NOAM CHOMSKY - 10 strategii de manipulare a publicului prin mediile de informare în masa.

 

"Cunoscutul politolog, filozof şi lingvist nord-american Noam Chomsky, profesor emerit la MIT (Massachusetts Institute of Technology) a stabilit lista celor „Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masa.

Pentru Chomsky „libertatea de exprimare este mai importanta decât orice versiune a faptelor susţinută de ordinea stabilită, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întreţine cu adevărul faptelor în sine”.Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si în primul rând, strategia diversiunii. 

1. Strategia diversiunii

Strategia diversiunii consista în deturnarea atenţiei publicului de la problemele importante şi de la schimbările hotărâte de elitele politice şi economice, printr-un potop continuu de distracţii şi de informaţii neînsemnate. Chomsky analizează diferitele tehnici de spălare a creierului, pe care o îndura poporul nostru.

„A distrage în permanenta atenţia publicului, departe de adevăratele probleme sociale, captivată de subiecte fără importanţă adevărata. A ţine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fără nici un timp pentru gândire” scrie Chomsky.

2. A cauza probleme şi, apoi, a oferi soluţii

Această metodă se mai numeşte şi „problemă – reacţie – soluţie”. La început se creează problema sau „situaţia”, prevăzută pentru a suscita o anume reacţie a publicului, pentru ca tocmai acesta să ceară masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intenţionată a violenţei urbane sau organizarea de atentate sângeroase pentru ca publicul să ceara legi represive, în detrimentul libertăţii.

3. Strategia „în degradeu”

Pentru ca publicul să accepte o măsură inacceptabilă este de ajuns să fie aplicată în mod progresiv, în „degradeu”, pe o durată de zece ani. În acest fel, au fost impuse condiţii sociale şi economice absolut noi din 1980 până în 1990. Şomaj masiv, imigraţie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizări, salarii care nu mai asigură un venit decent, iată schimbările care ar fi provocat o revoluţie dacă ar fi fost aplicate în mod brutal.

4. Strategia acţiunii cu date diferite

O altă manieră de a obliga publicul să accepte o hotărâre nepopulară este de a o prezenta ca „dureroasă, dar necesară”, obţinând acordul publicului în prezent pentru aplicarea ei în viitor. Este mult mai uşoară acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru că efortul nu trebuie făcut imediat, apoi, pentru că publicul are mereu tendinţa de a nădăjdui, „totul va merge mai bine mâine”, şi că sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta manieră lasă publicului timp pentru a se obişnui cu ideea schimbării, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit.

Exemplu recent: trecerea la Euro şi pierderea suveranităţii monetare şi economice, acceptate de ţările europene între 1992 – 1995 şi aplicate în 2002.

5. A se adresa publicului ca unor copii mici

Cea mai mare parte a adresărilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje şi un ton absolut copilăreşti, aproape debile, ca şi cum spectatorul ar fi un copil mic, de 12 ani, sau un handicapat mental. De ce oare? „Daca ne adresam unei persoane ca şi cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate şi cu o oarecare probabilitate, va avea un răspuns sau o reacţie tot atât de lipsită de simţ critic ca al unui copil de 12 ani”, analizează Chomsky.

6. A face apel mai mult la partea emoţională decât la gândire

Este o tehnica clasica pentru a opri analiza raţională şi, deci, simţul critic al oamenilor. În plus, folosirea emoţionalului deschide accesul la subconştient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinţe, spaime, pulsaţii sau comportamente.

7. Menţinerea poporului în neştiinţă şi prostie

A face în aşa fel ca poporul să nu înţeleagă tehnologiile şi metodele folosite pentru controlarea şi robirea lui. Calitatea educaţiei dată claselor inferioare trebuie să fie cât mai slabă, încât prăpastia de neştiinţă care separa clasele de jos de cele de sus să fie şi să rămână de neînţeles de către cele dintâi.

8. A încuraja publicul să se complacă în mediocritate

A încuraja publicul să creadă ca e „bine” să fi prost, vulgar şi incult. A-l îndopa cu seriale americane şi emisiuni de tele-realitate, nişte dobitocenii monstruoase.

9. A înlocui revolta cu învinovăţirea

A face omul să creadă că numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligenţe insuficiente sau a capacităţilor şi eforturilor necorespunzătoare. Astfel, în loc să se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimează şi se învinovăţeşte, ceea ce creează o stare depresivă, având ca efect abţinerea de la acţiune. Şi, fără acţiune, nu exista revoluţie!

10. A cunoaşte oamenii mai bine decât se cunosc ei înşişi

În ultimii 50 de ani, progresele fulgerătoare ale ştiinţei au săpat o prăpastie crescândă între cunoştinţele publicului şi acelea deţinute şi folosite de elitele conducătoare. Mulţumita biologiei, neurobiologiei şi psihologiei aplicate, „sistemul” a ajuns la cunoaşterea avansată a făpturii omeneşti, fizic şi psihic. Sistemul cunoaşte individul mediu mai bine decât el însuşi. Aceasta înseamnă ca, în majoritatea cazurilor, sistemul deţine un control mai mare şi o putere mai importantă asupra oamenilor decât ei înşişi."


(Avram Noam Chomsky (n. 7 decembrie, 1928, Philadelphia, SUA) este un lingvist și activist politic american, profesor emerit în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology (MIT). În lumea academică, Chomsky este cunoscut pentru „teoria gramaticii generative” și pentru contribuțiile sale în domeniul lingvisticii teoretice. El este cel care a revoluționat întreg sistemul lingvistic modern prin celebrele sale modele generative.

În afara lumii academice, Chomsky este renumit în lumea întreagă pentru activitatea sa politică și pentru critica sa la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar și a altor guverne. Chomsky insusi se descrie ca un socialist libertarian și simpatizant al anarho-sindicalismului, el fiind  considerat  un  personaj cheie în cadrul stângii politice din Statele Unite.

Strategiile de manipulare revelate de  Noam Chomsky, nu apartin in mod necesar unui anumit tip de politicieni, ele fiind utilizate atat la stanga cat si la dreapta spectrului politic, in lumea intreaga…)

Vizualizări: 1775

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Joanta Vasile pe Octombrie 22, 2012 la 3:02pm

Poate aduce o impacare intre combatanti citirea cartii lui Vladimir Volkoff, Manual de dezinformare. Autorul nu a fost in nici un caz un stangist, nici macar un moderat de stanga. Si totusi el ajunge la aceleasi concluzii, fie altfel expuse, ca si Noam Chimsky. Or fi ele adevarate? Ne folosesc oare la ceva, sau sunt doar subiect de discutii mai mult sau mai putin "placute" pe diverse bloguri? Diferentele de credinta politica, de simpatii sau antipatii, etc. intre cei doi se pare ca n-au contat in constatarile lor privind manipularea si dezinformarea.

Tuturor o zi buna.

Comentariu publicat de Eugen Geminy pe Octombrie 21, 2012 la 12:11pm

sigur ca aceste tehnici nu dunt nici pe departe noi, iar prezentarea nu e exhaustiva.... cred ca autorul (inca nu am aflat exact cine e) a incercat o prezentare-rezumat dupa Chomsky, deloc atotcuprinzatoare in materia acestor tehnici (sa nu uitam eficienta zvonurilor, in circumstante care le favorizeaza). cu mentiunea ca ele functioneza si in conditiile asa-numitului "stat de drept" (aplicarea lor fiind specialitatea unor institutii anume desemnate), va multumesc pentru comentariu...:)

Comentariu publicat de Eugen Geminy pe Octombrie 20, 2012 la 5:50pm

Asa o fi, stimate domn (desi tema asta a fost reluata de catre Chimsky in diverse forme si lucrari). 

Daca il scria altcineva era OK?... Intelesesem ca va deranjeaza Avram Noam Chomsky, si nu articolul in sine...;)

Repet, acest articol NU e scris de Chomsky, nici de catre mine.

Este o sinteza a celor ce ar fi fost spuse de catre acest om de stiinta pe care il admirati din suflet (sic!), postata pe un alt site. Eu doar am preluat articolul, care este  interesant si cat se poate de realist. Si  cam atat. :)

Comentariu publicat de Rafael Manory pe Octombrie 20, 2012 la 5:25pm

Intre timp cineva mi-a atras atentia la un articol care spune ca teoria ca Chomsky spune ce scrie aici ar fi un hoax.


http://www.hoaxbuster.com/forum/les-dix-strategies-de-manipulation-...

Comentariu publicat de Mariana Cristescu pe Octombrie 20, 2012 la 12:23pm

E bun, asa e. Sunt unele maruntisuri de discutat, dar in esenta are dreptate 99,99%.

Comentariu publicat de Eugen Geminy pe Octombrie 20, 2012 la 12:13pm

Dle Manory, va respect parerile, chiar daca nu sunt de acord cu ele in totalitate. Eu nu sunt un om de stanga, nu am cum sa fiu dar asta un inseamna ca pentru pentru mine parerile altcuiva de alta orientare politica nu sunt valoroase. Am postat un articol care nu are nicio legatura cu ceea ce spuneti dvs. Aici nu facem politica niciuni stat.

Observ ca dvs aveti o problema cu omul Chomsky, pe care va osteniti (degeaba) sa il discreditati, fiindca impartaseste alte opinii (geo)politice. (Care repet, NU ma intereseaza).

Ca e "pacat" sau nu, oricine are dreptul sa il citeasca, si sa il judece cu mintea lui.

In privinta judecatilor de valoare emise de dvs, ma indoiesc ca ati fi vreo somitate acreditata in domeniile in care este Avram Noam Chimsky specialist, ca sa aiba vreo importanta aprecierile dvs.

Din cele ce spuneti, nu rezulta deloc ca ati fi democrat sau tolerant.

Iar rafuielile personale / politice nu reprezinta aprecieri.

O zi buna va doresc!...:)

Comentariu publicat de Rafael Manory pe Octombrie 20, 2012 la 9:10am

Noam Chomsky este lingvist si psiholog. In afara de asta nu e profesor in nimic si e extremist de stanga. Anti-american, antsemit, anti-bun simt, si cand  vad ca cineva iesit dintr-un regim comunist ii face eulogii nu pot decit sa spun ca...nu am ce sa spun. Cititi ce scrie Chimsky in 'Manufacturing Consent' si pare ca orice regim e criminal, numai Hamas si teroristii sunt OK. Nu e politolog, se vrea politilog, isi foloseste haina de profesor la MIT ca sa impinga teorii aiurea care nu au nicio legatura cu meseria in care e expert. Parerile nu sunt mai valoroase decit parerile altuia. Si e pararea mea ca e pacat de timp sa citeasca cineva in detaliu ce scrie acest extremist de stanga. Si cel ce semneaza acest comentariu e profesor de inginerie, am acelas drept sa-mi exprim pareri cum are anarhistul Chomsky. In legatura cu pozitiile lui anti-israeliene, nu e treaba acestui public de fapt, dar parintii lui erau sionisti si el si-a luat pozitiile astea  ca sa para ca nu merge pe drumul lor. Imi pare rau, dar nu vad dece trebui postat un articol din asta pe Reteau Literara pe romaneste. Omul nu e scriitor...

Comentariu publicat de driza thoma pe Octombrie 20, 2012 la 8:46am
Interesanta,optima si utila.
Comentariu publicat de George Emil McOllan pe Octombrie 20, 2012 la 2:12am

Este o lectie buna, dar credeti ca o invata cineva? Sa le luam pe rand sa vedeti cum omul a ajuns dusmanul lui cel mai mare.

1. Strategie diversiunii - este o strategie mostenita de la romani: "Panem and Circum" Priviti programele de la televizor care tin oamenii ocupati ore in sir pentru a le distrage atentia de la marile probleme cu care ne confruntam astazi: saracia, inflatia, bolile, crizele economice, financiare si morale.

2. A cauza probleme si apoi si apoi a oferi solutii.a. acte teroriste pentru a porni razboaie; b.Datorii pentru a apela la imprumuturi care ne vor inrobi; c. Boli care necesita tratamente care produc imbolnaviri si mai mari.

3. Strategia in degradeu; Distrugerea clasei mijocii - coloana vertebrala a unei societati incetul cu incetul - pana cand nu vor mai ramane decat saraci si bogati, pentru a putea instala o noua dictatura fascista.

4. Strategia actiunii cu date diferite are un exemplu prezentat. Eu as mai adaoga si pierderea suveranitatii nationale, care in final va duce la transformarea Romaniei intr-o colonie.

5. A se adresa publicului ca unor copii. Urmariti cum se adreseaza  ceangaul-tatar Basescu poporului roman in care el vede numai prosti. El poate sa faca ce vrea, ca nimeni nu se poate atinge de el.

6. A face apel mai mult la partea emotionala decat la gandire. Acesta este secretul lui Basescu, care a cunoscut slabiciunile matelotilor pe vapor si acum le aplica la scara nationala, cu strangeri de maini, cu "Sa traiti bine", prezente la slujbe religioase, justitie corupta si prieteni cumparati, cadouri ieftine si promisiuni oarbe.

Daca va intereseaza si restul voi reveni dupa cina.

Comentariu publicat de Eugen Geminy pe Octombrie 20, 2012 la 1:18am

Nu ma deranjeaza polemicile, ma deranjeaza ura si mizeria. Atat cea fizica, cat si cea sufleteasca. Mizeria de orice fel...

Multumesc tuturor celorlalti colegi de site pentru opinii si bun simt!...

Va doresc un we placut!...:)

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor