Neştiuta poveste a melodiei de la ”Teleenciclopedia”

 

Ani de zile am ascultat săptămânal genericul muzical al acestei emisiuni (cândva singura ce putea fi urmarită!) şi nu ştiam cui aparţinea. La sfârşit este o adresă. Introduceţi-o în browser şi ascultaţi integral lucrarea muzicală din care face parte.Merită! Din păcate, nu este inclusă în programul concertelor, deşi ar merita. Este accesibila şi celor mai putin obisnuiţi cu muzica simfonică şi ascutand astfel de bucati muzicale, poate, cine ştie, vor dori sa asculte şi asemenea muzică ....

 Există o listă a cîtorva melodii pe care nu există, subliniem, nu există român care să nu le cunoască, să nu le fi auzit de nenumărate ori în viaţă. Unele dintre aceste melodii, însă, ascund poveşti mai mult decât spectaculoase, care sunt, până azi, neştiute de către publicul larg. Azi, vă vom dezvălui, probabil în premieră, una dintre ele: povestea melodiei de generic de la ”Teleenciclopedia”. Citiţi povestea mai jos. Eu doar o retransmit!
>
> Pe lista celor mai cunoscute melodii autohtone se află, evident, imul de stat actual, ”Desteaptă-te, române” sau cel anterior, ”Tricolorul”, pe care românii din ultima jumătate de secol le-au auzit de atâtea ori difuzate la radio sau TV. Punctează, însă, foarte bine la capitolul notorietate melodiile care au constituit genericele muzicale ale unor emisiuni de mare succes, difuzate perioade foarte lungi de timp, e vorba de Telecinemateca şi Teleenciclopedia. Muzica Telecinematecii, filmul de miercuri seara al românilor, în comunism, îi aparţinea marelui Charlie Chaplin, din coloana sonoră a filmului ”Contesa din Hong Kong” şi se numea ”This is my song”. În ceea ce priveşte Teleenciclopedia, însă, aici lucrurile sunt nivel mai complicate. Numărul românilor care au avut ocazia să asculte această piesă superbă în forma ei completă, de cca.7 minute durată, este extrem de redus, iar pe seama ei circulă veritabile legende, destul de paralele cu realitatea. Se înşeală chiar şi Wikipedia.

Se ştie că melodia a fost compusă în anii 50 de Nicolae Kirculescu (1903-1985), talentat autor de muzică de teatru fi film, de romanţe, de operete ş.a.m.d. Din nefericire, deşi e una dintre cele mai frumoase piese compuse vreodată de un român, piesa nu a beneficiat decît de o singură editare pe disc de vinil, înainte de 1989, apoi pe CD, în anii 90. De ani de zile, internauţii se chestionează între ei în legătură cu posibilitatea de a-şi procura înregistrarea în cauză, dar puţini sunt fericiţii care o deţin. În plus, nici măcar numele corect al melodiei nu e deplin cunoscut, asta pentru că ea se cheamă ”Moment muzical”, dar, dintr-o eroare umană, pe discul Electrecord a fost trecută drept ”Patru studii de concert pentru pian”, o cu totul altă lucrare, ceea ce produce până azi confuzie între melomani. Se mai spune că melodia, în forma prezentă pe genericul Teleenciclopediei a fost înregistrată în 1965 de către marele pianist Dan Grigore, pe atunci student, împreună cu orchestra Radio, condusă de Iosif Conta. În acelaşi an a fost lansată şi ”Teleenciclopedia” la TVR, devenită azi cea mai longevivă emisiune din istoria României.
 
Numai că în realitate lucrurile au stat altfel. O dezvăluie, pentru Inpolitics, însuşi maestrul Dan Grigore: ”Genericul Teleenciclopediei a fost creat, iniţial, în 1965, după o înregistrare realizată chiar de autor, Nicolae Kirculescu, la pian. Numai că la montaj, când s-a operat scurtarea înregistrării pentru a se suprapune cu genericul emisiunii, s-a tăiat defectuos, astfel că a rezultat o bucată din care lipsea o pătrime şi zgâria auzul. La vremea respectivă nici măcar nu auzisem de Kirculescu, dar melodia lui mutilată o auzeam în fiecare săptămână. După mai bine de un deceniu, nu am mai rezistat şi i-am semnalat acest neajuns realizatoarei Luminiţa Constantinescu, de la Televiziune, dar a apărut o altă problemă: montajul nu putea fi refăcut, pentru că înregistrarea originală se pierduse. Luminiţa mi-a propus atunci să facem o nouă înregistrare a melodiei, cu mine la pian. Am acceptat să fac asta, şi chiar pe gratis, pentru că soţia marelui compozitor îmi spusese că nu au de unde să mă plătească. Am făcut înregistrarea la sfârşitul anilor 80, cu Iosif Conta la pupitru şi din ea s-a realizat noul generic al emisiunii. Ulterior, melodia a fost editată pe un disc Electrecord şi apoi pe CD, fără ca eu să primesc vreun ban. De altfel, a fost prima şi ultima dată în viaţa mea când am interpretat acea bucată muzicală superbă. După revoluţie, cei de la TVR au făcut o manevră, dacă putem spune astfel, aplicând un soi de blurare electronică a melodiei de la Teleenciclopedia, pentru a crea impresia că e o altă înregistrare, probabil pentru a evita plata drepturilor de autor, în condiţiile noii legislaţii a copyrightului. Nu m-au păcălit, era imposibil să nu îmi recunosc propria interpretare, dar nu am mai avut când să ridic problema drepturilor de autor pentru că, ulterior, au decis să înlocuiască înregistrarea cu totul, preferând o interpretare (Petre Mărgineanu n.n.) pe bază de instrumente electronice”. Dan Grigore crede că e păcat că această bucată deosebită nu a fost mai bine promovată, iar românii nu o cunosc decît parţial, prin fragmentul difuzat săptămânal la TVR. În schimb, s-au gândit să o ”valorifice” lăutarii rromi, foşti ţogani, existând o înregistrare caricaturală realizată acum cîţiva ani de un taraf celebru. Mai jos, puteţi asculta superba melodie cu ajutorul site-ului Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=WhVO_SR4bOM

Nicolae Kirculescu - Moment muzical, melodia genericului emisiunii Teleenciclopedia.

Inregistrarea din 1965, realizată la cererea TVR pentru genericul emisiunii Teleenciclopedia. Orchestra Radiodifuziunii Române, condusă de Iosif Conta, cu Dan Grigore la pian (pe atunci student)

 

 


>

Vizualizări: 152

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de ZINCA MARIUS IULIAN pe Martie 6, 2011 la 9:59pm
multumim pentru melodie si documentare
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Martie 6, 2011 la 9:58pm
Mulţumesc! Felicitări!!!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor