Plagiatori și pirați în vremea lui Cervantes

Plagiatori și pirați în vremea lui Cervantes  

 

Deși Don Quijote nu a fost primul mare roman (această onoare aparține "Poveștii lui Genji", scrisă de o curtezana din secolul al XI-lea la curtea japoneză), a fost primul carte care a reușit ceva important: a văzut lumina noului tipar mecanic. Această lume începuse când Johannes Gutenberg a îmbunătățit tehnicile de imprimare chinezesti și le-a combinat cu hârtia, ea însăși o invenție care a sosit din China prin Orientul Mijlociu și Spania, pe atunci ocupată de arabi. Aceste două invenții, reunite în Europa de Nord, au întâlnit o clasă de comercianți în creștere și alfabetul, ceea ce a făcut ca tipăritul mecanic să fie mult mai eficient decât în China. Cărțile devenind mai ieftine au dus la creșterea ratelor de alfabetizare, care la rândul lor au crescut cererea de tipărituri, începând un ciclu crescendo, care a durat până astăzi.
Don Quijote a fost un prim beneficiar al tiparului. Această poveste putin flatantă a unui aristocrat care citește prea multe romanțe cavalerești a fost perfectă pentru un public mai larg. După o primă tipărire în 1605, au fost produse noi ediții în toată Castilia și Aragon, rezultând 13.500 de exemplare disponibile în primii 10 ani. Don Quijote a devenit popular și în străinătate, cu ediții în îndepărtatele Bruxelles, Milano și Hamburg. Cea mai semnificativă a fost o traducere în limba engleză, care i-a plăcut atât de mult lui Shakespeare încât a scris o piesă, Cardenio (coautor John Fletcher și din păcate pierdută), bazată pe unul dintre poveștile romanului. Oamenii au început să se îmbrace ca Don Quijote sau ca servitorul său viclean, Sancho Panza, realizând trecerea unei  ficțiuni     în lumea reală. Noile tehnologii au avut efecte secundare semnificative. Atât de popular a fost romanul, încât un scriitor anonim a decis să scrie o continuare. Autorul, Cervantes, care a crezut că deține monopolul celebrului personaj pe care l-a creat, a fost consternat. El depindea de roman pentru a-și rezolva necontenitele probleme financiare (fusese acuzat de fraudă  statului în timp ce lucra ca vameș, strângând fonduri pentru Armada spaniolă).  Ca rezultat a fost  încarcerat. Cu puține mijloace legale la dispoziție, Cervantes și-a dat seama că trebuie să lupte cu focul cu foc și să scrie propria sa continuare. În aceasta, l-a făcut pe Don Quijote să învingă un impostor extras din versiunea rivală neautorizată  - arătând astfel cine era cu adevărat posesorul poveștii.Experiența l-a învățat pe Cervantes o lecție: hârtia și tiparul l-ar putea ajuta să găsească noi cititori atât in Spania, cât și în străinătate, dar aceleași tehnologii au facilitat vânzarea edițiilor piratate pe piața liberă. (Cervantes era pe drept intitulat să-i numească pirați, pentru că-i cunoscuse pe pielea lui: fusese capturat de pirații nord-africani după ce a participat la bătălia istorică din Lepanto și a petrecut patru ani în captivitate în Alger, așteptând ca familia lui să vină cu banii de răscumpăr-are.) În cele din urmă, Cervantes și-a dat seama că cel mai mare ticălos din fraudă nu erau pirați; ci tipografii, cărora nu le păsa de originalitate, proprietate sau integritatea artistică - doar vânzările. Odată ce a identificat inamicul, Cervantes și-a folosit cea mai puternică armă, personajul său Don Quijote și, spre sfârșitul aceleiași continuări la roman, îl trimite direct într-o tipografie.

 
 Acolo Don Quijote se miră de diviziunea  muncii - inerentă procesului industrial de producție în masă - dar constată, de asemenea, că tipografii înșeală sistematic autorii și traducătorii. Când întâlnește sub teasc versiunea neautorizată a propriei sale vieți, care se tipărește chiar în fața ochilor săi, pleacă indignat de la tipografie. Lupta lui Cervantes împotriva tipografilor nu l-a doborât și nici nu a fost dorită, deoarece Cervantes știa cât de mult depinde de ei. Compromisul său a fost acela de a folosi marele său roman pentru a măsura forța epocii tiparului mecanic. Această epocă se apropie de sfârșit acum, deoarece propria noastră revoluție digitală schimbă modul în care literatura este citită, distribuită și scrisă. Hârtia și tipărirea sunt înlocuite cu ecrane și telefoane. Textele electronice nu sunt împărțite în mod natural în pagini discrete, motiv pentru care ne derulăm din nou, așa cum făceau strămoșii noștri înainte de invenția cărții. De asemenea, ne-am atașat de tablete, un format care ne duce până la tăblițele din lut mesopotamian pe care au fost scrise primele capodopere în urmă cu 4.000 de ani. Care sunt efectele acestor noi tehnologii  care combină vechiul și noul?
Să-l întrebăm pe Cervantes. El nu ar fi surprins de faptul că tehnologiile care înlocuiesc hârtia și tiparul facilitează  accesul la publicul global și nici faptul că cititorii în expansiune schimbă tipurile de literatură care se scriu, de la romanele destinate în mod explicit unui cititor global la subgenuri din ce în ce mai romanțate  și publicat pe Amazon și platforme similare.
 
Nici Cervantes nu ar fi surprins de prețul pe care trebuie să-l plătim pentru aceste servicii. Pirateria pe internet este extinsă, deoarece legile și mecanismele de apărare nu au ajuns din urmă  noile tehnologii;  e probabil că nu vor reuși  niciodată. Plagiatul neautorizat este atât de răspândit încât avem un nou cuvânt (în engleză)  pentru el: fan fiction. Dacă Cervantes ar scrie o versiune modernă a lui Don Quijote, el nu ar mai avea nevoie nici măcar să schimbe faimoasa scenă în care cavalerul său luptă cu morile de vânt. Un nou Don Quijote ar putea lupta împotriva centralelor eoliene care alimentează webul. În loc să intre într-o tipografie, el ar putea vizita sediul central al companiei Google, canalizând frustrarea pe care o simțim fata de tehnologiile care stau la baza metodelor moderne de scriere și comunicare. Acesta a fost motivul pentru care Don Quijote, înșelatul cavaler, a devenit un erou modern: El ne-a arătat neputința în fața noilor mașini, luptând eroic cu morile de vânt, cu imprimantele și cu noul peisaj mediatic care a fost, de asemenea, motivul succesului său.  

AG 2021

SAGA

Vizualizări: 48

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor