O IARNĂ   ADEVĂRATĂ

 

        Stăteau la fereastră, aşteptând cu nerăbdare să curgă din cer, zăpada .Afară era frig de crăpau pietrele, dar pământul îngheţat refuza să primească fulgii de zăpadă. Cum să ţii în casă la căldură copiii ? Şi pe deasupra mai era şi vacanţa. Nu e supărare mai mare ca aceasta. Gospodarii , se plângeau şi ei: ce facem la primăvară fără pătura aceea albă ce acoperă atât de darnic, pământul? Şi aerul ? Şi ce dacă e ger? fără zăpadă are rost ? Zgribulit, moş Vasile ieşi în curte  să dea de mâncare la vacă.Intră în grajdul slab luminat, dar destul de călduţ, puse în iesle un braţ bun de fân, mângâie vaca între coarne şi oftând , vorbi către ea : Fată dragă, amu vine sorocul tău şi nici o ţâră de zăpadă nu va avea frumosul tău viţel! Mi-ar place să te scot în ogradă după ce te pui pe picioare , să văd cum îţi cureţi mica făptură, o împungi cu botul tău cald , să intre cu picioarele-i plăpânde în zăpada moale. Aşadar mai aşteaptă, Zoiţo ! Până vine zăpada. Ieşi în curtea cu cărarea ce da înspre straturile de flori, privi la pământul uscat de gerul sec . Privi la fereastră , spre nepoţeii ce-şi apăsau nasurile de geamul aburit , aşteptând , fulgii de zăpadă. Vasile le făcu semn cu mâna şi intră zgribulit de frig în casă. Valerica, nevastă-sa pregătea prânzul .

- Ce-i pe afară Vasile ? Nimic , pe cer,?nu se pregăteşte de ninsoare ?

- Încă nimic, femeie ! Dacă nu scade gerul ăsta , n-are cum să ningă.

 -Acuşi trece vacanţa, Viorel. Şi săniuţa noastră tot stă ruginită în şopron , îi zise fratelui său, Nelu. Părinţii îi aduseseră în vacanţă să se bucure de aerul curat de la sat şi să zboare cu săniuţa, pe derdeluşul de lângă casă.O Doamne ! Ce tare aşteptăm fulgii de zăpadă ! Peste noapte gerul se mai domoli. Valerica se sculă să mai pună vreo două lemne pe foc  în camera băieţilor, nepoţii ei. 

- Îl scutură pe Vasile, când se întoarse în cameră; Vasile, nu mai sforăi că sperii fulgii de zăpadă.

- Ce zici femeie, ninge ?

 E o lună afară, rece şi roşie, zise Valerica. Uite-te şi tu pe fereastră, poate mi se pare mie , dar parcă fulgii. Stăteau amândoi privind cu speranţă, afară. S-au dus la culcare, să-şi termine somnul întrerupt.

 Bunicule, scoală repede! ţipă Nelu. Afară ninge ! În sfârşit. ninge ! Noi nu mâncăm nimic fugim să scoatem săniuţa!

 Valeria se ridică şi ea din patul cald, privind zăpăcită la nepoţi.

- Băieţi, aveţi răbdare, nu fuge zăpada nicăieri, lăsaţi să ningă bine să se aşeze stratul de zăpadă. Se ridică din pat , să pregătească micul dejun celor doi neastâmpăraţi. Vasile ieşi în curte. Împinse cu putere uşa, care nu se deschidea.Un morman de zăpada acoperea jumătate de uşă. Ieşi în curte. Aoleu !! Dar când a nins atât de mult ? Afară ningea şi iar ningea . Până la prânz omătul acoperise totul în jur . Frumoasă mantie! Parcă ar fi brodată, zise Vasile.

Mai este pâine, femeie ? Să merg să cumpăr câte ceva până nu ne troieneşte, de n-om putea ieşi din casă.

- Du-te Vasile la magazin . Uite i-am şi drojdie, să coc nişte pâine în caz că nu putem ieşi din casă, cum sa întâmplat şi în alţi ani. După ce veni de la cumpărături, Vasile chemă băieţii  să-l ajute la curăţat zăpada. Nepoţii chinuiau săniuţa care aluneca greu  pe zăpada moale  proaspăt căzută. Luară şi ei câte o lopată să-l ajute pe bunic. Dar de sus ningea, ningea, nu se mai oprea.

- N-are rost să mai curăţăm zăpada, lăsăm aşa până dimineaţă le zise bunicul, băieţilor.

- Nu ne putem da pe zăpadă, bunicule ! Ne afundăm în omăt.

 Către seară a început viscolul. Aşa a ţinut-o , viscol, ninsoare , fără oprire , o săptămână.Valerica îi spuse lui Vasile: ştii Vasile de ce ninge atât de mult ? Pentru că o mulţime de lume sa tot rugat la Dumnezeu, fiind atât de multe rugăminţi, El, doreşte să-i mulţumească pe toţi.

Lasă că trece şi asta, vine ea, primăvara şi scăpăm de iarna asta grea.

 

 

Vizualizări: 42

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Ianuarie 31, 2014 la 5:08pm

Lecturat cu drag si incantare, felicitari

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor