Oscar Martinez - Descoperirea Troiei

 

Descoperirea recentă a orașului Tenea, un vechi oraș grecesc  construit de supraviețuitorii războiului troian, continuă  sa fascineze  publicul cu poveștile epice ale lui Homer, o tendință începută de Heinrich Schliemann, pasionatul arheolog care a cautat Troia.

 

      Heinrich Schliemann,  se afla în Turcia la sfârșitul secolului 19 într-o căutare excentrică. El excava un “Tel” - o movilă artificială care acoperă așezări îndelung abandonate. Locul, cunoscut sub numele de Hisarlik, era familiar doar câtorva specialiști. Însă, în timp ce Schliemann conducea excavațiile, își punea speranțele în  depistarea ruinelor celui mai cunoscut oraș din literatura clasică: Troia.
 Se credea că Troia nici nu ar fi existat. Vestitul poet grec Homer a popularizat cu poezii epice scrise  în sec. VIII BC, troienii și orașul lor în Iliada și Odiseea. Aceste epopei au spus povestea unui război de 10 ani între Grecia și Troia, luptat de personaje atemporale precum regii Priam și Agamemnon, războinicii curajoși Hector și puternicul Achile, și supraviețuitorii loiali și iscusiți  Odiseu și  Aeneas. Poemele povestesc despre bătălii sângeroase, aventuri fantastice, fapte eroice și consecințe tragice. Dar a fost Troia un loc real? Schliemann și-a propus să demonstreze că a existat.  Și a făcut-o. Hisarlik este acum acceptat pe scară largă ca fiind  scena pentru poveștile epice ale lui Homer. Studiile au dezvăluit că movila de 100 de metri înălțime conține nu doar una, ci nouă așezări Troiene, fiecare construită peste ruinele celei dinainte.  Astăzi, arheologii consideră Troia - a șasea, numărând de jos în sus - cea mai probabilă candidată pentru Troia lui Homer. Acest oraș datează din jurul anilor 1700 - 1250 B.C, iar cetățenii săi au trăit timpuri zbuciumate.

 

                                                 UN ORAȘ ÎN ORAȘ

De-a lungul mai multor secole, Troia a fost distrusă în mod repetat, dar un nou oraș se va ridică peste ruinele ultimului. Oamenii au trăit acolo până în epoca romană. Ruinele pot fi văzute și astăzi, la aproximativ 220 de mile spre sud-vestul Istanbulului.  La estul Troiei s-a aflat în decădere Imperiul Hittit , iar la vestul lor, puternicii greci micenieni. Troia însuși a ocupat o locație strategică care controla intrarea în ceea ce este acum Dardanele. Cine stăpânea Troia ar controla traficul pe acea rută comercială aglomerată, fapt care nu ar fi scăpat din atenția rivalilor lor greci.

 Rădăcinile războiului

Cu toate acestea, reprezentarea lui Homer despre Troia se învârte în jurul pasiunii și nu a politicii. Începe cu relația de dragoste dintre prințul troian, Paris și Elena, soția regelui spartan Menelaus, fratele puternicului Agamemnon, liderul forțelor elene. Ei se îndreaptă spre Troia declanșând război între națiuni și asediul pe parcursul a zece ani pe care grecii îl finalizează  printr-un sfârșit cumplit, cu celebra capcană  a calului de lemn. În realitate, motivele pentru un astfel de război au fost probabil mai pragmatice. Indiferent dacă a existat sau nu o Elenă, atât de frumoasă încât chipul ei ar lansa o mie de nave, valoarea comercială și strategică a Troiei a făcut din ea o țintă de dorit pentru oricare dintre vecinii săi.Cetățenii Troiei au anticipat amenințările exterioare. Construiseră un zid defensiv și chiar săpaseră tranșee pentru a opri căruțele de război, vehiculele de asalt ale lumii antice. Problema pare să fi atins apogeul în jurul anului 1250 B.C. când rămășițele arheologice prezintă semnele unui atac și ale unui incendiu devastator. Dar nu putem ști  cine au fost atacatorii sau dacă distrugerea a fost cauzată de o singură acțiune sau o serie de atacuri de-a lungul timpului. Acolo unde certurile arheologiei se estompează, nu putem să apelăm decât la poezia antică pentru a relata  căderea Troiei. Și aici găsim modul cel mai inteligent în care grecii câștigă în cele din urmă războiul și transformă  un oraș mândru și impugnabil în ruine fumegătoare. Iliada lui Homer prezice căderea orașului, dar nu vorbește de  nimicirea  sa. În continuare, epopea Odisea, menționează sumar sfârșitul războiului . De-a lungul secolelor, alți autori au adăugat text la povestea originală, dar doar fragmente din lucrările lor au supraviețuit. Acestea includ două capitole din Iliupersis, un text posibil din secolul al VII-lea BC. care se referă la ruinarea cetății condamnate. Rapoarte mai detaliate despre ultimele zile ale Troiei au fost scrise secole mai târziu. Acestea includ  Eneidul lui Virgil, din jurul primului secol I.BC și Posthomerica lui Quintus Smyrnaeus, scrisă în secolul al III-lea A.D.  Quintus își începe povestea în momentul care Iliada lui Homer se termină: înmormântarea lui Hector, fiul lui Priam și moștenitorul tronului Troiei.

Căderea unui erou

 Potrivit lui Quintus, orașul părea sortit pierii, după moartea lui Hector, cel mai mare războinic  troian. Cu toate acestea, unii troieni au menținut vii speranțele unei victorii în timp ce așteptau venirea aliaților pentru a ajuta la ridicarea asediului. Primele întăriri sunt  Amazoanele, luptătoare ale reginei Penthesilea, dar ele nici măcar nu pot ține piept  furiosului eroului grec Ahile , cel aproape indestructibil. Unul dintre cele mai memorabile povești din ciclul epic al Troiei este duelul dintre Achile și Penthesilea: Eroul   grec se îndrăgostește de adversara sa chiar în momentul în care îi rănește fatal trupul cu sulița. Etiopienii urmează Amazoanele. Etiopia menționată de Homer este un loc îndepărtat de pe malurile râului mitic Oceanus, probabil identificabil cu Nilul care furnizase de mult mercenarii faraonilor egipteni. Armata etiopiană, comandată de regele Memnon, este   ultima linie de apărare între Ahile și porțile Troiei. Cei doi războinici sunt de acord   să decidă bătălia printr-o singură luptă. În soarele fierbinte cei doi schimbă lovituri puternice de sulițe, apoi trec la săbii și Achile găsește în sfârșit o fantă în armura rivalului său. Cu o singură mișcare, el ia viața lui Memnon. Victoria aparține lui Ahile, dar este de scurtă durată. Prințul troian Paris urmărește duelul din spatele parapetelor zidului orașului. Când Ahile este pe punctul de a asalta orașul, Paris, ghidat de zeul Apollo, trage o săgeată care îl lovește pe Ahile în singurul său punct slab - călcâiul său.   Spre groaza grecilor, eroul lor moare.

Înșelăciunea

    Zece ani de război sfâșietor par brusc inutili: comandantul grec, regele Agamemnon, ordonă retragerea. Odysseu întră în acest moment al dezolării și înfrângerii cu cel mai faimos tric de război din istorie. Odysseu îi convinge pe greci să construiască un cal de lemn imens și gol, care ascunde o mică trupă de războinici curajoși. Armata greacă ridică ancora,  navigând într-o insulă din apropiere și lasă calul de lemn pe plajă ca ofrandă. După un deceniu de război, această veste cade că o mană pe pământ și troienii  cad în plasă. Dar Laocoön, preotul lui Apollo, bănuiește capcana. Când avertismentele lui sunt ignorate, el își aruncă sulița în burta calului.   Șerpii se ridică din mare pentru a-l sugruma pe el și pe fiii săi. Troienii interpretează acest lucru că Poseidon, zeul mării, îl pedepsește pe Laocoön pentru sacrilegiu. O asemenea intervenție divină dramatică nu face decât să consolideze dorința troiană pentru ofrandă și în curând calul de lemn este primit între ziduri.
Planul lui Odysseu se bazează pe troienii care poartă darul înăuntrul Troiei; odată înăuntru, soldații greci vor ieși noaptea și vor deschide porțile Troiei . Armata greacă, întorcându-se sub acoperirea întunericului, asaltează orașul. Chiar și acum, planul grec poate da greș, deoarece Elena suspectează falsul. Se apropie de cal, imitând vocile soțiilor grecești, în încercarea de a provoca o reacție din partea oricărui războinic din interior. Înăuntru, Odysseu vede vicleșugul care afectează bărbații, dar îi obligă la tăcere, chiar „punând mâna peste gura” unuia.    Cassandra, o  prințesă troiană, strigă că darul are în el soldați și că orașul va fi luat. Dar zeii par să rămână cu grecii, căci Cassandra a fost condamnată să nu fie crezută niciodată în profețiile ei.

 

Pe fondul flăcărilor și al sângelui, Troia cade și apărătorii săi sunt măcelăriți: regele Priam este ucis împreună cu restul armatei sale. Potrivit lui Virgil, un singur războinic troian scapă: Aeneas. Cu un oraș arzând  în spate, este înfățișat purtându-l pe tatăl său în vârstă și strângând mâna fiului său, în timp ce fug în Italia, unde va găsi o nouă Troie, orașul acum cunoscut sub numele de Roma. Între timp, Paris este rănit de o săgeată otrăvită la care numai nimfa Oenone are un antidot. Dar geloasă că Paris a abandonat-o pentru  Elena și, în ciuda rugăminților sale, ea refuză și el moare. Cât despre Elena însăși, când Menelaus își ridică sabia pentru a da o lovitură ucigașe soției sale necredincioase, ea își deschide rochia și își dezvăluie trupul. Captivat încă o dată, Menelaus o cruță. Povestea  Troiei are personaje memorabile, dar poate cea mai fascinantă figură este cea care nu vorbește niciodată - calul de lemn. Acest lucru a fost adesea reimaginat în literatură, poezie, artă și cinematografie. Teoriile despre calul de lemn abundă. Unii propun că a fost o reprezentare poetică a navelor de lemn cu care au ajuns grecii, și care au evoluat într-un aspect tangibil al mitului. O altă ipoteză sugerează că un troian a trădat orașul, schițând un cal pe o poartă secretă ca semn pentru greci.  Caii erau strâns legați de zeul Poseidon, uneori cunoscut drept „zguduitorul pământului”. Animalul reprezintă un cutremur care a determinat căderea zidurilor Troiei?
Savanții moderni oferă teorii mai pragmatice, inclusiv faptul că acest cal de lemn era de fapt o armă de asediu. Un astfel de dispozitiv poate fi văzut într-un basorelief asirian de la palatul lui Assurnasirpal II (883-859 B.C.) din Nimrod.  Planul lui Odysseu se bazează pe troienii care poartă darul înăuntrul Troiei; odată înăuntru, soldații greci vor ieși noaptea și vor deschide porțile Troiei . Armata greacă, întorcându-se sub acoperirea întunericului, asaltează orașul. Chiar și acum, planul grec poate da greș, deoarece Elena suspectează falsul. Se apropie de cal, imitând vocile soțiilor grecești, în încercarea de a provoca o reacție din partea oricărui războinic din interior. Înăuntru, Odysseu vede vicleșugul care afectează bărbații, dar îi obligă la tăcere, chiar „punând mâna peste gura” unuia.    Cassandra, o  prințesă troiană, strigă că darul are în el soldați și că orașul va fi luat. Dar zeii par să rămână cu grecii, căci Cassandra a fost condamnată să nu fie crezută niciodată în profețiile ei.

AG-Editura SAGA

Vizualizări: 13

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor