O FRUOASA PRIETENE ARTISTICA DIN PERIOADA INTERBELICA

EXPOZIŢIA DE PICTURĂ OSCAR SZUHANEK

 DR. AUREL CONTREA

 

          În sezonul acesta mort de început de vară, ca un răcoritor artistic s-a deschis expoziţia pictorului Oscar Szuhanek. D-Sa este un artist băştinaş, poate cel mai căutat şi cel mai apreciat dintre concetăţenii noştri minoritari. Recomandăm cititorilor noştri să cerceteze sala de expoziţii a Teatrului Comunal din sala fostei cafenele Ferdinand.

În faţă ni se perindă o seamă de imagini de un rafinament artistic căutat şi totuşi plin de discreţiune, de caldă şi optimistă concepţie de viaţă.

Iată surâzătoarele „Case turceşti” în exotică lor intimitate. În tabloul cu nr. 49, norii se pare că s-au rupt din înaltul cerului şi s-au adunat pe ecranul concentrat al unei pânze. La D-l Szuhanek energia adeseori se îmbină cu graţia, de pildă în tabloul „Val vârtej la mare”. „Surpătura din Oraviţa” ne arată un pământ ce pare ca răvăşit de un cutremur, încât  relieful e ondulat parcă sub valuri încremenite.

Sub nr. 16, „Laguna Veneţiană” e între cele mai reuşite îmbinări de obiecte de construcţii acvatice într-un tablou marin. De un bine prins aspect particular sunt „Uliţele mărginaşe” ale unui orăşel de munte iar „Parcul” de sub nr. 43 împrăştie graţie delicată de verdeaţă. De aceeaşi impresie dar de-o intensivă coloraţie meridională este tabloul „Pini din Villa Borghese” de la Roma.

În „Apus de soare în mare”, cel mai de laudă, desigur, D-l. Szuhanek se arată încântat de fermecătorul peisagiu de la Balcic. Este aceeaşi lumină caldă străluminând peretele de calcar de la Caliacra, lumină pe care nu ne săturăm să o savurăm şi la un Ştefan Popescu, bunăoară.

Tot de aceeaşi regiune s-a prins o reuşită „Năvală de valuri” (sub tabloul nr. 3).

Tabloul nr. 19 ne aduce un „Minaret şi case turceşti” în exotismul lor oriental.

Foarte reuşit mai este, sub. Nr. 23, efectul admirabil al mării, ca o duioasă sărutare Dintre cer şi apă. De aceeaşi natură este şi nr. 25 „Malul mării după ploaie”, unde între cer şi apă se interpune şi o buză de pământ. Acelaşi refren în nr. 37, „Malul mării”. Sub nr. 27 „O poartă a curţii”: un colţ săsesc, închis şi rigid, ca şi dânşii.

Nr. 36 „Case de lângă Zazăr” (Baia Mare) sunt de un aspect grotesc, particular: casele de zid, parcă sunt susţinute de un gard de scânduri, să nu se surpe în apă.

De încheiere privim în colţul terminal el expoziţiei ce efect impunător poate lua, prin penelul pictorului, o construcţie boltită de zidărie veche (Vedere din poartă).

La plecare, trebuie să recunoaştem că am întâlnit un talent viguros, plin de inventivitate şi pătruns de suflul adevăratei arte.

Dacă dorim ca minoritarii să se încadreze pe deplin în viaţa spirituală a Statului românesc, să privim şi reversul acestei doriri de bine, care este obligaţia de a sprijini pe cât îngăduie puterile şi îngăduinţa noastră, aceste manifestări ale unui artist ca D-l. Szuhanek, care de atâta timp stă izolat şi neînţeles între noi, cu o artă de cea mai bună marcă.

          Articol apărut în rev. Fruncea, din 28 iunie 1936; an. III, nr. 26, cota de bibliotecă Nr. 250/V – sala de lectură (colecţii speciale) de la Biblioteca Naţională Judeţeană din Timişoara.

    

 

 

Vizualizări: 25

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor