Norman MANEA, Comandor al Ordinului Arterelor si Literelor


Imagine: Norman Manea. Credit foto: Don Hamerman

Norman Manea
a primit prestigioasa distincţie franceză Ordre des Arts et des Lettres cu titlul de Comandor

ICR New York, 22 aprilie 2010: În cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Serviciile Culturale ale Ambasadei Franţei la New York în 12 aprilie 2010, Norman Manea a primit prestigioasa distincţie franceză Ordre des Arts et des Lettres cu titlul de Commandeur.

După ce a fost decorat în ultimii ani de toate forurile academice importante, cel mai tradus scriitor român (în peste 20 de limbi străine) a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres al Legiunii de Onoare, distincţie înmânată de către doamna Karen Rispal, Consilier Cultural al Ambasadei Franţei la New York. L’Ordre des Arts et des Lettres a fost creat în 1957 de către Ministrul francez al Culturii, cu scopul de a recompensa persoanele care s-au distins prin creativitatea şi prin contribuţia la promovarea artelor şi literelor. Ordinul include trei ranguri: Cavaler (Chevalier), Ofiţer (Officier) şi cea mai înaltă onoare, Comandant (Commandeur).

În discursul de acceptare a înaltului titlu, scriitorul român a declarat:

„Sunt fericit să primesc această distincţie în capitala Dada a exilului, sub privirea înţeleaptă a Statuii Libertăţii, oferită Americii de către aceeaşi naţiune care mă onorează astăzi şi pe mine. Este momentul potrivit, cred, să amintesc influenţa culturală profundă pe care Franţa a avut-o asupra locului unde m-am născut şi asupra formării mele, ospitalitatea cu care a primit atâţia artişti, scriitori, oameni de ştiinţă, politicieni şi intelectuali care au găsit în Franţa locul în care au visat mereu să se exprime cu adevărat. Revoluţia de la 1848 a fost iniţiată în România de către studenţi în Franţa, ca să menţionez doar unul dintre momentele istorice când România a beneficiat de modelul oferit de sora ei mai mare. Când marele nostru poet Fundoianu a părăsit Bucureştiul pentru Paris în 1923, el a declarat că nu mai poate trăi într-o colonie a culturii franceze, are nevoie să trăiască în capitala ei. Astfel, a reuşit să se impună ca poet şi filozof francez, cu numele de Benjamin Fondane, şi, cu toate acestea, nu a putut evita Auschwitz-ul. Multe nume mari ale literaturii, ştiinţei, artelor româneşti au trăit la Paris şi au contribuit la patrimonial creativităţii universale. Mă gândesc la sculptorul Constantin Brâncuşi, la compozitorul George Enescu şi la dramaturgul Eugen Ionescu. Cu toţii şi-au găsit cuibul artistic în Franţa. Lista este lungă: Paul Celan, Emil Cioran, Tristan Tzara, Gherasim Luca, Mircea Eliade, Traian Vuia, Victor Brauner, Ştefan Lupaşcu şi mulţi, mulţi alţii.”

Norman Manea a părăsit România în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii unde a devenit scriitor în rezidenţă şi profesor la mai multe universităţi americane, inclusiv la Bard College din statul New York. Deși trăiește la New York, continuă să scrie numai în limba română, pe care o consideră patria sa. Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a 22 de volume de ficţiune şi eseuri. Printre numeroase onoruri internaţionale, în SUA a primit bursele MacArthur şi Guggenheim, Premiul The Literary Lion oferit de prestigioasa New York Public Library, precum şi Premiul The National Jewish Book Award (1993), în Franţa Premiul Medicis Etranger (2006) şi Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (2009), iar în Italia Premiul Internaţional pentru Literatură, Nonino (2002). În 2007, a primit Ordinul Meritul Cultural în rang de Comandor de la Preşedintele României şi, în 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Bucureşti şi Babeş-Bolyai din Cluj.

Heinrich Boll, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, care a promovat prima traducere şi apariţie semnată de Norman Manea în Europa de Vest, scria în 1993 : „Nu am nicio îndoială că Norman Manea este unul dintre autorii care merită pe deplin să fie cunoscuţi în întreaga lume.” Orhan Pamuk (Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură) despre Norman Manea: „Prin talentul şi creativitatea sa, [Norman Manea] este unul dintre Marii Români.”

* Sursa: Ambasada Franţei în România

Vizualizări: 46

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Dumitru Nicusoara pe Mai 8, 2010 la 10:20pm
Noi AICI trebuie sa luptam..
Comentariu publicat de anca gavril pe Mai 4, 2010 la 11:34am
Bravo! Acestia sunt rominii adevarati,care nu se lamenteaza inutil ,nu-si uita limba si obiceiurile,ci lupta cu "armele" pe care le stapinesc cel mai bine pentru promovarea culturii nationale.Din toata inima FELICITARI!
Comentariu publicat de Monica Mureşan pe Mai 2, 2010 la 6:43pm
Să ne bucurăm pentru reusita personala a acestui scriitor... cu atat mai mult cu cat nu-şi uita
sau denigreaza originile!
Comentariu publicat de Camelian Propinatiu pe Mai 1, 2010 la 10:09pm
Inca din 2007 Romania ar fi trebuit sa sprijine realist pentru Nobelul literar candidatii cel mai bine plasati: Mircea Cartarescu, Herta Muller si Norman Manea. Iar cursa continua.
Comentariu publicat de Gabriela Girmacea pe Mai 1, 2010 la 3:01pm
Felicitari! Ma bucur sa aflu ca scriitorul ramane fidel valorilor in care crede si continua sa scrie in limba romana.
Comentariu publicat de Any Tudoran pe Aprilie 29, 2010 la 3:47pm
Respect , admiratie ,si stima !
pentru adevaratele valori .
Comentariu publicat de CRISTESCU EMANUELA MARIANA pe Aprilie 28, 2010 la 7:15pm
BRAVO! FELICITARI!
Comentariu publicat de adri pe Aprilie 28, 2010 la 3:57pm
Transmit admiratia si stima pentru adevaratele valori ale tarii noastre - recunoscute peste hotare!
Comentariu publicat de marina nicolaev pe Aprilie 28, 2010 la 1:32pm
Comentariu publicat de Elisabeta Branoiu pe Aprilie 28, 2010 la 10:48am
Felicitari ! Acesta este un moment prielnic de a te aprecia pe tine cu adevarat. Dumnezeu sa ne imulteasca astfel de oameni minunati in toata Tara noastra. Doamne ajuta ! Elisabeta.

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor