O recenzie de carte
Bună ziua, vorba românească lauda de sine nu miroase a bine se aplică oricărui creator de expresie artistică ( proză, poezie, arte plastice, coregrafie, muzică , fotografie , artă digitală etc.).Din acest motiv artistul se adresează unei terțe persoane, mai avizate. Eu am apelat la judecățile de valoare ale domnului Dan Teodorescu iar răspunsul  poetului,  prozatorului și jurnalistului referitor la prospătul editat roman Regăsirea gândurilor urmează mai jos:
                                  GÂNDURILE LUI ROMEO
Inginerul mecanic Romeo Romila face parte din „clanulˮ fotbaliştilor cu acelaşi nume, din Dealul Copoului. Dumitru Romila I şi Mihai Romila II, unchii lui Romeo, sunt doar câteva exemple de fotbalişti adevăraţi şi cu renume, inclusiv pe plan internaţional, care au aparţinut, de-a lungul timpului, echipei de fotbal Politehnica Iaşi. Romeo Romila a jucat şi el fotbal la juniorii de la Poli Iaşi, sub comanda antrenorilor Mişu Bârzan, Nicu Ursachi şi chiar a unchiului Dumitru Romila I, poreclit şi „Gâtˮ! Numai că, la vârsta de 16 ani, la unul din antrenamentele echipei ieşene, într-un duel mai puţin academic cu Didi Florean, Romeo Romila şi-a rupt piciorul şi a trebuit să spună adio fotbalului de performanţă.
 
După terminarea liceului şi a facultăţii, în paralel cu activităţile sale profesionale, Romeo Romila cade şi în patima...culturii, frecventând cenacluri literare şi medii artistice. Nefiind de ajuns acest lucru se apucă şi de scris şi scoate pe piaţă romanul „Ceaţaˮ, bine primit de critica de specialitate. Şi cum „ceaţaˮ este permanentă în unele zone carpatine, vine acum, în faţa cititorilor, cu romanul „Regăsirea gândurilorˮ, care este de fapt o frescă a societăţii noastre de astăzi, acolo unde câţiva „nebuniˮ cu acte sau fără acte în regulă conduc destinele omenirii. 
Şi uite aşa, ajungem la „fabrica de nebuniˮdin Glodenii Gândului, din judeţul Iaşi, acolo unde mai mulţi pacienţi, cu multe bube în cap, au dorit să ajungă pe acele meleaguri, că altfel ajungeau în puşcărie.
 
Cine sunt principalele personaje din „Regăsirea gândurilorˮ lui Romeo Romila, ne spune chiar autorul, în primele pagini ale romanului: „Revenind la « adamica » grupare din Glodeni, doctorul Ionescu Valentin a întocmit diagnostice false pentru numitul Tofan Ioan, colonel de Securitate, acuzat de genocid la Revoluția Română din 1989, numitul Popa Vasile, acționar al mai multor firme cu capital privat, acuzat de fals, uz de fals, bancrută frauduloasă, numitul Neagu Victor, profesor, acuzat de crimă cu premeditare, numitul Varga Iacob, preot, acuzat de uzurpare de calitate confesională și uz de fals, numitul Radu Cașin, inginer, acuzat de lovire și vătămare corporală din culpă. Mai sunt citați numiții Petrescu Mihai, victimă a Revoluției Române din 1989, cu suspiciunea de obstrucționare a justiției, ascundere de probe, fals și uz de fals, precum și doctorul psihiatru George Amariei, șef al clinicii de reabilitare psihică de la Glodenii Gândului, cu suspiciunea de favorizare a infractorului…ˮ. 
Într-o zi, însă, deoarece justiţia română este vigilentă, la Glodenii Gândului se prezintă o „femeie de serviciuˮ, care de fapt în viaţa reală are o altă funcţie, una de rang superior, şi care ne povesteşte, cu ajutului lui Romeo Romila, următoarele:„Am ajuns la Glodenii Gândului cu o mașină de spălat industrială, cu zece garnituri de lenjerie, săpun,detergenți, oale, cratițe, alimente, ulei, zahăr, făină, saltele și cearșafuri, geamantanele mele, delegația de serviciu în buzunarul subsemnatei, toate aruncate grămadă într-o furgonetă a Direcției Sanitare. Acoperirea oficială este de femeie de serviciu, detașată la clinica de boli mintale pe perioadă determinată, stabilită de către conducerea Direcției Sanitare. Pe Doctor l-am întâlnit în cabinetul său.
- Bună ziua domn' doctor, eu sunt noua femeie de serviciu, numele meu este Nedelcu Sonia. Domn’doctor Paraschivescu m-a trimis încoa’, eu până acuma am lucrat la Secția a 2-a, cu domn’ Profesor Tănase, cu domn’ Profesor Ionescu... aici am decizia, vă rog să vă uitați!
-Bună ziua ! Ce e cu dumneata ? Eu de ce nu am fost anunțat ? Măcar un telefon să fi primit… Acum ce să fac eu cu dumneata ?...Chestiunea cea mai spinoasă este cu cazarea, avem doar dormitor pentru bărbați. Scoate capul pe fereastră și strigă înspre grădină : Colonele ! Vino te rog până la cabinet !
Cel numit Colonelul ițește capul prin fereastră.
- Colonele, unde putem să o cazăm pe noua noastră femeie de serviciu ?
- Habar n-am !... Am să vorbesc eu cu Stăpânul să-i spună popii din sat să-i găsească o cameră pentru câteva zile. Între timp Manivelă și Inginerul vor face curățenie în camera tehnică de la centrală… are WC, are acces separat, pare a fi o soluție…cazarmament avem, masă, scaun, dulap, pat…se ocupă Manivelă.
- Perfect, perfect, este o idee buna.ˮ 
În continuare, personajele cărţii, foarte bine structurată de autor, descriu prin acţiunile lor viaţa de zi cu zi într-o „fabrică de nebuniˮ, îşi pun întrebări şi dau şi răspunsuri, în prim plan fiind Colonelul - Nebunul Şef, cel care conduce totul!
Se discută deschis despre cultură, libertate, religie, democraţie, educaţie etc, fiecare cu părerea lui, exact ca într-un„parlamentˮ european. 
În acest context, într-una din paginile volumului, autorul ne propune următoarele dialoguri: „Urmează întrebarea Doctorului:
- Ce este libertatea, Manivelă?
- Păi, libertatea este ca atunci când tai eu lemne, gândul zboară și mâinile lucrează.
- Profesore, ce este libertatea?
- Libertatea este să fii tu însuți, fără constrângeri, fără frustrări!
- Ce este libertatea, Stăpâne?
- Mâncaţi căcat din gură cu lingura mare… libertatea este banul!
- Ce este libertatea, Colonele?
- Libertatea este ordinea, fără ordine libertate nu este!
- Ce este libertatea, Inginerule?
- Libertatea este lucrul făcut atunci când trebuie el făcut.
- Ce este libertare, Părinte?
- Libertatea este Dumnezeu!
- Ce este libertatea, Sonia?
- Libertatea este ceea ce inima ne îndeamnă să facem.
- Ce este pentru dumneata libertatea, Doctore?
- Libertatea este alegerea.
…Și atunci noi de ce nu suntem liberi? De ce nu putem pleca de aici?ˮ
În continuare Romeo Romila ne mai spune: 
„Cugetările unor nebuni, rostite de niște nebuni, culese de la alți nebuni de dincolo de gard .  Nebun de sens, sens de nebun. Simplu, simplu. Sens, sens. Nebun? Nebun!?
Morala adunării este ca în bancul cu profesoara de limba română și cu Gyuri. Îl scoate profesoara pe Gyuri în fața clasei să spună o propoziție în limba română. Gyuri spune: Gyuri merge la pedure.  Profesoara spune: Nu este bine Gyuri. Atunci Gyuri spune: Apăi, dacă nu e bine, Gyuri nu mai merge…ˮ. 
Finalul cărţii este unul ca în piesele lui Shakespeare, deoarece unul dintre personajele principale ale cărţii pleacă la Domnul. După înmormântarea creştinească organizată ca la carte de „Nebunii din Glodenii Gânduluiˮ, urmează dialogul final care dă şi asenţa volumului editat de Romeo Romila:  
„- Și acum ce facem, Colonele?
- Ce știm să facem noi cel mai bine, băi Manivelă, eu comand și tu execuți... Să văd și eu ce pot ăștia să-i facă unui general al armatei române?!ˮ. 
Iar „moralaˮ din „Regăsirea gândurilorˮ lui Romeo vine de la sine, tot prin cuvintele autorului: „De aceea oamenii mă chinuie, cuvintele mă chinuie, discuțiile mă chinuie. Nu au nimic din frumosul care ne înconjoară fără a cere nici o plată. Se pare că este în firea omenească să nu pună valoare pe ceea ce primesc fără trudă. Aproape toți se zbat să schimbe totul în jurul lor, până și lucrurile care merg atât de bine de la sineˮ.
Romeo Romila, felicitări! În anii din urmă, Iaşul şi România au pierdut poate un mare fotbalist, dar au cîştigat astăzi, cu siguranţă, un valoros scriitor!
DAN TEODORESCU
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) şi al Asociaţiei Presei Sportive din România (APSR)
Vă doresc numai bine!
Romeo Romila
Iași, 25 noiembrie 2020

Vizualizări: 24

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor