PESACH (PAȘTELE EVREIESC), 19 - 27 aprilie 2019

PESACH SI ISTORIA ACESTUIA

Una dintre sarbatorile evreiesti cele mai respectate, Pesach este o sarbatoare de origine biblica care marcheaza sfarsitul sclaviei evreilor in Egipt, acum peste 3000 de ani, si nasterea natiunii evreiesti. Este o sarbatoare de opt zile, care include doua zile speciale de sarbatoare la inceput si doua la sfarsit. In timpul celor opt zile mancam matzah si ne abtinem de la toate produsele facute cu drojdie, pentru a comemora painea nedospita pe care au mancat-o evreii cand au plecat din Egipt, deoarece nu au avut timp sa lase aluatul sa creasca.

    

Toata mancarea dospita din casa trebuie cautata si vanduta sau distrusa inainte de inceperea sarbatorii. In primele doua seri de Paste, se tine un Seder (un ritual festiv ebraic important celebrat în prima noapte de Pesah) în timpul caruia se repovesteste istoria evreilor care au plecat din Egipt pentru a-si obtine libertatea. Aceasta poveste se citeste din Haggadah, o culegere de pasaje din Torah si din scrierile rabinilor, care descriu exodul din Egipt. In timpul Sederului, se beau patru pahare de vin si se mananca marror, ierburi amare.

    

Marile personalitati care au pus bazele spirituale ale poporului evreu sunt Avraham si Sarah, fiul si nora lor, Isaac si Rebecca, si fiul si nurorile acestora, Iacob, Rachel si Leah. Din Iacob, Rachel si Leah s-a dezvoltat o familie de 70 de persoane care, in urma unei foamete in Israel, a fost fortata sa se refugieze in Egipt. Aici, această familie a crescut si a prosperat intr-o asemenea masură incât evreii au ajuns sa fie priviti ca o amenintare de către gazdele lor egiptene. Respectul si admiratia acestora s-au transformat in ură si,in final, intr-un program organizat de sclavie si opresiune. Dupa o serie de amenintări ale lui Moise neluate in seamă de catre Faraon, amenintări care au avut ca rezultat cele Zece Plagi, Dumnezeu a eliberat o natiune, provenită dintr-o familie care avea la origine 70 de persoane. Sapte săptămani mai târziu, aceasta natiune nou creată primea Tora pe Muntele Sinai. In timpul unei mese speciale de Pesach, numită Seder, se citeste Haggadah. Haggadah este povestea nasterii evreilor ca popor. Ea tratează in principal evenimentele din Egipt, care au dus de la sclavie la libertate, dar acoperă si intreaga perioadă de la Avraham la dăruirea Torei pe Muntele Sinai. Se poate spune ca Haggadah este certificatul nostru national de nastere. Mai mult decât un document istoric, ea vorbeste despre idealuri si valori care constituie esenta constiintei si identitătii noastre nationale. Cuvantul haggadah inseamnă a spune sau a relata. Haggadah este o naratiune vie, asezată in contextul unui dialog intre părinti si copii. Pesach, cu Haggadah in centru, spune fiecărui evreu trei lucruri: cine este, de unde a venit si ce reprezintă. Mesajul inerent in Haggadah este că identitatea si continuitatea evreiască se bazează pe incurajarea copiilor de a pune intrebări - si pe pregătirea părintilor de a da răspunsuri logice si competente. In iudaism, a fi erudit, invătat si intelept nu este un scop in sine, ci este un mod de viată. Cuvântul "Pesach" poate fi despărtit in două cuvinte: Peh (gura) si Sach (a vorbi). Aceasta ne aminteste ca desi porunca de a ne aminti de Exod se aplica "in fiecare zi din viata noastra" (Deuteronomul 16:3), totusi, de Pesach nu este de ajuns sa ne amintim, ci trebuie să spunem povestea exodului si să "vorbim" despre ea pe indelete. Hag Pesah Sameah! Sursa: http://www.jen.ro/sarbatori_files_7.html Imagini: Google.com

Vizualizări: 16

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor