OMUL - IDEEA DE COMPLEXITATE

 

 

Omul - fiinta complexa -

Se deosebeste de animal prin ceea ce-l face sa fie creator, creator de creatii autodistructive.

 

Imaginatia este partea malefica a binelui. Oare chiar avea un gust atat de siropos Marul Cunoasterii? Mai degraba amar.

 

Revenind la ideea de om sa-ncercam sa-i privim evolutia.

Acest individ majoritar era in perioada preludiului dezvoltarii un element unitar. Cu timpul a reusit sa-si dezvolte capacitatile cunoasterii. Dar cunoasterea este supusa legii inversei - afundarea in necunoscut -. In epilogul dezvoltarii civilizatiei va ajunge la autodistrugere - de fapt va fi linia infundata -.

Iluzia materializata de a atinge perfectiunea a devenit un tel obsedant: acea mana pe care o intinzi inspre cer, iti dai seama ca nu ajungi, dar astepti sa-ti creasca unghiile. Si totusi unde este ratiunea in toata decadenta asta?

Singura ratiune este aceea ca cel mai evoluat din toata traiectoria timpului a fost omul primitiv, dobitocul biped, dar si cel mai avantajat, nu cunostea ratiunea, nu cunostea suferinta.

Ratiunea este cel mai monstruos blestem aruncat asupra umanitatii.

 

Oare ce-l impinge pe sinucigas sa-si curme viata? viata - simbol relativ.

 

Obsesia unei iubiri stinse prematur. O fractiune de timp, o schimbare brusca in ratiunea individului (inversare de polaritate) si se autoexecuta. Daca totusi, individul ar avea o priveliste mai larga(obiectiva) si-ar da seama ca iubirea lui mult fetisizata s-ar fi epuizat precum o lumanare, totul e legat de timp.

 

Obsesia caderii dintr-un nivel superior. Individul isi pierde intreaga agoniseala, stransa cu ravna si sudoare intr-o viata de om, intr-o clipa. Se trezeste singur intr-o realitate destul de dura, la fel ca pestele intr-un desert. Multi considera ca autorul faptei lui(sinuciderea) este diavolul, dar nu este altcineva decat propria-i ratiune ce se trezeste dezgolita in gerul societatii.

 

Obsesia cunoasterii. Este cea mai grea de patruns, pleaca din interiorizarea suferintei. Acesti indivizi sunt bolnavi psihic si in ultima faza a evolutiei ajung sa-si piarda total ratiunea, populand spitalele de nebuni. In situatia lor nu mai poate fi vorba de sinucidere concreta, nu mai au ratiune, dar totul se leaga de ideea unei sinucideri fictive.

 

 

Revenind la cunoastere; despre ce cunoastere este vorba?

Individul, de cand apare-n societate incepe sa-si dezvolte capacitatile cunoasterii, cunoasterea semenilor, cunoasterea doctrinelor sociale, a vietii in genere. Bineinteles capacitatea omului este limitata, plafonata.

Exista totusi indivizi care nu se rezuma doar la cunoasteri obiective, tind spre cunoasterea absolutului. Intrebarea primordiala este obsedantul ``De ce?`` urmata de fel de fel de ideologii si obsesii. Raspunsurile sunt reflectii relative autodictate sau culese de prin diferite doctrine filosofice. Aici apar caile suferintei platonice. Apare singuratatea, autoexilul din lumea rationala si nebunia in ultima faza. Cei care ating cotele maxime sunt geniile, entitati neintelese, si totusi nu ating Absolutul.

Cel mai dureros este faptul ca marea masa a prostiei umane incearca sa inteleaga rational aceste entitati, si deroga de la ideea principala dind nastere unor sosii ideologice. Asa apar criticii care ridica in slavi un biet bolnav suferind, ce-si taraie ultimele clipe de viata intr-o lume prea concreta.

In situatia acestui individ, ce nu poate purta sigla ``Bun de consum``, nu poate fi vorba de o idee a sinuciderii voluntare, este vorba de o sinucidere latenta, preconceputa cu toata ratiunea irationalului.

Dar sa se inteleaga bine ideea ca geniile nu sunt altceva decat esecuri ale gandirii, niste rebuturi ale Absolutului: ``Zicand ca sunt intelepti, au inebunit.``

Vizualizări: 99

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Marius Boros pe Aprilie 30, 2011 la 5:29pm
Multumesc Eduard

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor