Simt nevoia să mai aduc câteva argumente la ceea ce am discutat în postarea anterioară. Subiectul este foarte delicat și nu aș vrea să fiu înțeles greșit.
Expresia: „lumea ideilor este universală”, nu este o figură de stil. Trebuie înțeleasă la propriu. Am tot pomenit de subiectul ăsta, ce-i drept, nu în același context, dar ideea de bază este aceeași. Emanația și creația divină sunt de natură ideatică. Adică, lumea este populată de entități gând. Poți să le spui și energetice dacă vrei! Ceea ce percepem noi drept gânduri sunt manifestări sau mai bine spus umbre ale unor astfel de entități la nivelul astral, eteric și fizic în care ne ducem existența cu corpurile noastre de natură fizică, iar aceste umbre nu sunt niște... pete pe „creierul” omului, ci chiar ideile și noțiunile folosite de gândire. Sigur am mai vorbit de problemele astea când am discutat de modalități de cunoaștere! Noțiunile pe care noi le avem despre ceea ce ne înconjoară, sunt sau le-am primit inițial ca intuiții corespunzătoare percepțiilor din lumea sensibilă (ce spuneam mai sus). Nu există absolut nimic în tot Universul care să nu aibă natură sau mai bine spus origine spirituală. Materia în sine nu este decât o formă de manifestare a spiritului. Totul este spirit mai mult sau mai puțin condensat sau lumină condensată, folosind alt termen. Orice obiect, orice ființă de pe Pământ își are un arhetip în lumea spirituală de care este legat „organic”, adică abia împreună constituie o entitate pe care omul o percepe odată prin manifestarea ei ca element al lumii materiale, prin simțuri, și altădată, prin gândire, ca noțiune. Componentele umane nu fac nici ele excepție. Abia prin suprapunerea lor, în urma actului de gândire, el ajunge la... „realitate”. Deci, când vorbesc de idei, de noțiuni, vorbesc de o lume reală. Noțiunile există, nu noi le creăm prin gândire. Prin gândire le ordonăm doar conform cu rațiunea pentru a ajunge la înțelegere, la înțelegerea lumii care ne înconjoară. Gândirea noastră este consecința existenței lor, nu ele sunt consecința gândirii noastre! Ceea ce nu există ca noțiune acolo „sus” nu poate fi gândit, nu poate fi conceptualizat. Tot în ideea asta... și am mai discutat despre ea, se înscrie faptul că Dumnezeul nemanifestat nu poate fi cunoscut decât prin manifestările lui care nu sunt altceva decât ideații. El se află dincolo de acest Univers, dincolo de tot ceea ce este gând. El este cauza primă și unică a tot ceea ce înseamnă Univers spiritual și material. Ideile, noțiunile sunt, deci, acolo și fiecare dintre noi are acces la ele prin construcția noastră, în felul spus mai sus. Faptul că unul sau altul dintre noi are un bagaj mai mare sau mai mic de cunoștințe, adică de noțiuni transformate în reprezentări prin asocierea lor cu percepțiile, depinde de fiecare, de apetitul fiecăruia către cunoaștere. Dar, acest lucru nu schimbă cu nimic natura ei. Este vorba doar de acumulări cantitative. Abia intelectul transformă cantitatea în calitate, făcând trecerea de la a ști la a înțelege (nu însă, obligatoriu), dar nici el nu este capabil de a individualiza, de a personaliza.
Singurul mod de individualizare a ideii este acela de a o impregna cu trăirile sufletești, cu sensibilitatea, cu sentimentele care ne marchează, adică cu ceea ce ne aparține de drept (prin eterul de foc). Modalitatea prin care omul o face, modificând lumea din jur în mod voit cu asemenea stări se cheamă trăire artistică. Arta este modul estetic prin care omul își face semnalată existența. Creația artistică este expansiunea sufletului uman în lumea înconjurătoare, este amprenta personalității. Când privești o operă de artă, privești în sufletul celui care a creat-o.
Arta este, la rândul ei, tot o modalitate de cunoaștere dar, în acest caz, vorbim despre o cunoaștere de sine. Și nu mă refer aici la nu știu ce mari capodopere! Trăirea artistică poate emana din orice fleac pe care de multe ori îl ignorăm. Ieși în stradă și privește la modul cu se îmbracă oamenii! Modalitatea în care o facem ține de esteticul fiecăruia. Dacă în știință ne folosim de inteligență, în artă vorbim totuși de altceva; vorbim de sentimente, de trăiri sufletești, dar și de capacități intelectule prin care reușim să ne materializăm trăirile sufletești. Dacă izvorul intim al științei este sufletul rațiunii, cel al artei este sufletul senzitivității, adică sufletul senzației; vorbim de locul din noi în care o aceeași percepție sau reprezentare naște sentimente diferite pentru fiecare, iar felul prin care, prin voință, exteriorizăm aceste trăiri, se cheamă artă.
Aici lucrurile nu mai pot avea o potrivire ca în cazul lucrărilor științifice. Aici, da, putem vorbi de plagiat fără nicio reținere! Hm, Doamne, ajută!

Vizualizări: 28

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor