Noul primar al orașului Chicago, Rahm Emanuel (51 de ani), este nepotul unui emigrant care a ajuns în S.U.A. din România

Noul primar de Chicago, nepotul unui emigrant român
Bunicul său a fost boxer şi lider de sindicat
Autor: CARMEN PLESA 23 februarie 2011 – 13:36


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Noul primar al oraşului Chicago, Rahm Emanuel (51 de ani), este nepotul unui emigrant care a ajuns în Statele Unite ale Americii din România.

"Pentru mine, Rahm Emanuel, nepotul lui Herman Smulivitz, care a venit în acest oraş în 1917, de la graniţa ruso-română, pe când avea 13 ani, pentru a scăpa de pogromuri, şi fiul lui Benjamin Emanuel, care a venit aici în 1959 din Israel pentru a începe o carieră medicală, este o mare realizare personală", a declarat Rahm Emanuel la aflarea rezultatelor. Noul primar, care câştigat marţi din primul tur, cu 55% din voturi, a fost şeful de cabinet al preşedintelui Barack Obama, iar la Casa Albă a fost supranumit "Rhambo", după celebrul personaj de film.

Mama lui Rahm, Marsha Emanuel, născută Smulevitz, este fiica unui Herman Smulivitz, "un imigrant moldovean" care s-a remarcat ca boxer, dar şi ca lider de sindicat, a scris presa din SUA.

Marsha Emanuel, care a apărut alături de fiul său după ce a fost anunţat rezultatul alegerilor, a lucrat ca asistent în radiologie, însă s-a remarcat în special ca activistă pentru drepturile omului. Presa americană scrie despre mama noului primar de Chicago că a mărşăluit alături de Martin Luther King şi că a fost de mai multe ori arestată pentru opiniile şi acţiunile ei.

Aceeaşi Marsha a fost în vremea tinereţii prima deţinătoare a unui club de rock and roll în zona Chicago. Astăzi, mama primarului de Chicago continuă să lucreze, activând ca asistent social în domeniul psihiatriei.

La puţin timp după anunţarea rezultatelor alegerilor din Chicago, Barack Obama a transmis felicitări noului primar. "Rahm va fi un primar extraordinar pentru Chicago", a spus preşedintele american, care l-a susţinut pe parcursul campaniei.

Şi fostul preşedinte Bill Clinton a venit la Chicago, în timpul campaniei electorale, pentru a-l susţine pe Rahm Emanuel. Proaspătul primar a făcut parte şi din echipa de consilieri a lui Bill Clinton, între 1993 şi 1998. De altfel, se spune că Rahm Emanuel i-a inspirat în crearea personajului Josh Lyman pe producătorii serialului "Viaţa la Casa Albă".

La două zile după ce a câştigat alegerile prezidenţiale, Barack Obama l-a numit pe Rahm Emanuel şeful său de cabinet. A renunţat la Casa Albă din octombrie anul trecut, pentru a se înscrie în campania pentru primăria oraşului Chicago.

Noul primar a ajuns cunoscut şi pentru câteva gesturi de pomină pe care le-a făcut în cariera sa de consilier politic. Se spună că Emanuel i-a trimis un peşte mort, într-o cutie, unui realizator de sondaje care trimisese prea târziu nişte rezultate. Într-o noapte, la un dineu, după alegerile din 1996, Rahm Emanuel era atât de furios pe inamicii preşedintelui, încât a apucat un cuţit de friptură de pe masă şi a început să numească o listă de trădători, strigând "Mort"... "Mort"... "Mort" după fiecare şi înfingând cuţitul în masă.

Ieşirile de "Rambo" nu par să se potrivească însă cu planurile pe care le-a avut iniţial Marsha Smulivitz pentru el. Când era copil, Rahm Emanuel a studiat la o şcoală evreiască foarte conservatoare şi a făcut balet, încurajat de mamă, până în anii studenţiei.

http://www,jurnalul.ro

 

Vizualizări: 48

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Marina Stefan Zoltan pe Februarie 24, 2011 la 10:22pm

Remarcabil traseu, Rahm Emanuel. Felicitari. 

Cu respect va sarut mana, doamna Lucretia Berzintu.

Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Februarie 24, 2011 la 1:25pm
Era mai potrivit ca prim ministru al Israelului gasesc...
Comentariu publicat de caterina scarlet pe Februarie 24, 2011 la 12:24pm
mulțumim pentru informa/ie și ne pare rău că asemenea oameni nu ar putea activa într-o țară mică și insignifiantă căci giganților le trebuie o țară de giganți iar piticuților o palmă de loc ,acolo, pe unde se poate.
Comentariu publicat de CRISTESCU EMANUELA MARIANA pe Februarie 24, 2011 la 9:18am

Bravo! La mai mare!

Doamna Lucreţia Berzinţu este un gazetar de linia intâi, „născut, iar nu făcut”, şi are un condei admirabil. Ştirile sunt de maximă atractivitate şi redate încântător. Mulţumiri şi felicitări!

Mariana

Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Februarie 24, 2011 la 8:35am
Important este ca România să fie cunoscută şi să-şi evalueze posibilităţile de prietenie şi colaborare,în primul rând prin cei care au auzit de EA!Cred eu,că se crează posibilităţi,,să fim ce am fost odată!''Da doamnă,Gabriela Tudose,subscriu la părerea dumneavoastră referitoare la jurnalistul şi omul de cultură,distinsa doamnă LUCREŢIA BERZINTU!ESTE UN MARE OM,UN MARE JURNALIST ŞI O IUBITOARE A ACESTOR MELEAGURI,DE CARE ESTE LEGATĂ PRIN TOATE FIBRELE!DOMNIA SA NU FACE ALTCEVA DECÂT SĂ ATRAGĂ ATENŢIA LUMII,ASUPRA ROMÂNIEI ŞI POPORULUI ROMÂN,SĂ CULTIVE PACEA ŞI PRIETENIA!ACELAŞI LUCRU ÎL FAC ŞI DISTINSELE GAZDE ALE ACESTEI REŢELE LITERARE,CRISTINA ŞI GELU VLAŞIN!LE MULŢUMIM TUTUROR!
Comentariu publicat de Viorel Tăutan pe Februarie 24, 2011 la 8:18am

Nu ne este foarte clar dacă o fi fost cetăţean român, puberul de 13 ani, cu atât mai mult cu cât a plecat "de la graniţa ruso-română". Ne place nouă să ne mândrim (sau, dimpotrivă, să ne denigrăm) cu creiere de alte etnii. Oricum am lua-o, noi, românii, suntem la ora actuală un conglomerat genetic! Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu o ţară mirifică, dar o lăsăm pradă impostorilor! De ce? Pentru că nu o iubim suficient! Suntem meşteri în vorbe, dar dezamăgim prin lipsa de unitate naţională. Ne-a pervertit atât de tare ideaologia comunistă, răsturnând valorile, încât cei de bună credinţă sunt dezorientaţi şi dezamăgiţi!

Comentariu publicat de VOICAN MARIN pe Februarie 24, 2011 la 7:12am

Ne bucurăm!...

uşor, uşor...o să cucerim America. mâine poimâine, dacă Emil boc este mazilit din funcţie, nu ne va mira dacă-l vom vedea împărat în statul DE MONTE DE-A  DURA, urîndu-i suces de pe acum.

Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Februarie 24, 2011 la 5:01am
LITERATURA ESTE VIAŢĂ ŞI ŞTIRILE FAC PARTE DIN EA!
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Februarie 24, 2011 la 4:13am
SĂ-I FELICITĂM PENTRU SUCCES!
Comentariu publicat de Roxana Ştiubei pe Februarie 23, 2011 la 9:51pm
interesant !

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor