...) a arătat fără dubiu că fostul poet național al României clasice e «politic incorect»” (H.-R. Patapievici, Inactualitatea lui Eminescu în anul Caragiale, Flacara nr. 1-2, 2002, p. 86)

Uzând de un fals de logică şi forţând grosolan valoarea eseistului Patapievici, dl Liiceanu îl pune pe acest calomniator al limbii şi naţiunii române alături de mari scriitori europeni, crezând că în acest fel, prin asemenea enormităţi, pot fi justificate aceste scabrozităţi, precum şi altele, ale dlui Patapievici.

Oare prin asemenea diversiuni şi provocări mediatice grosolane vrea cumva dl Liiceanu – autorul volumului Dragul meu turnător – să-şi pregătească intrarea în Academia Română?

1 Iunie 2015, Bucureşti

Sursa: www.contemporanul.ro

Vizualizări: 409

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de dumitru ichim pe Iunie 20, 2015 la 8:20pm

Mulțumesc , domnule Hatos!

Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Iunie 17, 2015 la 7:02pm

În folclorul acestui popor este un proverb care spune: ” Țiganul când a ajuns împărat, întâi pe tac'su a spânzurat”.

Au crescut alături de noi, dintre noi, au fost puși în locuri de cinste, de unde aruncă cu noroi chiar asupra noastră.

Sunt mândru că sunt român, nu pentru pleava, ci pentru ”fruncea” neamului nostru, pentru minunata noastră istorie, minunatele noastre contribuții științifice, culturale, și de suflet la zestrea umanității. Nu mă înjosesc să-i calific pe acești ”oameni” ce-și spun încă români! Cu respect, un român oarecare!

Comentariu publicat de ion dragos pe Iunie 17, 2015 la 2:00pm

in acord cu cele scrise mai sus si mai jos...imi exprim parerea ca d-l Plesu n-ar trebui sa apara alaturi de ceilalti

pe motivul asta.....decat poate din alte considerente pe care nu le cunosc....

Comentariu publicat de dumitru ichim pe Iunie 17, 2015 la 6:57am

Un articol care trebuia publicat mai demult! Niciodată nu e târziu, however...

Comentariu publicat de Ionescu Miron pe Iunie 17, 2015 la 5:50am

ăia din poză din mai întâi sunt fomişti şi apoi români.ptr ei contează burta plină în primul rând şi apoi patriotismul.e o greşeală să le explici unor asemenea fiinţe ceva care nu ţine de interesul lor material care le dictează unde le este patria,şi nu trebuie făcut acest lucru nici ptr cei care îi admiră şi îi susţin ptr că sunt pe acelaşi calapod croiţi,iar ceilalţi ştiu cu cine au de a face şi nu se uită în gura lor. dacă se reuseşte să se treacă de sila pe care o provoacă asemenea fiinţe trebuie privite cu milă!

Comentariu publicat de soare ion pe Iunie 17, 2015 la 2:15am

Iubesc acest popor şi această limbă românească, fiindcă în ele m-am născut şi în ele am să mor. Eu sunt român, înainte de a fi european sau "cetăţean universal"!. Fără să intru în amănuntele disputei dintre cei trei grei (dispută care are, în mod evident, o bună doză de penibil, dar și de politic!), îi dau dreptate Domnului Breban - marele romancier român care a realizat ceva palpabil, frumos şi . . .sincron pentru literatura română. Stau şi mă întreb, ca şi altădată (cam de la Politice . . .încoace!): oare, domnul Patapievici nu s-o fi considerând român atunci când vorbește cu atâta dispreț despre neamul nostru? Mai știi?! Nu s-o fi considerând! Să fie, oare, atât de . . . , încât să nu-și dea seama că a jignit un neam întreg? Sau se crede atât de genial, încât nu-l interesează părerile și sentimentele a 20 milioane de oameni?! Domnilor autoproclamați elitiști, cum de ați uitat că marile spirite ale omenirii au fost (și sunt) de o modestie rară, apropiată de sublim? Vă reamintesc doar câteva nume care îmi vin în minte, într-o ordine aleatorie: Dante, Shakespeare, Twain, (cei doi) Eliade, Rebreanu, Vianu, Cioran, N.Stănescu, Borges, Marquez, Blaga, Eco și mulți alții . . . Ca "om al pământului" ce sunt și ca simplu scriitor (și cercetător), îi dau un sfat sau îi adresez o rugăminte dlui Patapievici și prietenilor săi: nu vorbiți, domnilor, despre lucruri (și ființe) pe care nu le cunoașteți, care vă sunt străine (și, oricum, vă miroase urât!); nu cunoașteți acest popor blând, harnic și îngăduitor, pe care un mare istoric ivit din sânul lui - Gheorghe I. Brătianu l-a numit "o enigmă și un miracol" . . . 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor