Nopţi pariziene 9. Parisul centrul lumii la ora de ecologie– partea III-a

Ziua de 6 decembrie – Sfântul Nicolae a fost deosebit de bogată în evenimente . A început cu Liturghia  la Catedrala Ortodoxă  Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Paris. Slujba a fost deosebită, încheiată cu o suită de colinde cântate de formaţia corală a Bisericii. Copiii românilor din Paris au susţinut şi ei un  minispectacol în faţa părinţilor şi a Bradului din Biserică, primind  frumoase cadouri.

Apropierea de Panteon m-a determinat să merg la expoziţia  prezentată pe perioada COP 21 de către artiştii plastici: Jean Zay, Jenevieve de Gaull, Pierre Brossolette, Germain Tillion. Ca într-un cerc  polar erau poziţionate blocuri de gheaţă care de care mai ciudate  precum cele din Groenlanda.

Deplasarea mea a continuat la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din apropierea Gării Austerlitz. Am  parcurs: Jardin des Plantes, Serele mari, Galeria Botanică, Galeria mare a Evoluţiei vieţii, Galeria copiilor, Galeria de Anatomie Comparată şi Paleontolgie, Galeria de Mineralogie şi Geologie,  Grădina Zoo. Galeria botanică a fost construită în 1935.Ea adăposteşte ierbarul naţional francez, cel mai mare din lume conţinând peste opt milioane de eşantioane  din toate continentele.

Acest spaţiu ne vorbeşte prin exponatele sale, de nu mai puţin de patru secole de istorie ale botanicii. Serele te invită la arborii tropicali, sau la vegetaţia din zonele aride-deşertice sau  cea din  Nouă Caledonie.

Galeria de Geologie şi Mineralogie este primul muzeu construit în Franţa.Găseşti aici aproape cinci sute de mii roci şi minerale unele provenind din colecţii regale. Expoziţia intitulată "Comorile Terrei" conţine meteoriţi, cristale imense, pietre preţioase şamd.

Galeria de Anatomie Comparată şi Necomparată a fost deschisă în anul 1898. La etajul I  există o colecţie fabuloasă de fosile de vertebrate şi nevertebrate precum:dinosauri, mastodonţi, păsări gigantice, în ordinea apariţiei acestora pe Pământ.Grădina Zoo este şi mai veche, din anul 1794 şi cuprinde: mamifere, păsări, , şerpi, insecte şamd. O plimbare prin Jardin des Plantes   mi-a descoperit  existenţa unor arbori istorici, cu vârsta de secole, a căror aclimatizare a reuşit cu totul: cedrul de liban, ginkos biloba,  sephora, provenită tocmai din Japonia şamd.Labirintul   către care  am urcat în serpentine a fost construit de vestitul arhitect Verniquet în anul 1788.Grădina de irişi cuprindea şi ea  peste o sută cincizeci de specii urmând grădina de plante decorative.

Nici nu ştiu cum a trecut timpul şi m-am trezit la ora trei la Auditoriumul Galeriei mari a evoluţiei  la un film  deosebit despre culisele COP 15 de la Copenhaga:

Filmul se intitula "Copenhague – Chronique d' un accord inachevé" Copenhaga – Cronică unui acord neancheiat  şi  fusese  realizat de cineastul francez Jean Philippe Amar în anul 2010.

Pe durata de  aproape două ore filmiul mi-a adus aproape  actori importanţi din zecile de mii  veniţi la Copenhaga ca  reprezentanţi a  aproape o sută douăzeci de ţări prezente la  precedenta manifestare  de amploare în domeniul acordurilor ecologice .

Discuţiile de cele mai multe ori contradictorii au fost prezentate de aproape.  La fel  prezentările unor  întâlniri desfăşurate tête á tête între şefi importanţi ai delegaţiilor mai multor ţări, cu  accentul pe delegaţiile americane,chineze, franceze, indiene dar şi cele africane şamd. Africanii  au acuzat    faptul că nu au fost băgaţi în seama de nimeni. La fel  reprezentanţi ai unor state  prea mici pentru probleme prea mari  care au de suferit şi urmează să aibă de suferit  imens din cauza schimbărilor climatice.

O altă producţie  cinematografică am urmărit-o  pe 5 decembrie la Cîté des Sciences  filmată de exploratorul francez Gael Derive. Titlul fusese incitant:"Une planete et une civilisation". A fost  prezentat chiar de către autor, la sfârşit urmând  dezbateri deosebit de interesante:

"La planète se moque de posseder une banquise et de grands espaces vierges totalment englacés. La planète se moque d 'etre recouverte d 'un ocean plus haut de un ou dix metres…. Mais pour l 'espèce humaine , la terre représente tout:  une ressource , une protection."….

Filmul documentar de călătorii ştiinţifice s-a derulat în cadrul "Carte blanche au vert" propusă de către Biblioteca Cîté des Sciences et de l' industrie, în sala Jean Painlevé. Exploratorul Derive a putut să se  deplaseze începând cu  ţinuturile foarte nordice ale Arcticii până în cele mai sudice trecând prin Africa de est  cu Etiopia, Kenia şamd . Au fost prezentaţi  oameni, locuri, obiceiuri, o problematică  ardentă a  celor de aici. Apa potabilă   este din ce în ce mai greu de procurat, de cele mai multe ori salinizată, transportată cu sacalele de la depărtări foarte mari. Au intervenit în aceste locuri între primele afectate mutaţii importante  ale vegetaţiei , faunei şamd  datorită modificărilor de climă .Multe specii  au dispărut .…

Asistenţa medicală  e cu totul deficitară aici, apa potabilă  deosebit de greu de procurat, vegetaţia şi animalele  suferă mult ,a conchis cu durere  autorul,   organizator ul unui important laborator de cercetare.

Ţări şi regiuni  geografice precum Bangladesh, atolurile Karakoua, Kilibati, ar putea  fi inundate catastrofal sau ar putea  dispărea  cu totul curând. La fel insulele Fidji din Oceanul Pacific.

Au avut loc schimbări majore în cadrul unei crize acute aşa cum nu au mai avut loc vreodată în lume, cu modificări  importante climatice şi încercări grele de adaptare pentru  toţi.

Limitarea creşterilor de temperatură  la doar două grade Celsius  a fost deviza COP 21. Mai precis Zero  Carbon. În Bangladesh inundaţiile după ploi sunt în prezent deosebit de mari. Culturile de orez- plantă cea mai importantă care s-a adaptat  cel mai bine aici, care necesită multă umiditate, sunt consumate în proporţie de peste 90 procente de către populaţia locală.

Hrana  deşi monotonă  şi insuficientă a locuitorilor de aici le asigură subzistenţa după o muncă istovitoare.

Am aflat din discuţii  dar şi imagini că  inundarea terenurilor de orez şi aşa deosebit de mlăştinoase s-a accentuat mult  în ultimii ani. Terenuri care erau inundate doar două-trei zile  înainte acum sunt acoperite cu totul  doi- trei ani şi mai mult, ceea ce a făcut ca o bună parte din aceste culturi  să nu mai poată  fi   de loc utilizate, devenind impracticabile. Viaţa  locuitorilor de aici a devenit astfel şi mai chinuită.

Filmul  a reuşit  să creeze atmosfera  emoţionantă, tulburătoare prin dialogurile exploratorului  purtate cu bravii şi încercaţii oameni ai  locului, luându-le declaraţii copleşitoare.

Ziua de 7 decembrie, a adus cu ea  deplasare a mea  la Centrul George Pompidou , pentru a vedea  două expozitii Prima, a lui Claire Bretécher.  A fost vorba de  vizionarea unor benzi desenate vechi. Epoca în care aceste  benzi erau la modă a fost uitată.

Artista a fost una din pionierele celei de-a noua arte. O virtuoasă a satirei desenate. Pe de altă parte Dominique Gonzalez Foerster prin  expoziţia 1887-2058, a venit  cu  un titlu sugestiv "Maşina de explorat timpul". Retrospectiva particulară  ne-a dus  departe în trecut sau ne-a  propulsat  mult în viitor.  Răspunzând la chemarea Centrului Pömpidou, artista franceză a dorit să extindă, să dilate cumva timpul în  cadrul expoziţiei sale desfăşurate între Rio de Janeiro şi Paris .Ideea sa de a începe retrospectiva cu anul 1887 i-a venit  odată cu organizarea expoziţiei la Madrid  chiar în Palatul de cristal creat în acel an.

Centrul George Pompidou al Parisului pe tot parcursul COP 21 a pus în lumină  deosebit de atent mutaţiile  importante  suferite  în reprezentarea naturii în arta modernă şi contemporană.

A fost vorba de mutaţii pornind de la natura idealizată de  Matisse la peisajele suprarealiste , sau  la punerea în scenă a societăţii de consum a anilor 1960- "Land art" cu  problematicile arhitecturale, cu problemele de urbanism şi dezvoltare durabilă. Creaţia artistică nu a încetat niciodată să se  intereseze asupra  modificării legăturilor  existente între om şi mediu.
Lucrări  precum Gery Schum- Land Art 1968, Richard Long Cornwall Slate Circle 1981, Henry Matisse Le luxe 1907, Vitraux de Vence  1948, George Braque, L' Estaque, 1906, Le viaduc a l 'Estaque 1908,Fernand Leger Les disques dans la ville 1920Vasily Kandinsky , Murnau 1908, Joseph Sima Double peissage, tempete electrique, 1928, Arman, Poubelle des Halles, 1961, Home, Sweet Home , 1960….., Hassan Darsi Le Projet de la Maquette 2002 au  dezvoltat  tocmai subiecte legate de mediu.

Jean Marie Pelt - botanist, ecologist şi fondator al Institutului European de ecologie cu sediul în Metz  dar şi teolog  a subliniat în lucrarea sa "O privire creştină asupra ecologiei " şi în interviul intitulat "La peur evidement "apărut în Revista Foi et Culture   din luna decembrie a anului 2009  un răspuns important la intrebarea: Ce raport există între criza actuală şi problema ecologică.

El  a arătat faptul  că" se  acaparează pământul  abuziv trecând peste orice normă de atribuire, atacându-se patrimoniul  terestru care aparţine tuturor oamenilor. In mod normal este posibilă  utilizarea  doar pentru "o parte de pământ , o porţiune din patrimoniul natural respectiv  până la 2,7 ha /om."

Pe de altă parte "pământul nu poate oferi resurse fiecărui om decât doar până la 2,1 ha. per persoană  "Amprenta ecologică" ne vorbeşte de la sine de acest adevăr . Există ţări bogate care se situează cu mult deasupra tuturor proprietarilor de pe Pământ Modelul de dezvoltare actual impus de aceste ţări bogate se vede clar că nu este posibil să fie aplicat pentru întreaga planetă. Ţări de exemplu precum Afganistan sau Haiti sunt la polul opus respectiv de  o sărăcie extremă,  ceea ce  arată mai mult ca  la oricare alte tări, dezechilibrul existent  între Nord şi Sud. Chiar şi între ţările din Nord, dezechilibrele au apărut evidente, observa autorul. Există o calitate pe care capitalismul a pierdut-o definitiv: capacitatea de a fi cât de cât echitabil. "

In legatură cu  criticile aduse creştinismului în raport cu ecologia tot Pelt observa:

:"Este evidentă critica adusă de cunoscutul profesor Lynn White Jr, care  referindu-se la  criza ecologică  afirmă:

"Aceasta vine în urma Genezei, în care Dumnezeu i-a chemat pe oameni să crească şi să se înmulţească "Ea  s-a produs însă în detrimentul mediului. Utilizarea pământului este proprie tuturor societăţilor,  inclusiv celor care nu sunt creştine. Ceea ce intrigă este faptul că noi, creştinii, ne-am trezit atât de târziu sa fim atenţi la problemele ecologice. Privitor la problema ecologică protestanţii au fost mai sensibili decât catolicii. Am creat  Institutul European de Ecologie în anul 1971, cu sediul la Metz. În cadrul Colocviului  pe care l-am organizat atunci, prezenţa protestanţilor a fost deosebit de importantă incluzând personalităţi precum: Jacques Ellul, Denis de Rougemont, Bernard Charbonneau etc.

Faptul că umanitatea merge exponenţial către autodistrugere nu s-a pus atât de serios ca problemă până în prezent  desi acest fapt este evident. Este logică importanţa apărării în primul rand a vieţii tuturor oamenilor de pe Pamant, a vieţii acestei Planete. Trebuie să ne gândim la protejarea vieţii în sine, ca bunul cel mai de preţ dat  omului de Dumnezeu. Creştinismul nu poate desconsidera raportul care există între om şi natură. "

Autorul îşi extinde expunerea cu o prezentare istorică a evoluţiei  cauzelor care au determinat acţiunile omului de degradare a naturii:"Există două direcţii catre care sa ne îndreptăm privirea: Sfânta Scriptură şi frumuseţea Creaţiei lui Dumnezeu. Odată cu apariţia lui Descartes şi a altor filosofi cu aceleasi concepţii , omul a devenit "stăpân,  proprietar al naturii".

Trezirea omenirii are loc  se pare în aceste momente. Există, în estul Franţei, acolo unde locuiesc ,doi episcopi angajaţi deplin în probleme ecologice. Este vorba de Marc Stenger -Episcop de Troyes /1/şi Jean Pierre Grallet /2/ Arhiepiscop de Strasbourg."

In legătură cu o altă intrebare important ă-Ne trebuie nouă oamenilor o nouă teologie asupra naturii autorul răspunde afirmativ .  Bunăoară in lucrările cunoscutilor Jean Bastaire şi Helene Bastaire "Le chant des creatures" si în cartea  "Nature et spiritualité " este evocată  detaliat  această problemă. Pericolele scientismului,neodarwinismului, geneticii cu impunerea totală a ADN-ului samd pot reapare odată cu materialismul şi ateismul ştiinţific. Când spui darwinism spui automat ateism. Mulţi oameni tineri  în prezent:  liceeni, sau  studenţi sunt "fabricaţi atei" prin cultura care li se face. Biblia este tratată ca o arhivă a istoriei, cu explicaţii depăşite. Se afirmă că textele vechi ale Scripturii care se referă la Creaţie sunt mituri şi nu trebuiesc cercetate decât ca atare. Se gândeşte cumva faptul că lumea s-a făcut singură, că există hazard şi numai hazard, că Biblia trebuie aruncată la gunoi.Se observă peste tot, inclusiv în sondaje, că în şcoli, cultura pe fundament ştiinţific creşte în detrimentul educaţiei religioase. Un exemplu de aşa zisă adaptare este acela că  la neo–darwinişti a apărut o cvasi-religie. Aceştia se comportă ca şi cum ar fi credincioşi deşi nu sunt."

Întrebările i-au fost puse de către Guy Coq filosof şi membru al Revistei Esprit.

Parisul este capitala lumii în aceste zile. O lume moare, o alta se naşte poate nu prea târziu? afirmă Isabelle Hanne, Christian Losson şi Coralie Schaub în ziarul Liberation din 1 decembrie.

Preşedintele Franţei François Hollande afirma la inceputul  COP 21:

"Este necesar să depăşim o mondializare bazată doar pe competiţie, pentru un model bazat pe cooperare în cadrul căruia este mai rentabil să protejezi decât să distrugi. Întâlnirea de la Paris trebuie să fie punctul de plecare al unei profunde mutaţii în domeniul energetic, economic, social Pericolul cel mai mare nu este acela ca scopul nostru să fie prea înalt şi să nu îl putem realiza ci să fie prea jos şi noi să îl atingem dar…"

45.100  participanţi  au venit la Conferinţă.  Ei au  prezentat  probleme acute. Intre acestia  Preşedintele SUA Barak Obama, Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, Preşedintele Chinei Xi Jinping:

"Suntem prima generaţie care trăieşte efectele schimbărilor climatice şi riscăm să fim ultima care va putea face ceva pentru reducerea încălzirii globale. …Sunt conştient că noi- oamenii suntem cauza acestei probleme…. El citează din Martin Luther King – Niciodată nu este prea târziu…. Nicio naţiune fie ea cât de mică, bogată sau săracă nu este la adăpost….Am trăit pe propria piele în America urmările schimbărilor climatice. "A evocat  problemele grave  legate de eroziunea ţărmurilor, incendii, uragane.

Preşedintele Chinei a dat două citate din Sun Tzu şi Victor Hugo: Arta războiului.. climatic… Când ai în faţă probleme excepţionale, găseşti soluţii excepţionale….A insistat asupra eforturilor depuse de ţara sa. Parisul este un punct de plecare prin COP 21 ." Vladimir Putin a marcat:"Eforturile Federaţiei Rusiei au permis frânarea emisiilor de gaze cu efect de seră."

"India este a treia ţară ca emisii poluante după China şi SUA, cu 9020 mii de tone dioxid de carbon respectiv 5306 mii de tone de dioxid de carbon. Ea  produce 2074 mii tone de dioxid de carbon, în ultimii douăzeci de ani polurile crescând de de peste trei ori,  comparativ  si cu Uniunea Europeană care emite si ea 3574 mii tone de dioxid de carbon, iar Rusia 1808 mii de tone.

Primul Ministru indian Narendra Modi a arătat conform aceleiaşi surse -Le Monde :"Este semnul că este necesar un acord universal asupra mediului pentru a limita încălzirea globală. Principiul responsabilităţilor comune dar diferenţiate trebuie să fie la baza întreprinderilor noastre impreună. India s-a angajat la reducerea cu o treime a emisiilor până în anul 2030 în raport cu anul 2005. Există o condiţie, aceea de a avea acces la acele tehnologii şi finanţări care să îi permită să se dezvolte limitând degajările de noxe. Va creşte partea de surse de energie ne fosile la 40 procente din producţia sa de electricitate odată cu creşterea cu 25 procente a cantităţii ce va fi utilizată de energie solară.

Ziarul Le Monde din 2 decembrie  a venit cu precizări: priivitor la variaţiile spectaculoase de dimensiuni ale lacului Ciad. Lacul Ciad îşi joacă supravieţuirea .Cele patru state riverane încearcă să salveze acest bazin a cărui suprafaţă se diminuează permanent în timp ce populaţia din jurul său creşte. Lacul este o veritabilă mare interioară. În anii 70 şi 80, perioadele de secetă prelungită din Sahara au determinat ca marile proiecte de amenajări pentru apă să renască. Migraţiile,datorate fenomenelor climatice determinaseră creşterea populaţiei aici, creând o presiune mare demografică. Această presiune a dus la degradarea apelor. In special activităţile agricole au dus la poluarea apei lacului şi  pânzelor freatice care îl alimentează.

Apoi, dezvoltarea exploatărilor petroliere a contribuit şi ea la degradare, sistemele de exploatare apropiindu-se  de malurile lacului.

Niger, Camerun, Ciad, Nigeria sunt patru state riverane, cu mai mult de treisprezece milioane de locuitori. Aceşti preşedinţi africani au relansat  la Paris, apelul de salvare a Lacului Ciad. Franţa a răspuns parţial la această problemă, promiţând triplarea angajamentelor sale bilaterale cu aceste ţări, atingând suma de 1 miliard de euro în 2020" – redactori Cristophe Chatelot, Francesca Fattori, Jules Grandin.

Laureance Fabius – alt redactor de la Le Monde , observa cu îngrijorare:

"ar putea fi confundată Conferinţa cu o simplă cameră de înregistrare a problemelor. Participanţii la Conferinţă  sunt invitaţi fiecare la creativitate nu numai la expunerea problemelor. Există o problemă de transparenţă pentru majoritatea ONG-urilor. În iunie anul curent reprezentanţii ONG-urilor au participat la discuţii ale grupurilor şi subgrupurilor." "Vive la France!" a fost ultimul mesaj lansat de Barak Obama. Deplasarea sa la Paris a început duminică seara,  revenind  la încheierea lucrărilor .

Bibliografie

1. Harold Fromm," From transcendence to Obolescence: A Route Map",  from the Georgia Review 32, 1978,pg 543-552.

2.  Glen A Love," Reevaluing Nature:Toward an ecological criticism from Western American Literature", november 1990, pg 210-215

3.  Sue Eleen Campbel, "The land and language of desire:Where Deep Ecology and Post structuralism meet ", from Western American Literature, november 1989, pg 199-211

4.  Thomas J . Lyon, "A taxonomy of nature writing, from "This incomparable Land : A Book of American Nature Writing "edited Thomas Lyon, 1989 .

5. Christopher Manes,"Nature and silence", from Environmental Ethics 14, 1992, pg 339-350 Scott Russel Sanders,"Speaking a world for nature, from secrets of the Universe" by Scott Russel Sanders, 1991

6. Scott Slovic,"Nature writing and environmental psychology:The interiority of outdoor experience", adapted from the intoduction to Seeking Awareness in "American Nature Writing -Henry Thoreau , Annie Dillard, Edward Abey, Wendell Berry and Berry Lopez, 1992, by the University of Utah Press

 7 http://www.siena.edu/ellard/historical_roots_of_our_ecologic.htm

8 Ēcologie et création , sous la direction de Marc Stenger , Parole et Silence , octobre, 2008

9 Ēcologie et solidarité , homelie lors de la messe pour France , 13 Juillet 1996, éditions du Cerf

10 Jean et Hélène Bastaire , Le chant des créatures , Ed. Cerf, 1996

11 Jean Marie Pelt, Nature et spiritualité , Ed. Fayard, 2008

Vizualizări: 86

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Caracas Mircea Florin pe Ianuarie 20, 2016 la 8:29pm

Multumesc mult pentru aprecierea lucrarii doamna Vizaris Fulvia, doamna Elisabeta Luscan , domnilor Ioan Grigoras, Boris Marian si  Iulian Rotaru.

Ceea ce sper sa fi  surprins interesant pentru cititorii Retelei Literare  relatat din  cele doua saptamani petrecute la Paris, acum o luna , in mod activ este legat de  deplasarile  la majoritatea evenimentelor  majore din

Cite des Sciences ,cu  mese rotunde cu discutii, filme rare precum "Copenhague – Chronique d' un accord inachevé" Copenhaga – Cronică unui acord neancheiat   realizat de cineastul francez Jean Philippe Amar în anul 2010, apoi  filmul   foarte recent prezentat personal de marele explorator francez Gael Derive. :"Une planete et une civilisation"urmand  ., expozitiile  de la Pantenon, cu ghetarii din Groenlanda, cele de la Centrul  National George Pompidou de arta contemporana analizate pe larg, Jardin des Plantes  incluzand   cele mai mari sere din lume, cel mai mare ierbar din lume ,pe durata a patru sute de ani, colectionat absolut din toate colturile lumii completat cu ierbarele din insulele in care se vorbeste franceza ,  de saisprezece ori mai mare decat ierbarul nostru national  adica opt milioane de plante  catalogate . Unele  plante sunt la vedere in Gradina imensa in aer liber,filmate, atent, pas cu pas, fotografiate urmand a fi comentate partial   in Nopti pariziene 10  eventual 11.

 Aceste evenimente,  raspund la cele mai importante si recente preocupari ce confrunta omenirea., la care au participat 150 de sefi de state  sau primi ministri personal, o mie de primari ai celor mai mari orase ale lumii, cincizeci de mii de personaliatati ale lumii

Jean Marie Pelt - botanist, ecologist şi fondator al Institutului European de ecologie cu sediul în Metz  dar şi teolog  pe care l-am mentionat ca o personaliate a subliniat în lucrarea sa "O privire creştină asupra ecologiei " şi în interviul intitulat "La peur evidement "apărut în Revista Foi et Culture    răspunsuri  importante la intrebarea: Ce raport există între criza actuală şi problema ecologică.

In lucrare am analizat succint  aceste raspunsuri  conform celor citite  inclusiv din punct de vedere teologic doamna Vizaris Fulvia,

Urmeaza  completari in Nopti pariziene 10 si 11

 Citez din material

In urma Genezei,  Dumnezeu i-a chemat pe oameni să crească şi să se înmulţească " Aceasta   s-a produs însă în detrimentul mediului. Utilizarea pământului este proprie tuturor societăţilor,  inclusiv celor care nu sunt creştine.

Ceea ce intrigă este faptul că noi, creştinii, ne-am trezit atât de târziu sa fim atenţi la problemele ecologice.

Privitor la problema ecologică protestanţii au fost  ceva mai sensibili decât catolicii. Am creat  Institutul European de Ecologie în anul 1971, cu sediul la Metz. În cadrul Colocviului  pe care l-am organizat atunci, prezenţa protestanţilor a fost deosebit de importantă incluzând personalităţi precum: Jacques Ellul, Denis de Rougemont, Bernard Charbonneau etc.

Faptul că umanitatea merge exponenţial către autodistrugere.... nu s-a pus atât de serios ca problemă până în prezent  desi acest fapt era  evident.

Este logică importanţa apărării în primul rand a vieţii tuturor oamenilor de pe Pamant, a vieţii acestei Planete. Trebuie să ne gândim la protejarea vieţii în sine, ca bunul cel mai de preţ dat  omului de Dumnezeu.

Creştinismul nu poate desconsidera raportul care există între om şi natură. "

Autorul şi-a  extins expunerea cu o prezentare istorică a evoluţiei  cauzelor care au determinat acţiunile omului de degradare a naturii:"... două direcţii catre care sa ne îndreptăm privirea: Sfânta Scriptură şi frumuseţea Creaţiei lui Dumnezeu.

Odată cu apariţia lui Descartes şi conceptiei  altor filosofi cu aceleasi concepţii , omul a devenit "stăpân,  proprietar al naturii". 

De aici excesele din ce in ce mai mari, in opinia autorului. Citez...se  acaparează pământul  abuziv trecând peste orice normă de atribuire, atacându-se patrimoniul  terestru care aparţine tuturor oamenilor. In mod normal este posibilă  utilizarea  doar pentru "o parte de pământ , o porţiune din patrimoniul natural respectiv  până la 2,7 ha /om." Pe de altă parte "pământul nu poate oferi resurse fiecărui om decât doar până la 2,1 ha. per persoană  "Amprenta ecologică" ne vorbeşte de la sine de acest adevăr . Există ţări bogate care se situează cu mult deasupra tuturor proprietarilor de pe Pământ Modelul de dezvoltare actual impus de aceste ţări bogate se vede clar că nu este posibil să fie aplicat pentru întreaga planetă.

 Dar sa  ne referim foarte putin   la ciclicitate.Se avanseaza tot mai multe teorii catastrofice uneori ca si cum ele ar fi premeditate de Dumnezeu , care ar gandi in acest sens . Nimic mai inexact si chiar tendentios. In materialul care urmeaza voi dezbate pe baza mai multor materiale importante aceast subiect Indreptarea  vine din cu totul alte directii unele prezentate in Nopti pariziene 7 si 8 altele urmand pe o analiza teologica luna aceasta .

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor