poezie, proză, eseu, teatru, jurnalstică, evenimente literare
Oamenii pot muri într-o gară,
într-o ladă, într-un automobil.
Cu o ţigară în gură,
într-o partidă de amor.
Oamenii pot muri striviţi
de betoane, sub macarale,
de propriile lor sentimente.
Oamenii pot muri de oameni,
de insecte, de vise
sau de anateme pietroase,
ca de nişte boli.
Oamenii pot muri de gloanţe,
de seminţe de flori, de melci prea cruzi,
de spini de peşte, de otrava amanţilor.
Oamenii pot muri de plictiseală,
de dezinteres, de vină.
A lor sau a celorlalţi oameni muribunzi.
Oamenii pot şi trăi
de nevoie, de fericire, din speranţă
cu durere, cu minciună, în neştire.
Adaugă un comentariu
E un poem de un realism crunt , modulat poetic . Destinul ne marcheaza implacabil pe fiecare din noi . Necunoasterea sortii ne face sa mergem in viata cu interbari retorice legate de a fi sau a nu fi .
Destinul uni om se incheie prin moarte. Moartea este semnatura finala a omului in societatea in care a trait. Dupa acest moment el nu mai poate aduce nicio corectie destinului sau. Fiecare zi poate fi privita ca si cum ar fi ultima, traita la intensitate maxima si cu adanca responabilitate. Capitalul nostru cel mai de pret este timpul, cu care nu ne putem juca. Cui si cand daruim timpul nostru, aici este problema.Poate cel mai greu este sa fim onesti cu noi insine, sa fim mereu impacati ca am dat vietii raspunsul adecvat fata de situatiile in care aceasta ne pune. Viata este ca un test grila, uneori ne ia pe sarite, si din noianul de variante sa alegem pe cea mai buna pentru momentul in care ne aflatm. Este o frumoasa abordare a pozitionarii omului in univers, o poezie care aduce si alinare, cum spuneam in postari mai vechi este o poezie care si-a tins scopul. Poezia d-voastra are valente vindecatoare si educative. Continuati! Felicitari!
Domnule Horga Mihai cer iertare ca am scris sa fiu mai cu gandul la ce scriu. Dus insa la mine cu gandul trebuia sa scriu ca ultimele trei versuri mi se potrivesc perfect mie si era deajuns! Nu despre calitatea poemului ci despre mine mai mult gandind-uma la moarte. Mai dores si ma rog la 4-5 ani si mii deajuns pentru ce doresc sa mai fac! Asa ca va rog sa ma iertatzi! Poate ca nu sant chiar confuz de multe ori in scrisul meu,chiar lipsit punctuatii. Am cam multe in cap pentru restul anilor.
Dle ionel Petrişor,
Cam confuz...comentariul Dv. Vă rog, hotărâţi-vă: Ori spuneţi ,,Aţi stat...'' ori ,,A-ţi sta...''altă variantă nu merge!
Apoi, nu înţeleg ce vreţi să spuneţi, că nu e important să faci poezie bună?Ar trebui să reformulaţi...Părerea mea!
Eu vad aceste versuri ca un haulit... o chemare la constientizare...
O idee interesanta. Felicitari!
Usor de pus in versuri despre moarte ! A-ti stat odata langa un om in pragul mortii? De acord cu prinderea in versuri si a nevoii de a trai, indiferent cum traesc. Important ca traesc bine sau vai de ei ! Si cum titlul spune, ei pot sa moara si sa traiasca cum da Cel De Sus ! Poezie, si-atat !
seamana cu o meldoie a formatiei Parazitii, valoarea unei vieti.
”Oamenii pot și trăi”...cu tot asamblul de roți dințate care calcă peste suflete, măcinând speranțe, da pot trăi ”cu durere, cu minciună în neștire”, dar de murit...pot muri clipă de clipă, antrenându-se ptr final...care este defapt o treaptă spre altceva nu-i așa?
Mi-a placut, fiindca este insasi viata, adica filosofia despre viata. Sustin parerile exprimate, aceasta idee poate fi dezvoltata in ceva mai amplu.
Interesant acest poem al contemplării vieţii şi a morţii omului, elemente definitorii ale existenţei surprinse in diferite ipostaze şocante.
© 2021 Created by Gelu Vlaşin.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !
Alătură-te reţelei reţeaua literară